понедељак, 10. мај 2021.

SNSD u Banjaluci u potpunom rasulu: Najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazuje da će režimski kandidati u Banjaluci doživjeti debakl na opštim izborima 2022. godine


Piše: Slobodan Vasković


1. 

Banjaluka je dvadeset i dvije godine bila najčvršći bastion SNSD-a. Tako je, na primjer, na izborima za poziciju predsjednik Republike Srpske 2010. godine, Milorad Dodik u Banjaluci pobijedio Ognjena Tadića sa razlikom od 28.312 glasova.

2. 

U međuvremenu se SNSD pretvorio u omraženu mafijašku organizaciju, koja je opustošila kako Banjaluku tako i ostatak Republike Srpske. Stoga ne treba da čudi što građani Banjaluke SNSD zadnjih godina nazivaju Crvenom Sektom.


3. 

Osim po potpunom odsustvu empatije prema sugrađanima, Moralna Nakaza Igor Radojičić će ostati upamćen i kao glavni dirigent hora „Igorovi Dječaci“. 


Radi se o pažljivo probranim kompleksašima i kriminalcima, koji su Radojičićev četvorogodišnji mandat iskoristili da napune vlastite džepove. 


Većina njih se više i ne javlja Radojičiću na telefon.


4. 

Što se tiče pak Milorada Dodika, Radojičić će ostati upamćen kao „Čovjek koji je izgubio Banjaluku“. Upravo ga tako i nazivaju njegovi prijatelji iz Crvene Sekte.


5. 

Radojičić je svoju neslavnu političku karijeru završio 15.11.2020. godine. Negdje u večernjim časovima pomenutog dana, Dodik je javnosti obznanio da je Radojičić, bez svoje volje, katapultiran na političku deponiju. Da budem iskren, on tamo i pripada.


6. 

Kao zamjenu za Radojičića, Dodik je na čelo Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka instalisao dr Tilu Lilu Vladu Đajića. 


Dodikov izbor je bio donekle i logičan, jer je nekoliko istraživanja pokazalo da Đajić od svih funkcionera Crvene Sekte izaziva najmanje negativnih emocija kod građana Banjaluke. 


To i nije teško, jer su glavna konkurencija Đajiću u Banjaluci: Dragan Lukač, Srđan Rajčević, Srđan Mazalica, Momčilo Antonić, Dragan Kremenović Puger i Brane Čovičković. 


Za razliku od pomenutih, Đajić je bar u stanju da pridobije glasove dama sumnjive prošlosti, kojih ne nedostaje u njegovom okruženju.


7. 

Dodik očigledno nije izvukao pouku iz lokalnih izbora, jer slanje Radojičića u političku istoriju neće poboljšati rejting SNSD-a u Banjaluci. 


Možda je Radojičić otišao, ali su ostali svi njegovi kadrovi koji su kompromitovali tu stranku u proteklim godinama. 


Tako je advokat Stojan Vukajlović i dalje nastavio da pljačka. 



Dragan Kremenović Puger je nastavio da se bavi kriminalom. 



Brane Čovičković je nastavio da iz svog privatnog košarkaškog kluba ŽKK „Mladi Krajišnik“ izvlači novac. 



Njegov zet Nikola Aleksić je nastavio sa mešetarenjem, ovaj put u ministarstvu kojim upravlja Ministroid Srebrenka Golić. 



Mile Radišić Klen je nastavio da se ponaša kao da je Banjaluka njegova privatna prćija. 



Braća Antonić su nastavila da se bahate po ulicama Banjaluke poput Braće Dalton. 



Spisak je jako dug...


8. 

U periodu od 23. do 30. aprila 2021. godine, u Banjaluci je sprovedeno istraživanje javnog mnjenja, u kojem je od ispitanika traženo da ocijene rad ponuđenih političara. 


Rezultati tog istraživanja su pokazali da potencijalni predstavnici Režima uživaju znatno slabiju podršku građana Banjaluke u odnosu na predstavnike Opozicije. 



Što se tiče predstavnika Opozicije, očekivano najpozitivnije mišljenje građani Banjaluke imaju o Jeleni Trivić i Drašku Stanivukoviću. 


Međutim, u njihovom međusobnom omjeru bolje stoji Trivićeva, jer je dobila gotovo dvostruko manje negativnih glasova u odnosu na Stanivukovića. 



To je i logično, jer je Stanivuković zbog svoje osebujnosti potencijalne glasače podijelio na one koji su izričito za njega i one koji su izričito protiv njega. 



