петак, 23. април 2021.

Advokat Darko Kremenović Poletarac formirao pravosudno-mafijašku organizaciju koja se, primarno, bavi reketiranjem privrednika, sastavljenu od visokih policijskih službenika, tužilaca i sudija; Imena članova Poletarčeve udarne mafijaške grupe

Darko Kremenović

 

Piše: Slobodan Vasković


1. 

U ranijim tekstovima sam javnosti prezentovao dio informacija o kriminalnim aktivnostima advokata Darka Kremenovića Poletarca. Imajući u vidu o kakvom monstrumu se radi, smatram da je potrebno da javnost informišem o svim detaljima njegovog, moram priznati, vrlo interesantnog životopisa.

 

2.

Poletarac je, nema sumnje, prošao vrlo trnovit put od školarca ponavljača do glavnog kuma jedne od trenutno najorganizovanijih mafijaških organizacija na području grada Banjaluke.

 

3.

Krenimo redom. Poletarac je u osmom razredu Osnovne škole „Sveti Sava“ pao na godinu. To ga nije omelo da „završi“ osnovnu školu, jer je taj jedan nedostajući razred kupio u područnoj Osnovnoj školi u Jošikovoj Vodi.  


Osnovna škola u Jošikovoj vodi

4.

Osjećajući da zaslužuje više od diplome osnovne škole, Poletarac je upisao srednju Ugostiteljsku školu, smijer konobar. 


Vodeći se parolom „Jednom ponavljač, uvijek ponavljač“, Poletarac je ponovo pao na godinu, ovaj put u trećem razredu srednje škole. 


Srednja ugostiteljska škola

Ni taj incident, očigledno, nije sputao Poletarca u namjeri da stekne sve planirane diplome, pa se odlučio da treći razred „odradi“ u Srednješkolskom centru u Čelincu. On je u toj obrazovnoj ustanovi, usput, kupio i četvrti razred srednje škole.


SŠC Čelinac
 5.

Uporedo sa sticanjem diploma, raslo je i samopouzdanje tada još mladog Poletarca. On se tada odlučuje da upiše Pravni fakultet u Banjaluci. 


Na njegovu sreću, u prostorima tog fakulteta je naletio na nešto stariju verziju sebe, profesora Vitomira Popovića, poznatog i kao „Don Vito Korleone“. 


Poletarac i Korleone su brzo našli zajednički jezik, a kao zalog prijateljstva Korleone je Poletarcu sredio upis dvadesetak prolaznih ocjena u njegov studentski indeks.


Don Vito Popović

6. 

Da je Poletarac učio od najboljeg, dokazuje činjenica da se on, odmah nakon „uspješnog“ polaganja pravosudnog ispita, prestao javljati na telefon Korleoneu. 


Bolje upućeni tvrde da je Korleoneu trebalo nekoliko mjeseci da se oporavi od tog šoka, jer je tada shvatio da je naišao na većeg prevaranta od sebe.


7. 

Uvidjevši da se od same diplome ne može živjeti, Poletarac je zatražio od svog oca Brane Kremenovića, poznatog pod nadimkom „Škot“, da mu nađe bilo kakvo zaposlenje u teško stečenoj struci. 


Miroslav Mikeš (preminuo 13.02.2015.)

Škot je sinovljevu molbu dosta ozbiljno shvatio, pa je danima „opsjedao“ advokatsku kancelariju (pokojnog) Miroslava Mikeša. Mikeš je na kraju popustio, pa je zaposlio Poletarca kao svog pripravnika. 


Nije trebalo puno vremena da Mikeš shvati kakvu bitangu je pustio u svoju advokatsku kancelariju, jer ga je u nekoliko navrata uhvatio kako od klijenata naplaćuje veće iznose od onih koje je dogovorio Mikeš.

Darko Kremenović Poletarac

8.

Nakon što je postao samostalni advokat, Poletarčevo samopouzdanje je uzletilo do neba. On je tada odlučio da svoje „poslovanje“ proširi i na podzemnu zonu. Odabir je pao na reketiranje banjalučkih privrednika. Poletarac je okupio tim sebi sličnih podzemnih igrača, koji su mahom zaposleni u MUP-u RS i pravosudnim institucijama.


9.

Šema je, moram priznati, dosta jednostavna, kao i sam Poletarac. Nakon što njegov tim sazna neku kompromitujuću informaciju o privredniku, Poletarac poziva tog privrednika telefonom i zakazuje sastanak. Na tom sastanku Poletarac nesrećnom privredniku saopštava da protiv njega istražni organi vode krivičnu istragu, ali da on Poletarac može da sredi da se ta istraga obustavi, jer poznaje ljude u MUP-u RS i tužilaštvu. 


Ukoliko blef prođe, Poletarac od privrednika kao kontrauslugu zatraži novčani iznos, koji se kreće između 20.000 i 50.000 KM, u zavisnosti od toga koliko su za privrednika nezgodne informacije koje mu prezentuje Poletarac.


10. 

Ukoliko, pak, privrednik ne pristane na ucjenu, Poletarac dogovara sa svojim saradnicima iz MUP-a RS da oni pozovu privrednika na informativni razgovor, čime vrše dodatni pritisak na njega. (Upravo je jedna takva akcija Bande u toku, o čemu ću detaljno izvijestiti).


