четвртак, 8. април 2021.

Slaviša Kokeza i Zvornički Kartel; Kako su Gladni i njegov Gang stvorili Zločinački Okvir u institucijama Republike Srpske; Skorojevići su pojeli Grad; Desetine miliona evra "oprano" preko Stevanovićeve firme "Steding" iz Loznice


Piše: Slobodan Vasković


1.

Slaviša Kokeza, bivši predsjednik FS Srbije, za kojeg se sumnja da je preko Uprave carina Srbije opljačkao 640 miliona evra, sa dijelom svog Kartela u Zvorniku održavao je sastanke u tamošnjem vikend naselju na Zvorničkom jezeru.

2.

Sastancima sa Kokezom uvijek je prisustvovao njegov kum Siniša Mijatović, član DEMOS-a i potpredsjednik Skupštine Zvornika, Dejan Ilić Tigar (SNSD), vlasnik firme “Enikon-gradnja” i brojnih drugih fantomskih preduzeća preko kojih se peru milionske svote prljavog novca, kao i Zoran Stevanović Gladni (SNSD), šef Zvorničkog kartela, poznatog i kao “Crveni Sektaši”.


3.

U vikend naselju dogovarane su šverc ture preko granice, vrijedne milione, jer je dio ilegalno uvezene robe u Srbiju iz Crne Gore i drugih zemalja, završavao u BiH, a dio prebacivan u zemlje Evropke unije.Nije tu riječ samo o švercu cigareta, već svih roba i “roba”, o čemu ću posebno pisati.


Posebna stavka je pranje para preko kladionica koje, velikom većinom, u Republici Srpskoj kontroliše Mijatović preko svog sluge Aleksandra Došića, direktora Republičke uprave za igre na sreću.(Sve ove radnje već neko vrijeme su predmet istrage Tužilaštva BiH i SIPA, koji intenzivno prikupljaju podatke o Zvorničkom Kartelu. Takođe, i policija i ostale nadležene službe Republike Srbije uveliko istražuju pripadnike Kokezinog Zvorničkog Kartela, jer su, listom, državljani i Srbije i BiH.)

4.

Koliko je Kokeza bio zaista moćan i u kolikoj mjeri je on upravljao Upravom carina Srbije i njenim, sada već bivšim diektorom Milošem Tomićem, svjedoči bizaran detalj o zapošljavanju brata Kokezinog vozaša Slaviše Vukovića zvanog Arkan u Upravu carina Srbije.


5.

Na jednom od sastanaka, na kojem su dogovarali prevoz nekoliko "tovara" robe, prisutni su zatražili od Kokeze da zaposli brata svog vozača, jer mu oni "ne mogu" naći adekvatan posao.


Kokeza je pozvao direktora Uprave carina i rekao mu “Doći će ti u ponedjeljak Nenad Vuković na granični prelaz u Malom Zvorniku da počne raditi” i prekinuo vezu. 


6.

Kako je rekao tako je i bilo, a treba imati u vidu da se u Upravu carina Srbije, za vrijeme Tomića, nije, maltene, moglo ni konkurisati bez jake veze.Ovaj bizaran detalj sa jednog od sastanaka svjedoči o moći Kokeze i njegovom vladanju Tomićem i Upravom carina Srbije.


7.

Bitno je uočiti da je Kokeza sa Stevanovićem, Mijatovićem i Ilićem-Tigrom napravio cijeli Zločinački Okvir unutar institucija Republike Srpske, postavljajući u njih svoje ljude od povjerenja.


Kokeza i njegov Zvornički klan imaju direktne veze sa kabinetom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i to preko Danijela Dragičevića, šefa kabineta.


Direktna veza prema kabinetu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović je Dušan Petrović, njen savjetnik.


Petrović i Dragičević

U Narodnoj skupštini RS ima svoja dva poslanika - kriminalca Obrena Markovića i Dušicu Šolaju, koja samo zahvaljujući izbornom inženjeringu ulazi u parlament, jer ne bi mogla pobijediti ni na takmičenju u heklanju.


