петак, 28. мај 2021.

Willkommen Herr Christian Schmidt! Auf Wiedersehen Herr Dodik!

Christian Schmidt

Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Kristijan Šmit je, 27.05.2021., imenovan za novog Visokog predstavnika za BiH. Ta vijest, nema sumnje, može samo da obraduje svakog časnog stanovnika Bosne i Hercegovine.


2. 

Imenovanje Šmita se može posmatrati kroz više dimenzija. Ona najvažnija podrazumijeva da je među najvažnijim planetarnim Faktorima postignuta saglasnost da se mora nešto preduzeti po pitanju Bosne i Hercegovine, jer je postalo evidentno da postojeća politička oligarhija tu državu gura u mulj iz kojeg će se teško moći izvući.


Mulj BiH: Dodik, Čović, Izetebegović

3. 

Bosna i Hercegovina je geografski pozicionirana na tlu Evrope. Shodno tome, nije iznenađenje da je zadatak presijecanja „Gordijevog čvora“ u Bosni i Hercegovini povjeren Njemačkoj. Šmit je možda imenovan od strane međunarodnih partnera, ali je on u suštini zvanični predstavnik države Njemačke.

Anngela Merkel i Christian Schmidt

4. 

Nijemci su poznati po svojoj radnoj etici i perfekcionizmu. To u ovom slučaju može samo značiti da je trojac Milorad Dodik - Bakir Izetbegović - Dragan Čović odigrao svoj posljednji tango. Upravo su ta tri lešinara odgovorna za to što se građani u Bosni i Hercegovini nalaze svjetlosnim godinama daleko od evropskog standarda.


Posljednji tango Tri Lešinara Izetbegovića, Dodika i Čovića 

5. 

Iako između pomenuta tri politička lešinara suštinski ne postoji nikakva razlika, ja ću se u ovom tekstu detaljnije pozabaviti sa meni omiljenim političkim lešinarom, koji se odaziva na ime Milorad Dodik. Doduše, kako stvari stoje, ispravnije bi bilo reći da se radi o političkom lešu, kojem to još niko nije saopštio.


6. 

Mnogi misle da će Milorad Dodiik postati politički leš u tek oktobru 2022. godine, nakon što postane jasno da su on i njegov SNSD teško poraženi na opštim izborima. Ipak, oni bolje upućeni dobro znaju da je Dodik postao politički leš već 12.06.2019. godine. On je toga dana odbio da primi u oproštajnu posjetu tadašnju ambasadoricu Njemačke Christiane Hohmann.


7. 

Dodik je tim činom pokazao, prije svega, da je obična seoska džukela, sa ozbiljnim nedostatkom kućnog odgoja. Međutim, to nije najveći Dodikov problem u tom događaju. Za njega je puno problematičnije to što je time pokazao čin agresije prema najsnažnijoj državi u Evropi. Pravilo o nepovredivosti diplomatskih predstavnika je staro koliko i civilizacija. To pravilo je iskristalisano još u prvim državama nastalim u Staroj Mesopotamiji. Ono nije kršeno čak i za vrijeme trajanja ratova između država.


Christiane Hohmann

8. 

Nijemci su emotivno hladan narod, ali istovremeno i narod sa odličnim pamćenjem. Ono što Dodika treba da zabrine je to što je njegov čin agresije prema Njemačkoj zabilježen tamo gdje i treba, i to masnim slovima.


9.

Ovdje treba reći da se od Dodika i nije očekivalo da misli o bilo čemu osim o sebi i tome kako će opljačkati vlastiti narod. Da je Dodik kojim slučajem mislio o dobrobiti svog naroda, kao što to rade ozbiljni državnici, on bi sa pomenutom ambasadoricom uspostavio što je moguće prisniji odnos i isti iskoristio za privlačenje njemačkih investicija u Republiku Srpsku.


10.

Tako to bar rade ozbiljni državnici, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je najbolji primjer za to. Sa dolaskom na vlast Aleksandra Vučića, započeta je nova era u odnosima dva naroda, Srba i Nijemaca. 


Taj iskreni i prijateljski odnos je donio dobrog i jednom i drugom narodu. Sa jedne strane, Nijemci su dobili pouzdanog prijatelja na Balkanu, na kojeg će moći računati kao faktor mira i stabilnosti. 


Sa druge strane, Srbi su dobili pouzdanog zaštitnika svojih interesa u Briselu, kao i ogromne investicije koje njemačke kompanije ulažu u Srbiju.


11. 

Za Dodika očigledno nije bitno to što njemačke kompanije na teritoriji Srbije trenutno zapošljavaju oko 67.000 radnika. Time su njemačke kompanije sebe stavile na poziciju broj 2, kada je u pitanju rang lista poslodavaca koji zapošljavaju najveći broj radnika u Srbiji. 


Prvi poslodavac na toj listi je država Srbija, što je i logično jer se u zaposlene ubrajaju i oni koji rade u državnim organima.

 

12.

Osim što je antidržavnik i mrzitelj sopstvenog naroda, Dodik je u posljednjih nekoliko mjeseci pokazao da je i totalno neupućen u globalna dešavanja. 



Moram priznati da sa ove vremenske distance dosta komično djeluju Dodikove izjave u vezi imenovanja Kristijana Šmita na poziciju Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. U maniru seoskog pijanca, Dodik se svojski trudio da javnosti objasni kako on sve zna i da od dolaska Šmita nema ništa. Kakva budala.



13. 

Više izvora iz najbližeg okruženja Dodika mi je reklo da on u posljednje vrijeme vrlo loše spava. Nisu rijetke situaciji kada se Dodik na stranačkim sastancima pojavi neispavan, pa onda svu svoju nervozu iskali na najbliže saradnike. O tome bi dosta mogli da kažu Srđan Mazalica i Srđan Rajčević.

14. 

Na žalost po Dodika, moram mu saopštiti da on u narednim mjesecima treba da računa na još manje sna nego u proteklih šest mjeseci. Kako bi protraćio te besane noći, predlažem mu da pokuša naći odgovor na sljedećih pet pitanja:


1. Sa kim se to Zoran Tegeltija sastaje u posljednje vrijeme i šta traži od tih ljudi?



2. Zašto je Igor Radojičić odbio sve funkcije koje su mu od strane SNSD-a ponuđene nakon lokalnih izbora?


3. Zašto Nebojša Radmanović u posljednje vrijeme krši stranačku disciplinu u PS BiH?



4. Šta to u posljednjih mjesec dana sprema Dragan Lukač?



5. Kakve su šanse da uskoro Ujedinjena Srpska izađe iz koalicije i koliko će trebati da prođe dana ili časova nakon toga da istu odluku donesu Socijalistička partija i NPS Darka Banjca?


15. 

Na kraju, preostaje mi još da kažem: Auf Wiedersehen Herr Dodik!