Ukoliko ni taj vid ucjene ne prođe, onda Poletarac u igru uključuje svog saradnika iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. To je vrlo često odlučujući momenat, jer većina ucijenjenih privrednika pristane da Poletarcu isplati „reket“, a zauzvrat Poletarac se pobrine da krivična istraga bude „razvodnjena“.


 

11.

Na pomenuti način Poletarac i njegov reketaški tim je od privrednika sa područja Banjaluke izvukao na stotine hiljada KM. Dešava se i to da ukoliko privrednik nema dovoljno novca za isplatu reketa, da ga onda Poletarac prisiljava da sa njim kao advokatom zaključi dugoročni ugovor o pružanju advokatskih usluga. Tim ugovorom se privrednik (ili njegova firma) obavezuje da Poletarcu isplaćuje mjesečni advokatski paušal od nekoliko hiljada KM.

 

12.

Sada ono najzanimljivije: imena članova Poletarčevog reketaškog tima. Što se tiče službenika MUP-a RS, to su: Dubravko Kremenović, koji je do skora bio glavni inspektor u Jedinici za organizovani kriminalitet i droge Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS. 


Dubravko Kremenović

Sa njim reketira i Darko Novković, bivši načelnik Jedinice za organizovani kriminal i droge MUP RS, koji je pao izbog dojave kriminalcima da se protiv njih vodi istraga, o čemu sam detaljno pisao. Posebno odjeljenje RJT, koje vodi Miodrag Bajić, sada vodi istragu protiv Novkovića.


Darko Novković


Starter Poletarčeve reketaške ekipe je i Danijel Kovačić, načelnik Odjeljenja za organizovani kriminalitet i droge Policijske uprave Banjaluka.Pomenuti trojac je najznačajniji dio Poletarčeve ekipe iz MUP RS, a ima ih još nekolicina koji “rade” za njega. 


13.

Za razliku od pomenutih riba, koje od Poletarca primaju relativno niske nagrade za svakog „odrađenog“ privrednika, pravi kapitalac u njegovom timu je Siniša Vranješ, okružni javni tužilac zaposlen u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci. 


14.

Nema sumnje da će Vranješ u narednom periodu morati prvo javnosti, a nakon toga i istražnim organima, da objasni kako je u zadnjih desetak godina, uz platu od oko 2.700 KM, uspio da kupi nekoliko nekretnina u Banjaluci, ukupne vrijednosti oko 500.000 KM. Te nekretnine su, naravno, upisane na treća lica, a istražnim organima neće biti teško da utvrde da je Vranješ bio taj koji je prodavcima istih isplatio kupoprodajnu cijenu.

15. 

U posljednjih pet godina Poletarac je svoje reketaške poslove proširio i na Okružni privredni sud u Banjaluci. Preciznije, od 2016. godine, kada je za predsjednika tog suda imenovan Asmir Koričić. 

Asmir Koričić


Pored njega, Poletarac potpuno kontroliše dvojicu sudija tog suda: Igora Dabića i Midha Vukalića. 


Igor Dabić je sin advokata Mirka Dabića, koga Poletarac nastoji instalirati za predsjednika Advokatske komore Republike Srpske. Oni imaju namjeru potrošiti nekoliko miliona KM koji se nalaze na računu Advokatske komore Republike Srpske, a pokriće za to će biti kupovina poslovnih prostorija.


Mirko Dabić i Milan Petković, Poletarčev prijatelj i saradnik
 

16.

Koričić i mlađi Dabić su zaduženi za parnične predmete, po pravilu višemilionske. Nije slučajno da upravo njima dvojici dolaze ti predmeti. Sistem je vrlo jednostavan: Poletarac dojavi Koričiću da će privrednik (koji prethodno plati reket) podnijeti tužbu Okružnom privrednom sudu u Banjaluci; Nakon toga Koričić naloži informatičkoj službi suda da blokira sve sudije na parnici osim njega i Dabića. Tako predmet završi kod jednog od njih, a ishod parnice se unaprijed zna.


17. 

Na Koričićeve manipulacije sa CMS sistemom dodjele predmeta je prije nekog vremena ukazao i stečajni upravnik Goran Radivojac, koji vodi stečaj u predmetu „Banke Srpske“. On je obznanio javnosti na koji način Koričić manipuliše sistemom dodjele predmeta.18. 

Poletarac je svjestan da su za njegove reketaške šeme podjednako bitni i stečajni predmeti. On je zbog toga tražio od Koričića da mu obezbijedi lojalnog sudiju, koji će za njihove potrebe odrađivati stečajne postupke. Moji izvori iz Okružnog privrednog suda u Banjaluci su mi potvrdili da je nekoliko stečajnih sudija tog suda odbilo nemoralne ponude Koričića. 


Međutim, jedan od sudija tog suda je pristao da se uključi u mafijašku ekipu predvođenu Poletarcem. To je sudija Midho Vukalić. O tom sudiji i stečajnim upravnicima koje on angažuje za potrebe Poletarca ću detaljno pisati u narednom periodu.


Miodrag Bajić

19. 

Na kraju, obavještavam javnost da sam poslao vrlo, usudio bih se reći, nezgodan upit specijalnom tužiocu Bajiću. Vidjećemo na koji način će on odgovoriti. (nastaviće se i neće još dugo stati)