Za razliku od njega, Trivićeva ima imidž znatno umjerenijeg političara, zbog čega su potencijalni birači u odnosu na nju znatno manje polarizovani.


9. 

Od funkcionera PDP-a se i očekivalo da među Banjalučanima imaju znatno veću podršku u odnosu na režimske funkcionere, što pokazuje i visok rejting Branislava Borenovića. 



Međutim, veliko iznenađenje predstavlja činjenica da je u pomenutom istraživanju, od troje ponuđenih funkcionera SDS-a, dvoje dobio više pozitivnih glasova nego Milorad Dodik. 


To su Milan Radović i Milan Miličević. 


Očigledno je da je dolazak Radovića preporodio SDS u Banjaluci. Iz nekoliko istraživanja koja su rađena nakon lokalnih izbora 2020. godine može se isčitati jasna tendencija jačanja rejtinga SDS-a kao stranke, pa se realno može očekivati da ta stranka u Banjaluci do kraja ove godine po rejtingu prestigne SNSD. 



Time bi SNSD postao tek treća stranka po snazi u Banjaluci.


10. 

Već sam pomenuo da je režimski kandidat na izborima za poziciju predsjednik Republike Srpske 2010. godine pobijedio opozicionog kandidata sa razlikom od 28.312 glasova. 


Deset godina nakon toga stanje u Banjaluci se potpuno okrenulo u korist Opozicije. 



Prema sadašnjem stanju stvari realno je očekivati da 2022. godine opozicioni kandidati za dvije inokosne funkcije pobijede režimske kandidate sa razlikom od najmanje 30.000 glasova. 


11.

Od Opozicije se svakako očekuje da u dvadesetak opština i gradova u kojima ima načelnike i gradonačelnike iste stavi na liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlamentarnu skupštinu BiH, čime će dodatno motivisati birače da glasaju i za opozicione kandidate za dvije inokosne funkcije. 


12.

Može se očekivati da u tim opštinama i gradovima Opozicija ostvari dodatnih 20.000 glasova razlike u korist opozicionih kandidata za inokosne funkcije. 


13.

Na taj način se dolazi do razlike od 50.000 glasova u korist opozicionih kandidata, a taj broj režimski kandidati ni u kom slučaju ne mogu da nadoknade u drugim jedinicama lokalne samouprave.



14.

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA ZA GRAD BANJALUKU:

Period istraživanja 23-30. aprila 2021. godine

Veličina uzorka: 1555 ispitanika

Terenski rad 100 %

Nivo pouzdanosti 95%

Žene 51%

Muškarci 49%

Prosečna starost 42.1 godina

 

KAKO OCENJUJETE RAD SLEDEĆIH POLITIČARA:

 

JELENA TRIVIĆ (PDP)

56.2 % pozitivno

12.4 % negativno

31.4 % neutralno

 

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ (PDP)

54.8 % pozitivno

22.7 % negativno

22.5 % neutralno

 

BRANISLAV BORENOVIĆ (PDP)

44.2 % pozitivno

19.9 % negativno

35.9 % neutralno

 

MILAN RADOVIĆ (SDS)

36.6 % pozitivno

13.9 % negativno

49.5 % neutralno

 

MIRKO ŠAROVIĆ (SDS)

17.7 % pozitivno

28.8 % negativno

53.5 % neutralno

 

MILAN MILIČEVIĆ (SDS)

28.8 % pozitivno

14.6 % negativno

56.6 % neutralno

 

NEBOJŠA VUKANOVIĆ (Pravda i Red)

41.2 % pozitivno

13.7 % negativno

45.1 % neutralno

 

SAŠA LAZIĆ (Banjaluka zove)

30.9 % pozitivno

18.3 % negativno

50.8 % neutralno

 

NENAD NEŠIĆ (DNS)

9.9 % pozitivno

38.8 % negativno

51.3 % neutralno

 

MILORAD DODIK (SNSD)

24.9 % pozitivno

37.7 % negativno

37.4 % neutralno

 

ŽELJKA CVIJANOVIĆ (SNSD)

11.6 % pozitivno

37.4 % negativno

51.0 % neutralno

 

VLADO ĐAJIĆ (SNSD)

19.8 % pozitivno

19.9 % negativno

60.3 % neutralno

 

NENAD STEVANDIC (US)

13.7 % pozitivno

38.1 % negativno

48.2 % neutralno

 

NEDELJKO ČUBRILOVIĆ (DEMOS)

19.9 % pozitivno

31.7 % negativno

48.4 % neutralno