субота, 10. април 2021.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja za Grad Banjaluku: Težak pad SNSD-a; Veliki rast PDP-a; Povratak SDS-a…

Piše: Slobodan Vasković


1. 

U martu 2021. godine jedna renomirana regionalna agencija za istraživanje javnog mnjenja je sprovela istraživanje rejtinga političkih stranaka koje djeluju na području grada Banjaluka. 


Istraživanje je izvršeno na uzorku od 1.006 punoljetnih stanovnika Banjaluke, uz nivo statističke greške +/- 2 %.


2. 

Dobijeni rezultati su prije tri dana prezentovani rukovodstvu SNSD-a, nakon čega je nastala prava pometnja u redovima Crvene Sekte. 


Pokazalo se da su SNSD i njegovi koalicioni partneri, iako imaju komotnu skupštinsku većinu u Banjaluci, sebe doveli u poziciju da imaju dvostruko slabiji zbirni rejting u odnosu na opozicione stranke.


 

3.

Uzimajući u obzir samo izjave anketiranih koji su željeli da se izjasne za koju političku opciju bi glasali, dobijen je sljedeći rezultat:

1. PDP – 39,2 %

2. SNSD - 19,8 %

3. SDS – 9,8 %

4. US – 6,4 %

5. Banjaluka zove – 5,5 %

5. SPS – 5,2 %

6. DEMOS – 3,8 %

7. DNS – 3,1

8. Pokret pravde – 2 %

9. SP – 1,4 %

10. Ostali – 3,8 %

 

4.

Kada se sabere rejting stranaka koje trenutno djeluju opoziciono na republičkom nivou (PDP, SDS, Banjaluka zove, SPS, DNS i Pokret pravde) dobije se zbirni rejting od 64,8 %. 


5.

Naspram njih, zbirni rejting režimskih stranaka iznosi 31,40 %. Preostalih 3,8 % se odnosi na ostale stranke čiji pojedinačni rejting nije veći od 1 %.


6. 

Ovaj rezultat praktično znači da režimske stranke, predvođene SNSD-om, imaju dvostruko slabiju podršku građana Banjaluke u odnosu na opozicione partije. 


7.

Ovdje treba reći i to da prilikom istraživanja nije bila ponuđena kao opcija Za Pravdu i Red Nebojše Vukanovića, jer ta politička opcija na proteklim izborima nije ni bila ponuđena biračima u Banjaluci.


8. 

Ako se pomenuti omjer preslika na opšte izbore koji slijede 2022. godine, lako je razumjeti zbog čega su rezultati ovog istraživanja ionako nervoznog Dodika učinili još nervoznijim. 


9.

U Banjaluci u prosjeku na birališta izađe oko 100.000 glasača. To znači da, prema sadašnjem omjeru snaga, opozicioni kandidati 2022. godine mogu računati na 64.800 glasova, dok režimski kandidati mogu računati na 31.400 glasova. 


Razlika od 33.400 glasova u korist opozicionih kandidata je ogromna i za očekivati je da će ista rasti do opštih izbora 2022. godine.

 

10.

Već sam najavio da će, prema sadašnjem stanju stvari, kandidati opozicije za opšte izbore biti dr Jelena Trivić (pozicija predsjednik Republike Srpske) i dr Milan Miličević (pozicija člana predsjedništva Bosne i Hercegovine). 

11.

Sa druge strane, režimski kandidati za navedene dvije inokosne pozicije će biti Milorad Dodik (pozicija predsjednik Republike Srpske) i Željka Cvijanović (pozicija člana predsjedništva Bosne i Hercegovine). 


Moguće je odstupanje samo u odnosu na Željku Cvijanović, jer postoji određena mogućnost da umjesto nje kao kandidat režima biračima bude ponuđen Zoran Tegeltija.


12. 

Evidentno je da će opozicija na opštim izborima ponuditi biračima personalno značajno kvalitetnije kandidate. 


Ako se tome doda i plan opozicije da prije opštih izbora kao kandidata za ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske predstavi Nebojšu Vukanovića, koji uživa značajno povjerenje opoziciono orijentisanih birača, realno je za očekivati da opozicioni kandidati u Banjaluci naprave razliku od 35.000-40.000 glasova. 


Tu razliku režimski kandidati sasvim izvjesno neće biti u stanju da nadoknade u drugim gradovima i opštinama, bez obzira na ustaljenu praksu kupovine glasova, partijskog zapošljavanja, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru, “bugarske vozove” i slične prevarantske “kompozicije”.