субота, 15. мај 2021.

Sudije Asmir Koričić i Igor Dabić sve bliži hapšenju; Tužilaštvo ima namjeru da krivičnu istragu proširi i na sudiju Midha Vukalića


Piše: Slobodan Vasković


1. 

Asmir Korićić je 01. aprila 2016. godine stupio na dužnost predsjednika Okružnog privrednog suda u Banjaluci. Iako na prvu zvuči kao dobra šala, ipak se radi o stvarnoj činjenici, i to vrlo surovoj. Koričić imenovanje na pomenutu poziciju treba da zahvali isključivo svom nekada bliskom saradniku Milanu Potkovanom Tegeltiji.


2.

Kažem nekada bliskom saradniku, jer se u međuvremenu Koričić mudro distancirao od Tegeltije. Koričić je samo jedan u nizu „prijatelja“ koji su se brže bolje odrekli Potkovanog, nakon što je on natjeran da podnese ostavku na funkciju predsjednika VSTV-a.


Asmir Koričić i Milan Tegeltija

3. 

Shvativši da ga nekada dobri drugari zaobilaze u širokom luku, Potkovani je pohitao da nađe bar jednog novog drugara. Na njegovu žalost, jedini koji u ovom trenutku želi da se druži sa njim je pas. Mogu samo da konstatujem: jadni pas.


Milan Tegeltija i pas
4. 
U proteklih pet godina Koričić je uspio da od Okružnog privrednog suda u Banjaluci napravi leglo kriminala i korupcije. Njegovi najbliži saradnici u tom projektu su sudije Igor Dabić i Midho Vukalić. Pomenuti trojac je samo jedan dio pravosudno-reketaškog klana koji predvodi advokat Darko Kremenović Poletarac. 

Darko Kremenović Poletarac

Kao znak zahvalnosti, Koričić je zaposlio Poletarčevu suprugu Marinu Kremenović u svoj sud, na poziciju stručni saradnik.


5. 

Dio Poletarčevog kriminalnog klana je i Nebojša Pejović, korumpirani sudija Osnovnog suda u Banjaluci. Pejović je 21.04.2021. godine uhapšen u operativnoj akciji SIPA-e, kodnog naziva „Barka“.

Nebojša Pejović
Nakon toga nakon mu je Posebno odjeljenje Okružnog suda u Banjaluci 23.04.2021. godine odredilo pritvor u trajanju od 30 dana.


Koričić
6. 
Već sam pisao o tome da je nakon hapšenja Pejovića krivičnom istraga proširena na Koričića i Dabića. 


Prema mojim saznanjima, istražni organi su prikupili više nego dovoljno dokaza o njihovoj povezanosti sa Pejovićem, uključujući i email-ove koje je Dabić slao Pejoviću. 


Takođe, bolje upućeni tvrde da je pitanje dana kada će njih dvojicu službenici SIPE sa lisicama izvesti iz Okružnog privrednog suda u Banjaluci.


7. 

Za razliku od Koričića koji je obični diletant, Dabić je namazan igrač. On je u okviru Poletarčevog mafijaškog klana zadužen za „krupne“ parnične predmete. 


Igor Dabić
Šema je dosta jednostavna: Poletarac bi prvo kontaktirao tajkuna koji ima namjeru da pokrene milionski spor i sa njim bi dogovorio procenat od dosuđenog iznosa. 


Darko Kremenović Poletarac


Onda bi Poletarac dojavio Koričiću vrijeme kada će tajkun podnijeti tužbu sudu, nakon čega bi Koričić naredio informatičkoj službi Okružnog privrednog suda u Banjaluci da blokira sve sudije na parnici osim Dabića. 


8.

Za sada ću navesti dva takva predmeta:

 

Prvi predmet se odnosi na tužbu firme „Integra Inženjering“, u vlasništvu supruge režimskog tajkuna Slobodana Stankovića, podnesenoj protiv Grada Banjaluka. Podrazumijeva se da je Dabić svojom presudom usvojio tužbu pomenute firme i obavezao Grad Banjaluka na isplatu iznosa od 510.354 KM.

9. 

Drugi predmet se odnosi na tužbu firme „Ekvator“ d.o.o. Banjaluka, u vlasništvu režimskog tajkuna Đoke Davidovića, podnesenoj protiv Grada Banjaluka i „Toplane“ a.d. Banjaluka. Naravno, i u tom predmetu je Dabić usvojio tužbu i obavezao tužene da tužiocu plate iznos od 1,79 miliona KM.

10. 

Pored parničnih predmeta, za Poletarca su bitni i stečajni predmeti. Njegov i Koričićev adut u toj oblasti u okviru Okružnog privrednog suda u Banjaluci je sudija Midho Vukalić. 


Upravo je na Vukalića Koričić presignirao najvrijednije stečajne predmete. Po preuzimanju tih predmeta Vukalić je smijenio dotadašnje stečajne upravnike, nakon čega je za stečajne upravnike postavio sebi i Poletarcu odane ljude.


11.

 Jedna od tih firmi je „Ratarstvo“ Nova Topola. Vukalić je po preuzimanju predmeta smijenio ranijeg stečajnog upravnika Slavka Vujančevića, koji je zakonito vršio svoju dužnost, da bi na njegovo mjesto postavio sebi odanog stečajnog upravnika Dušana Kovačevića. 



Iako su ojađeni radnici te firme svo vrijeme ukazivali na kriminalne radnje Vukalića i Kovačevića, oni nisu procesuirani za te radnje. Epilog cijele priče je očekivan: Vukalić i Kovačević su raskrčmili imovinu pomenutog preduzeća, a radnike iste ostavili na ulici.



12. 

Smijenjeni Vujančević je kasnije medijima dao izjavu da ga je Vukalić pozvao u svoju sudijsku kancelariju i u lice mu rekao da on (Vujančević) ima porodicu i da treba da čuva glavu. Prosto je nevjerovatno da monstrumi poput Vukalića i dan danas nose sudijsku togu. (nastaviće se)