петак, 21. мај 2021.

Okružni sud Banjaluka produžio pritvor sudiji-kriminalcu Nebojši Pejoviću, jer je kriminalcu advokatu Stojanu Vukajloviću nezakonito dodijelio šest nekretnina; Pod istragom za tešku prevaru sudija Dalibor Kordić i Vukajlović, Radojičićev štićenik

Vukajlović i sudija Kordić


Piše: Slobodan Vasković


Okružni sud Banjaluka produžio je 19.05.2021. godine pritvor sudiji kriminalcu Nebojši Pejoviću, potvrđeno mi je iz te pravosudne insttucije.


Navedeno je da pritvor može trajati još najduže mjesec dana, te da na ovo Rješenje branioci Pejovića imaju pravo žalbe (vidi dodatak).


Nebojša Pejović

Prema mojim informacijama, Pejoviću pritvor nije produžen zbog krivičnog djela primanja mita, zbog kojeg je uhapšen 21.04.2021. godine, kada je od Senada Hoermanna primio obilježene novčanice. 


Pejović je Hoermannu obećavao da će mu srediti Rješenje kojim će izbjeći poništenje imena svoje firme i za to uzeo novac.


Okružni sud

Pejoviću je pritvor produžen zbog malverzacija sa šest stanova i poslovnih prostora koje je dosudom 31.12.2019. dodijelio kriminalcu-advokatu Stojanu Vukajloviću, štićeniku Igora Radojičića, o čemu sam detaljno pisao.


U vrijeme dok je Radojičić bio gradonačelnik Banjaluke (2016.-2020.) njegov štićenik Vukajlović (član SNSD) bio je odbornik u Skupštini grada i počinio je niz teških nedjela.


Vukajlović i njegov zaštitnik Radojičić

Njegovu kriminalnu odluku kasnije je poništio Okružni sud i vratio na ponovno odlučivanje.


I Vukajlović je obuhvaćen, kao osumnjičeni, proširenjem istrage protiv Pejovića za pomenuto nedjelo koju vodi Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva. 


Uz njih, treći osumnjičeni je sudija Osnovnog suda u Banjaluci Dalibor Kordić, koji je najjača Vukajlovićeva veza u toj pravosudnoj instituciji.


Vukajlović i Kordić

Kordić je taj koji je Vukajlovića povezao sa Pejovićem i stvorio uslove za kriminalne radnje u kojima je Grad Banjaluka trebalo da bude oštećen za najmanje 256.010 KM.


Već sam objavio da je Posebno odjeljenje tužilaštva pozvalo svjedoke u istrazi za malverzacije sa nekretninama.


Kordić i Vukajlović su kumovi. (nastaviće se)


Dodatak: Odgovor Okružnog suda Banjaluka




  

Poštovani gospodine Vaskoviću,

 

Povodom Vašeg upita od 20.5.2021. godine, koji ste dostavili ovom sudu elektronskim putem, obavještavamo Vas da je vijeće Okružnog suda u Banjaluci, Posebno odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, donijelo rješenje broj 11 0 K 029093 21 Kv 2 od dana 19.5.2021. godine, kojim je pritvor određen osumnjičenom N. P. rješenjem sudije za prethodni postupak ovog suda broj 11 0 K 029093 21 Kpp3 od 23.4.2021. godine, produžen zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca iz člana 346. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 64/2017 i 15/2021), iz razloga za pritvor iz člana 197. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 53/2012, 91/2017, 66/2018 i 15/2021).

Po ovom rješenju pritvor prema osumnjičenom može trajati još najduže 1 (jedan) mjesec, odnosno najduže do 21.6.2021. godine do 10:20 časova.

Navedeno rješenja nije pravosnažno i na isto se može uložiti žalba.

Podatke Vam dostavljamo u skladu sa Smjernicama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za objavljivanje tužilačkih i sudskih odluka na službenim web stranicama, analogno tome i u medijima, kojima je u članu 8.3. propisano: „Prijedlog za određivanje pritvora i izricanje mjera zabrane se u pravilu objavljuje u vidu saopštenja, u anonimiziranoj formi, na način da je iz saopštenja vidljivo da li je prijedlog podnesen i kojem sudu, inicijali osumnjičenog/ih, krivično djelo koje se osumnjičenom stavlja na teret, te posebni razlozi za pritvor“

 

S poštovanjem,

 

Slavica Divjak

Portparol suda

Okružni sud u Banjaluci