уторак, 29. март 2022.

Slobodan Radinković, načelnik PU Doboj, i Dragan Jevđenić, direktor KPZ “Banjaluka” 07.02.2022. pustili ubicu Aleksandra Miljatovića na uslovni otpust

Slobodan Radinković

Piše: Slobodan Vasković


1.

Slobodan Radinković, načelnik Poliijske uprave Doboj, potpisao je 07.02.2022. odobrenje za puštanje na uslovni otpust iz KPZ Tunjice ubici Aleksandru Miljatoviću.


Miljatović


Uz dodatno odobrenje direktora KPZ Tunjice Dragana Jevđenića, Miljatović se našao na slobodi.


Jevđenić

Miljatović je 2008. godine presuđen na 16,5 godina zatvora, takođe, zbog ubistva.  



I Radinković i Jevđenić su pripadnici Kavačkog klana u RS i obojica su koristili Skaj aplikaciju.


2.

Nakon samo četrdeset dana provedenih na uslovnom otpustu Miljaković je likvidirao Radenka Bašića, načelnika Odjeljenja krim policije Policijske uprave Prijedor.


Uhapšen je u noći 26/27.03. ove godine na području opštine Laktaši i priznao je ubistvo Bašića.


Radenko Bašić, ubijen 21.03.2022.

3.

Takođe je priznao da je naručilac ubistva NarkoDiler Dalibor Railić Dugi iz Prijedora, koji se nalazi u jednomjesečnom pritvoru Suda BiH (od 25.03.o.g.) zbog učešća u trgovini opijatima.


Railić u pritvoru Suda BiH

Miljatović i njegov saučesnik Igor Repajić nalaze se u Posebnom odjeljenju Republičkog tužilaštva, gdje su prebačeni 28.03.o.g. u večernjim časovima.


4.

Sada cijela situacija oko likvidacije Bašića dobija novu dimenziju koja ukazuje da je potrebno detaljno istražiti slučaj ubistva kako bi se otkrilo da li je još neko, osim Railića, bio naručilac i organizator ubistva; Odnosno, da li je Railić jedini koji je to učinio ili je to uradilo više njih.


5.

Razlozi su više nego jasni, jer je Radinković, načelnik PU Doboj, dojavio ubici Dariu Jekiću iz Doboja za akciju “Storidž 2” i Jekić je izbjegao hapšenje. Pobjegao je, a za njim je raspisana potjernica.


Ubica Jekić

Radinković je informaciju o akciji “Storidž 2” dobio od Mladena Marića, načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, koji je narko krtica Narko”Generala” Siniše Kostreševića, što honorarno obavlja dužnost direktora Policije.


Marić

Jekić je svojevremeno bio vozač Sanje Vulić, poslanice SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.


Jekić je direktan učesnik u likvidaciji Slaviše Ćuluma 15.05.2020. godine. Ranije sam objavio njegovu fotografiju sa Skajaplikacije koje su koristili tokom izvršenja ubistva.


Ubica Jekić tokom likvidacije Slaviše Ćuluma

6.

Uz Jekića, koji je bio podrška ubicama, direktno izvršioci likvidacije su Slaviša Šakić Kinez, protiv kojeg je podignuta optužnica i Milivoje Lovrenović Čaruga, dok je ubistvo naručio Jovan Jošilo, narkodiler i ubica. Od svih navedenih samo je Kinez u pritvoru. 


Šakić i Jošilo

7.

U akciji “Storidž 2” uhapšen je najveći dio narkoubilačke grupe profesionalnog ubice Milivoja Lovrenovića Čaruge, ali ne i njen vođa, kao i njegov sin Dušan Lovrenović.


Čaruga

Čaruga je pobjegao ranije, nalazi se u okolini Gradiške, a Lovrenović mlađi se nalazi u Hrvatskoj i čeka odluku tamošnjeg Suda u Zagrebu o izručenju BiH.


8.

Dušan Lovrenović, narkodiler i švercer oružja, pušten je iz pritvora 13.03.o.g. na slobodu, nakon što je položio kauciju od 15.000 evra.


Lovrenović se nekoliko dana ranije sam predao hrvatskoj policiji u Zagebu. Za njim je BiH raspisala međunarodnu potjernicu zbog brojnih nedjela koja je počinio.


Pravosudni organi Hrvatske će o njegovom izručenju odlučiti do polovine aprila.


Dušan Lovrenović

9.

Lovrenović se, osim narkoticima, bavio i ilegalnom trgovinom oružjem i snabdjevao je monstruozni koljački klan Veljka Belivuka, o čemu sam detaljno pisao. 


10.

U akciji “Storidž 2” uhapšeno je 19 osoba, ali je Lovrenović umakao dan ranije iz Gradiške, jer mu je Narko”General” Kavačkog klana u RS Siniša Kostrešević, direktor Policije RS, preko narkodilera Željka Radovanovića Kreče dojavio da pobjegne. Krečo je pripadnik Kavačkog klana u RS preko kojeg je ostvaren najveći broj komunikacija između narkodilera.


Čarugina narkoubilačka grupa

Kostreševiću je za akciju javio Mladen Marić, načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, koji je jedna od njegovih krtica u samom vrhu MUP RS.


Posebno je interesantno što je sa Krečom, koji je pripadnik Čarugine grupe, direktne veze ima i Bašićev ubica Miljatović.


11.

Kostrešević se, ranije sam objavio, često sretao sa Krečom; Često je i komunicirao sa njim, a, osim toga, direktna veza im je Dragan Savić, savjetnik NarkoGenerala”.

Savić

Interesantno je da se Savić pojavio na mjestu likvidacije Bašića, a bio je prisutan i tokom hapšenja njegovog ubice Miljakovića, iako nije imao šta da traži ni na jednom ni na drugom mjestu.


Savić (lijevo)

12.

Ipak, najinteresantnije i najintrigantije od svega je što se Kostrešević sastao javno sa Daliborom Railićem Dugim, najmanje pet puta u trideset dana prije likvidacije Bašića. Svi sastanci su održani u kafeima u banjalučkom “Merkatoru”.


Kostrešević Railića, sasvim izvjesno, vodi kao “informanta”, ali direktor Policije je previsoka funkcija u MUP RS da bi imao “informante”.


Railić

Jednom od sastanaka Kostreševića i Railića prisustvovao je i Milan Jolović Legenda, vlasnik zaštitarske firme “Alfa” u kojoj, kako se tvrdi, i Kostrešević ima svoj udio. 


Jolović

13.

Što se tiče Radinkovića, načelnika PU Doboj, on bi odmah morao biti smijenjen, jer je jasno da nije smio izdati odobrenje za uslovni otpust Miljakoviću.


14.

Isto se odnosi i na direktora SIPA Darka Ćuluma, koji je imao informaciju da Railić sprema ubistvo, ali je nije proslijedio MUP RS. SIPA je, kako saznajem, vodila istragu po toj dojavi, ali kako su je vodili pokazuje tragičan završetak Bašića. Najodgovorniji za to je Ćulum, koji sada pokušava da se opere od krivice i sve svali na podređene. (nastaviće se)