петак, 2. април 2021.

Podignuta optužnica protiv Dragana Lukača zbog fizičkog napada na Draška Stanivukovića u NSRS, 23.12.2019. (dokumenti-optužnica)


 piše: Slobodan Vasković

Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, zbog fizičkog napada na Draška Stanivukovića, tadašnjeg narodnog poslanika, sadašnjeg gradonačenika Banjaluke.

Optužnica je podignuta 26.03.2021. godine i dostavljena Osnovnom sudu na potvrđivanje. Optužnicu je podigla tužiteljka Sanja Guzina koja je ovim aktom dokazala da za pravosuđe ima nade, jer u njeemu postoji još časnih i poštenih sudija i tužilaca, poput nje.

 


Lukač se tereti da je počinio krivično djelo "ugrožavanje sigurnosti" u sticaju sa krivičnim djelom "tjelesna povreda".  

U optužnici se navodi da su u toku istrage pribavljeni dokazi koji ukazuju na osnove sumnje da je Lukač izvršio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti. 


Lukač je negirao da je udario Stanivukovića i nanio mu tjelesnu povredu.

"Međutim, ovakva odbrana osumnjičenog je u suprotnosti sa dokazima", navedeno je u optužnici.

Još se kaže da  je oštećeni Stanivuković podnio krivičnu i ostao kod istog prijedloga. 

Hrabra Tužiteljka Guzina je predložila sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda da potvrdi optužnicu.

Za očekivati je da Osnovni sud potvrdi optužnicu, jer bi svako drugačije ponašanje Sudije za prethodni postupak bila zaštita nasilnika Lukača.


Posebno je bitno naglasiti da je u ovom slučaju bitan lični osjećaj ugroženosti, što je Stanivuković potvrdio tokom istrage - navodeći da je ugrožen od Lukača.

Takođe, postoji sva medicinska dokumentacija u vezi sa tjelesnim povedama koje je Lukač nanio Stanivukoviću u parlamentu.


Lukača jedino može da spasi lično Stanivuković ukoliko bi pred Sudom izjavio da se ne osjeća ugroženim i da ne traži krivično gonjenje za povredu. Međutim, od toga neće biti ništa.

Lukač nije osporio da je verbalno prijetio Stanivukoviću, ali da je to učinio, jer je Stanivuković "u skupštinskoj sali reklamirao zastavice"

Da podsjetim, u svom obraćanju u NSRS Lukač je Stanivukoviću rekao da nema prava govoriti o NATO-u, te da je previše mali bio za vrijeme bombardovanja. 

Lukač je pozvao Stanivukovića priprijetivši mu da će “završiti kao i zastavice”, koje je opozicioni narodni poslanik dijelio pripadnicima skupštinske većine, jer je Milorad Dodik prihvatio Program reformi BiH/ANP. Tada je Dodikov kabinet u parlament proslijedio falsifikovan dokument o kojem je Skupština donijela zaključke, što je bilo samoubistvo s predumišljajem najvišeg zakonodavnog tijela u entitetu.

Kada mu je Stanivuković prišao,, Lukač je prvo bacio papiriće na njega, a zatim ga je udario.


Lukač je, kasnije, u svom opštepoznatom laživom “stilu”, izjavio da je Stanivukovića udario u samoodbrani.  


"Odgurnuo sam ga od sebe i onemogućio da napravi bilo kakav potez koji bi mogao da me ugrozi", rekao je Lukač, što, nakon gledanja video zapisa o njegovom fizičkom ataku na Stanivukovića, dovoljno svjedoči kakav nitkov je zaista takozvani ministar unutrašnjih poslova.