четвртак, 15. април 2021.

Dodikov “Kriminalni sindikat”: Dvostruki ubica Jelenko Sjenica prijatelj je Stefana Cvijanovića, sina Željke Cvijanović i Srećka Radišića, sina Mileta Radišića Klena, Dodikovog kuma; Sjenica radi nasilne i prljave poslove, štiti ga Lukač, a Dodikov “Kriminalni Sindikat” mu omogućava da prljavi novac legalizuje za podzemne, kriminalne protivusluge koje im čini


Piše: Slobodan Vasković


1.

Dvostruki ubica Jelenko Sjenica, odnosno Jelenko Kopranović, pod zaštitom je “Kriminalnog Sindikata” Milorada Dodika.


Sjenica

2.

Sjenica, ubica bez milosti, je odličan prijatelj Stefana Cvijanovića, sina Željke Cvijanović.


Cvijanovićka bi trebala objasniti javnosti šta njen sin radi sa dvostrukim ubicom, kakva je priroda njihovog odnosa i koji su im zajednički poslovi?!


Upoznali su se u kockakornici-noćnom klubu “Kajak”, prije godinu i po dana i od tada se ne razdvajaju.


Stefan i Željka Cvijanović

3.

U tom lokalu, koji je vlasništvu predratnog džeparoša Mileta Radišića, koji je pod Dodikovim vođstvom, postao jedan od najvećih tajkuna u Banjaluci, Stefan Cvijanović, svakog mjeseca potroši do sto hiljada KM na kocku i “pojačivače doživljaja".



Samo u jednoj večeri, kada ga je baš “pošlo” spiskao je 70.000 KM, o čemu sam detaljno pisao u tekstu - Istrebljivači Naroda (1. dio): Sin Željke Cvijanović Stefan za noć izgubio na kocki u Radišićevom “Kajaku” 70.000 KM; Dug vraćen iz budžetskih sredstava; Cvijanovićeva, zajedno sa Dodikom i Lukačem, sistematski progonila sve koji su tražili istinu o ubicama Davida Dragičevića; Kako su i kada Cvijanovići uplovili u kriminalne vode


Svi njegovi dugovi su plaćeni iz budžeta RS po nalogu Željke Cvijanović.


4.

Sjenicu je sa Stefanom Cvijanovićem upoznao Srećko Radišić, Klenov sin i suvlasnik “Kajaka”, u kojem su se potpuno javno prodavali i koristili opijati i održavale žurke, bez ikakvog straha da će iko zbog toga odgovarati.

Srećko Radišić, poznat i kao Mali Klen

5.

Sve to vrijeme, posebno tokom pandemije, čuvala ih je policija po nalogu Dragana Lukača; Umjesto da pohapse dilere, koronapartijanere i kockare, policajci su ih čuvali i štitili njihova nedjela. 


Lukač, umjesto da istražuje i hapsi Sjenicu, jer je ubistvom prijetio policajcu Saši Dokiću, podržava dvostrukog ubicu i štiti ga maksimalno.


6.

Lukač je Radišićev zemljak iz Petrovca (sela iz okoline tog gradića) i njegov je prijatelj; Lukač je Capo di tutti capi Republike Srpske i najjači član Dodikovog “Kriminalnog Sindikata”.


7.

Sjenica radi za Dodikov “Kriminalni Sindikat” sve nasilne i prljave poslove, a, zauzvrat, mu je omogućeno da prebije koga hoće, bavi se kriminalom i još mu se omogućava da zločinima stečen novac ubaci u legalne tokove.


8.

Sjenica je prava “Zvijezda” Dodikovog Kriminalnog Sindikata.


9.

Jedno od posljednjih nedjela koje je počinio, jesu prijetnje svim vlasnicima građevinskih firmi što su se prijavile da sruše nelegalni dio objekta “Kajak”, banjalučke Sodome i Gorome, koji je u vlasništvu Mileta Radišiča Klena, Dodikovog kuma.


10.

