петак, 7. мај 2021.

Skorojevići, pripadnici “Kriminalnog Sindikata”, privatizovali rijeku Vrbas i nemilosrdno uništavaju njenu obalu i korito betoniranjem i divljom gradnjom



Piše: Slobodan Vasković


Istrebljivači naroda Milorada Dodika privatizovali su i rijeku “Vrbas”.


Niz je nelegalnih, “grandioznih”, objekata podignuto na obali Vrbasa od Banjaluke do Krupe na Vrbasu (uzvodno), a sve se nastavilo i nizvodno od Grada.


Nazvati nezakonitu izgradnju i uništavanje obale i korita rijeke Vrbas hajdučijom, bilo bi isto što i pohvaliti zlotvore koji to čine.


Riječ je o svjesnom uništenju velikog prirodnog resursa koji bi Gradu, da je uređeno sve u vezi sa njim, donio veliki novac, kao što je to u drugim Gradovima.



Uništavanje traje već decenijama, a posljednjih godina dobilo je maksimalnu akceleraciju, jer su javašluk, nebriga i nekažnjavanje odgovornih dali zamah divljoj gradnji.


Kada bi sve završilo na izgradnji vikendica, vila skorojevića i bitangi, nekako bi se moglo i istrpiti; Međutim, vlasnici tih, većinom nelegalno izgrađenih objekata, dozvolili su sebi da betoniraju obalu i korito Vrbasa, čime, defakto, uništavaju rijeku, njen vodeni svijet, i sve mogućnosti da postane, svojevrsni, kako prirodni tako i ekonomski brend Banjaluke.


Riječ je ovdje o ekološkom užasu na koji, nažalost, niko ne obraća pažnju, niti bilo šta čini da pokuša spasiti što se spasiti može, a posebno ne da se uspostavi precizna i snažna zakonska regulativa koja bi zaustavila sistematično i zlonamjerno uništavanje rijeke i njenih ogromnih potencijala.


Zakonom bi moralo biti regulisano koliko se, najmanje, prilikom gradnje, mora ostaviti obale (korito rijeke uopšte se ne bi smjelo betonirati) netaknutom, ali od toga nema ništa, jer ološ ne preza da potpuno uništi rijeku, pa neće sebi da postavlja zakonske prepreke. 


Ljudi u brojnim državama svijeta nemaju dovoljno vode za piće, a kod nas nepismene budale uništavaju takav biser kao da je cijela rijeka njihova privatna prćija.


Bahatost je golim okom vidljiva, ali ništa se ne čini da joj se stane u kraj.



Fotografije iz Karanovca potvrđuju zločin nad Vrbasom, a slično je i u Krupi na Vrbasu, Rekavicama i drugim mjestima uz obalu Vrbasa. 


Divlja gradnja je svakodnevnica, a nezakotini temelji za vile skorojevića i betoniranje obale i korita su “megahit” kvazielite Istrebljivača naroda.