8.

Ispred DEMOS-a u parlamentu je špediterka Spomenka Stevanović, tako da je krug zatvoren.


9.

Upravo ovaj Okvir, koji funkcioniše već dugi niz godina, dao je Stevanoviću mogućnost da Zvornik pretvori u Medelin, Grad Droge i Zla, i da stvori kvazielitu skorojevića-hohštaplera-bogataša, koji imaju sve i koji su apsolutna manjina u odnosu na građane Zvornika, što kao i ostatak stanovništva RS, jedva sastavljaju kraj sa krajem.


10.

Stevanović je svoj Kartel/Zločinački Okvir, zajedno sa saradnicima Mijatovićem i Ilićem, uvezao sa Kokezinim u Srbiji i drugim Klanovima, kako iz RS, tako i sa Kosova, Crne Gore i Regiona.


11.

Budući da imaju apsolutnu zaštitu od takozvane policije, na čijem čelu je Aleksandar Vasiljević, načelnik Policijske uprave i zvorničkog pravosuđa, na čelu sa Slavicom Tadić, oni su, bez mnogo muke, Grad pretvorili u Zločinačku utvrdu i jedno od najvažnijih regionalnih kriminalnih čvorišta, a narod porobili.


12.

Svi drugi pripadnici Ganga “Crveni Sektaši” koje sam pominjao u ranijim tesktovima i o kojima ću pisati u nastavcima, djeluju unutar Okvira i po komandi Stevanovića-Mijatovića-Ilića/Tigra, koji odlučuju o tome koliki dio kolača će ko od njih dobiti.


Dejan Ilić Tigar, lijevo

13.

Najveći dio za sebe prisvaja navedeni trojac, potom Marković i Dragičević, pa tek onda Petrović, dok su Spomenki Stevanović, poslanici DEMOS-a, prepustili upravljanje sa nekoliko snažnih firmi preko svojih poslušnika. Špediterka se tako “namiruje”. 


14.

Jedan dio poslova sada im pokušava oteti Klan “Crveni Kombi” Siniše Ilića, tu tek slijedi bitka u kojoj će biti bukvalno svašta.


Kostadin Vasić, Ljubiša Vidaković (presuđeni kriminalac i narko diler) 
i Saša Ilić

15.

Unutar “Crvenih Sektaša” je i Savo Erić, vlasnik “Zvornik puteva” koji je tu firmu “kupio” za džaba, kao i direktor njegove firme Jelenko Vasić.


Jelenko Vasić

16.

Vasića je Trećestepeno vijeće Apelacionog suda BiH, 06.03.2019. godine, presudilo na godinu dana zatvora i kaznu od 15.000 KM zbog utaje poreza u. vrijednosti 208.296 KM.17.

Neki od Šefova Klana i njihovi podređeni su se grupisali, pa žive u istoj zgradi.Tako u zgradi, koju su gradiili “Zvornik putevi”, stanove imaju Danijel Dragičević, (dupleks od preko 200 m2), presuđeni kriminalac Vasić, potom i Dragičevićev potrčko Branislav Šakotić.Koliko se bahato ponašaju i šta sve sebi dozvoljavaju svjedoči i činjenica da su njih trojica zauzeli pet mjesta za parkiranje i onemogućili bilo kome da tu ostavi vozilo.

Zvornik je grad u kojem je, maltene, nemoguće parkirati, ali Šefovi Kartela imaju i prostora za parkiranje viška. Može im se. Takozvana elita, iako je riječ o najprimitivnijim skorojevićima, gazi sve pred sobom.


18.

Važno je podsjdetiti da je Šakotić, nekadašnji vozač, ne samo Dragičevićev potrčko, već za njega vodi kafe “Tema”, a na njemu je i dio vlasničkog udjela u eksluzivnom restoranu “Studio 19”.19.