Sjenica je, po nalogu Radišića, prijetio svim vlasnicima građevinskih firmi koji su se prijavili za rušenje nelegalno izgrađenog dijela tog objekta, a na poziv gradonačelnika Draška Stanivukovića.

11.

Svi vlasnici građevinskih firmi su, zbog prijetnji, odustali, ali taj dio objekta će, uprkos tome, biti srušen, što sam objavio u tekstu - Mile Radišić Klen, uz podršku Dodika i Lukača, angažovao Jelenka Sjenicu, dvostrukog ubicu i najopasnijeg kriminalca u Banjaluci, da spriječi rušenje bespravno izgrađenog dijela “Kajaka”, banjalučke Sodome i Gomore.


12.

Međutim rušenje ne može spriječiti ni Sjenica, a ni Ministroid Srebrenka Golić, koja je nezakonitim rješenjima pokušala sačuvati Radišićev nelegalno izgrađeni objekat i tako se svrstala rame uz rame sa dvostrukim ubicom Sjenicom.


13.

U ovom nastavku donosim dio nedjela koje je počinio Sjenica i za koja je, ranije, procesuiran. Podaci su izvučeni iz odgovora Vrhovnoh suda Republike Srpske i Okružnog, te Osnovnog suda Banjala.


Krivično djelo ubistvo 

Odnosi se na vojnog policajca, kojeg je Sjenica likvidirao 1993. godine. Pucao je na njega iz pištolja i pogodio g direktno u glavu, a da, pri tom, nisu bili u fiziččkom kontaktu. Bila je to hladnokrva likvidacija.


- presudom Osnovnog suda u Banjaluci broj 71 0 K 090241 10 K od 08.10.2010. godine osuđen na kaznu zatvora od 2 godine i 6 mjeseci (na osnovu sporazuma o priznanju krivice zaključenim sa tužilaštvom)


Krivično djelo "nasilničko ponašanje"

- presudom Osnovnog suda u Banjaluci broj 71 0 K 134018 11 K od 29.12.2011. godine osuđen na kaznu zatvora od 6 mjeseci (na osnovu sporazuma o priznanju krivice zaključenim sa tužilaštvom)



Dva krivična djela "falsifikovanje isprave" (dvije saobraćajne dozvole)

- presudom Osnovnog suda u Banjaluci broj 71 0 K 212975 18 K od 27.12.2019. godine osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM


Krivično djelo "teška krađa"

- presudom Okružnog suda u Doboju broj 13 0 K 003738 17 K 3 od 01.06.2017. godine oslobođen optužbe (kasnije je tu presudu potvrdio Vrhovni sud RS)


Krivično djelo "nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija" i krivično djelo "napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti"

- trenutno se vodi postupak pred Osnovnim sudom u Banjaluci (prvobitnu oslobađajuću presudu ukinuo Okružni sud u Banjaluci i naložio ponovno suđenje)


- predmet je kod Osnovnog suda zaveden pod brojem 71 0 K 217413 20 K2

- opis slučaja: zaustavili ga policajci na ulici, našli mu oružje, a on je uz to prijetio policajcu Saši Dokiću prilikom privođenja



- prilikom suđenja kao svjedok je pozvan policajac Dokić kojem je Sjenica prijetio prilikom privođenja, da bi ispred sudnice Jelenko Sjenica  ponovo zaprijetio Dokiću, svjedoku policajcu, a  tužilaštvo je i za tu novu prijetnju podiglo novu optužncu.



Za drugo ubistvo je osuđen u Švajcarskoj na 13 godina i devet mjeseci i tu kaznu je odležao.


14.

Tokom svoje dugogodišnje kriminalne karijere Jelenko Kopranović korisitio je nekoliko identiteta: Zvao se i Jelenko Sjenica, a koristio je i identitete Zoran Pavić, Siniša Pavić i Mirko Sjenica.


Taj I takav zločinac danas je udarna pesnica “Kriminalnog Sindikata” Milorada Dodika i prijatelj Stefana Cvijanovića sina Željke Cvijanović. Treba li drugih činjenica o tome u kavom Paklu živi stanovništo Republike Srpske?!(nastaviće se i neće još dugo stati)