субота, 24. април 2021.

Slučaj korumpiranog sudije Nebojše Pejovića dobija sve šire razmjere: U najavi hapšenje Asmira Koričića, predsjednika Okružnog privrednog suda u Banjaluci i Igora Dabića, sudije istog suda

Koričić, Petković, Dabić

Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Posebno odjeljenje Okružnog suda u Banjaluci, 23.04.2021. godine, odredio je pritvor Nebojši Pejoviću. Radi se o korumpiranom sudiji Osnovnog suda u Banjaluci, koji godinama reketira stranke u sudskim postupcima koje vodi. 


Pejović je u posljednje vrijeme proširio svoje podzemne poslove i na druge sudove, gdje se pojavljuje kao posrednik prilikom „sređivanja“ predmeta.


2. 

Pejović je pao zbog mita od 1.000 eura. Iako se radi o mizernom iznosu, na kraju bi se moglo ispostaviti da će upravo taj iznos doći glavi većem broju sudija. 


UIhapšeni sudija kriminalac Pejović

Tu, prije svega, mislim na sudije zaposlene u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci. Taj sud posljednjih pet godina predstavlja svojevrsno leglo kriminala i korupcije.


3. 

Moji izvori iz Okružnog privrednog suda u Banjaluci su mi potvrdili da je nakon hapšenja Pejovića nastala prava pometnja među sudijama tog suda. 


Strah i osjećaj neizvjesnosti gotovo da su se mogli napipati prstima u hodnicima te fabrike nepravde. 





Bez imalo pretjerivanja, moglo bi se reći da su zadnjih nekoliko dana „Lexilium“ i „Bensedin“ postali zlata vrijedna roba među sudijama Okružnog privrednog suda u Banjaluci, a kao mušterija spremna da najviše plati izdvojio se Asmir Koričić, predsjednik tog suda.


4. 

Trenutna atmosfera u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci na prvu ruku djeluje nelogična, iz razloga što uhapšeni Pejović nije sudija tog suda, nego Osnovnog suda u Banjaluci. 


Međutim, bolje upućeni znaju da je Pejović samo jedan od igrača reketaškog klana na čijem se čelu nalazi advokat Darko Kremenović Poletarac, kao i da je središte djelovanja tog klana Okružni privredni sud u Banjaluci.


kriminalac i advokat koji nije završio ni Osnovnu školu Darko Kremenović

5. 

Portal Klix.ba je, 23.04., pustio snimak razgovora Pejovića i oštećenog Miše L. Iako se Pejović prilikom saslušanja u tužilaštvu branio ćutanjem, pomenuti snimak je rekao više nego dovoljno o tome na koji način Pejović odrađuje prljave poslove.

 

6.

Pojedini dijelovi snimka su cenzurisani, a da nisu javnost bi saznala da se ti dijelovi odnose na imena Pejovićevih i Poletarčevih saradnika u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci. 


Problem koji je Pejović navodno trebao da riješi oštećenom odnosi se na upis u registar poslovnih subjekata. 


Sudije zadužene za vođenje registra poslovnih subjekata u okviru pomenutog suda su: Asmir Koričić i Igor Dabić. Radi se glavnim Poletarčevim igračima u okviru te pravosudne institucije.



7. 

Moram priznati da su Poletarčeve reketaške šeme vrlo kreativne. Ko bi rekao da takav umni patuljak može da smisli sve te šeme. 


Oštećeni Mišo L. je podnio pomenutom sudu zahtjev za upis u registar poslovnih subjekata, koji je ekspresno (nezakonito) odbijen. Nakon toga, Koričić i Dabić šalju Pejovića da uspostavi kontakt sa oštećenim, i da istom ponudi rješavanje njegovog problema. 


Branislav Rakić i Igor Dabić

8.

Pažljivim preslušavanjem snimka jasno se uočava namjera Pejovića da od oštećenog samo za početak izvuče 1.000 eura. Oštećeni je shvatio tu poruku, nakon čega je odlučio da potraži zaštitu od SIPE.


9.

Može se slobodno reći da je padom Pejovića otvorena Pandorina kutija, koja prijeti da „proguta“ Okružni privredni sud u Banjaluci. Narednih dana se može očekivati hapšenje Koričića i Dabića. 


Koričić i Milan Tegeltija

10.

Nakon toga bi na redu trebao biti sudija Midho Vukalić, sudija istog suda, koji je zadužen za stečajne postupke. Sa njim bi u paketu trebalo pasti i nekoliko stečajnih upravnika koji se nalaze na Poletarčevom platnom spisku.


11.

Na kraju treba reći da se Poletarčev tim, uporedo sa borbom za ostanak na slobodi, trenutno bavi i borbom za prevlast u Advokatskoj komori Republike Srpske. 



Nakon Branislava Rakića, Poletarac želi da na čelo te institucije instalira svog poslušnika Mirka Dabića, oca Igora Dabića. sasvim je realno da dabić senior uskoro postane advokat uhapšenog dabića juniora.


Ishod borbe za predsjeednika Advokatske komore ćemo saznati 24.04., nakon izborne skupštine koja se održava u Banjaluci. (nastaviće se)