Dio se vodi i na Ognjenu Pavloviću, savjetniku Zorana Stevanovića Gladnog, Vlasnika Zvornika, koji je njegov sluga. I Pavlović je nedavno otvorio firmu sa Jovicom Đurićem, koja je namijenjena za izvlačenje novca iz budžeta Grada, ali o tome više u jednom od nastavaka.


Đurić i Pavlović

20.

Treba podsjetiti da je došlo do sukoba između Gladnog i Dragičevića oko vlasništva nad restoranom “Studio 19”, te da je sve u Dragičevićevu korist riješio opaki Aleksandar Mičić Makedonac iz Istočnog Sarajeva.21.

Međutim, Šefovi Kartela mogu se pokoškati oko plijena, ali nikada do kraja, jer su interes i strah od odgovornosti za totalno finansijsko, privredno, ekonomsko i svako drugo stradanje Grada, veći i jači od svakog “nesporazuma”. 


Dodatak: “Steding”, Stevanovićeva firma iz Loznice, preko koje su oprani milioni evra u Srbiji, ponovo na udaru istražnih organa


Još 2017. godine pisao sam o tome da Stevanović i njegov Klan peru desetine miliona evra preko njegove firme “Steding” iz Loznice.


Tada je Stevanović privođen i saslušavan od istražnih organa Srbije; Ta istraga i dalje traje, a prema mojim informacijama, intenzivirana je proteklih mjeseci.


“Steding” je investirao u stambeno-poslovni objekat od preko 5.000m2, u ulici Gospodara Vučića br. 123, Vračar, Beograd, čija je procijenjena vrijednost preko 8 miliona evra. 


Tih osam miliona evra potiče iz kriminalnih poslova u Zvorniku. Poslove u Beogradu sređivao mu je Kokeza.


Ono što je tada bilo veoma interesantno (a i sada je, jer nije zastarilo)  je da Stevanovića firma, koja sa jedne strane ulaže osam miliona u izgradnju stambeno-poslovnog objekta u Beogradu, prema dokumentima katastrofalno posluje. 


Iz finansijskih izvještaja, objavljenim od Agencije za privredne registre Republike Srbije, “Steding” ima kapital od samo 350 evra (?!), a gubitak u poslovanju za 2015. godinu u iznosu od 170.000 evra!!!

Finansijsko stanje nije bilo ništa bolje ni u 2016. godini, kada je gubitak “Sedinga” iznosio oko 150.000 evra!!!


Bitno je naglasiti da je “Steding” u 2015. godini imao obrtna sredstva od 800.000 evra, koja proizilaze iz evidentnih zajmova vlasnika u iznosu od 900.000 evra; U 2016. godini obrtna sredstva iznose oko 1,7 miliona evra, koji proizilaze iz evidentnih zajmova vlasnika u iznosu od 1,4 miliona evra; Ostatak su dugovi iz poslovanja i dugovi za PDV. 

Fokus tadašnje krivične istrage organa gonjenja Srbije su bili upravo iznosi od 900.000 evra i 1,4 miliona evra koje Stevanović nije mogao ubaciti u firmu na zakonit način imajući u vidu ograničenja koja se odnose na sprečavanja pranja novca (banke provjeravaju svaku uplatu preko 15 hiljada evra). 


Stevanović je “na crno” unio 2,3 miliona evra u firmu. 

 

Što se, pak, tiče poslovnog gubitka “Stedinga”, on je posljedica malverzacija firme sa prodajom stanova, kako bi se izbjeglo plaćanje poreza Republici Srbiji: Nema logike da je prevejani Stevanović neracionalan i da prodaje stanove (po m2) jeftinije nego što je cijena izgradnje; Upravo to izaziva gubitak, te je jasno da preko “Stedinga” vara Republiku Srbiju.

(nastaviće se i neće još dugo stati)