недеља, 25. април 2021.

Dodikov tajni put u Moskvu nije za bilborda; Ni to kako je prošao u Rusiji nije za bilborda; Posebno potpuni nedostatak “vakcinacija” za vakcinisanje nije za bilborda; Za Šatora je samo Dodikov lični Imunitet Krda

Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik je tajno boravio u Moskvi prije nešto više od mjesec dana.


Proveo se vrlo vrlo loše; Toliko loše, da mu je pozlilo.


2.

Dijagnoza Ruskih “Ljekara”: BiH je u MAP-u; Ide u NATO; Dodik je stavio tačku na to, potpisujući već dva puta ANP (Program reformi BiH).


3.

Ok, ta neuspješna tajna posjeta nije za bilborda.


Još manje je za široke narodne mase koje bi je upile preko naših malih TV ekrana.


4.

Ima još gorih vijesti - one nisu ni za iza bilborda.


5.

Rusija uopšte ne da vakcine Sputnik V Republici Srpskoj. Jer su ljuti na Dodika. Iz već navedenih razloga.


6.

Budući da Rusija poštuje integritet BiH, slijedom stvari, vakcinu Sputnik V, ne daju ni BiH.


7.

Sve je u haosu; Još 01.02. Duško Perović, predstavnik RS u Moskvi, je rekao da će tokom tog mjeseca stići 100.000 doza. Nisu stigle.


8.

Ukupno je, prema riječima takozvanog premijera Radovana Kilavog Viškovića, u RS stiglo 47.000 doza ruskih vakcina, što zadovoljava potrebe 23.000 stanovnika. Ako mu je vjerovati.


9.

Da velikih problema ima da Sputnik V poleti prema RS, samim tim i BiH, svjedoče upravo izjave Radovana Kilavog Viškovića, koji je prvo 16.04. izjavio da je RS uplatila Rusiji 13 miliona KM za nabavku oko 400.000 doza vakcine, kao i da je potpisan Ugovor za, kako je rekao, “okvirno 1,2 miliona doza, ako zatrebaju”.


10.

Koliko se Višković sjećao tog 16.04., taj ugovor je potpisan 26.01. ove godine i bilo je dogovoreno “da je rok isporuke vakcina do šest mjeseci i da se mjesečno isporučuje po 50.000 doza”.


Što znači da je trebalo već biti isporučeno 150.000 vakcina, ali nije.


11.

Višković je još rekao i da je on, navodno, 14.04. pisao potpredsjednici Vlade Ruske Federacije Tatjani Kolikovoj, a da mu je ona, nakon par dana, otpisala da će za par dana “u Republiku Srpsku krenuti 20.000 doza komponente 1 i 1.300 doza komponente 2”.


12.

Po njemu je to sve trebalo da stigne do današnjeg dana, 25.04.2021.


Međutim, nije stiglo ništa.


13.

Višković je 22.04. promijenio balvan u glavi pa je saopštio “da je zabrinut što skoro posljednje četiri sedmice nije bilo isporuke ruskih vakcina”.


Praktično to znači da Višković zna da od vakcina, kako stvari trenutno stoje, nema ništa. Bar onih iz Rusije. 


Istina, Višković je 25.04. izjavio da će 26.04. u Republiku Srpsku stići 25.000 ruskih vakcina.


"Vakcine će već sutra biti u Banjaluci, te će proći svu proceduru provjere kvaliteta Instituta za javno zdravstvo RS i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, te će nakon toga biti distribuisane građanima", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.


Rekao je da očekuje da će početkom maja stići i 80.000 doza kineske vakcine, te da će na sjednici koju je Vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta zakazala za nedjelju naveče usvojiti određena dokumenta, kako bi se već u ponedeljak moglo ići ka interventnom uvozu. (Mediji)


Čemu interventni uvoz ako je, kako je Višković rekao prije jedanaest dana,“RS uplatila Rusiji 13 miliona KM za nabavku oko 400.000 doza vakcine, kao i da je potpisan Ugovor za “okvirno 1,2 miliona doza, ako zatrebaju”, još u januaru?!


Sa ovih dodatnih 25.000 koje bi sutra trebalo da stignu u Republiku Srpsku, pod uslovom da stignu, biće isporučeno ukupno 73.000, što je predaleko od onih 100.000 što su trebale stići u februaru, a još dalje od onih 150.000 po Viškovićevoj računici (50.000 mjesečno, za februar, mart i aprli = 150.000).


Niko nije rekao da li tih sutrašnjih 25.000 stiže baš iz Rusije ili je to neka “druga”, “treća”, ko zna koja ruka…


Nije bitno iz koje su ruke, bitno je da stignu, ali, objektivno, to nije ni kap u moru potrebnih doza. 


14.

Sputnik V, sve su prilike, ne leti za Republiku Srpsku, ali ni za BiH.


15.

Sada Federacija BiH što, takođe, nije za bilborda, preko Saudijske Arabije pokušava da nabavi 800.000 doza Sputnik V. Odnosno, da ih Saudijci kupe kao za sebe, pa prebace u Federaciju.


16.

I o tome se ćuti.


17.

Ćuti se i da je Ruska Komisija koja odobrava prodaju vakcina zainteresovanim za kupovinu, skinula Republiku Srpsku sa liste onih koji vakcinu mogu kupiti; Samim tim i BiH je kaširana! 


Volio BiH da ovo demantuje Igor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH, kako ne bi završio na bilbordu, sve sa bubicom na reveru; Ali, ako demantuje, neka precizira šta je sa potpisanih 400.000 doza i 1,2 miliona doza “po potrebi”. Zašto ne stižu, bar po 50.000 doza mjesečno, kako je, navodno, dogovoreno i potpisano.


Inače, Bilbord Bato.


Takozvani Covax mehanizam ne bi trebalo nikako skidati sa bilborda, jer to nije ni skalamerija, a kamoli mehanizam. 


18.

Usudio bih se reći da BiH ima zaista ogroman problem sa, što bi rekla Bisera Turković, nabavkom vakcinacija za vakcinisanje.


Imunizacija je, što se tiče BiH, SF film. I masovna i manje masovna.


19.

Usudio bih se reći i da se vlasti BiH i oba njena entiteta nastavljaju poigravati sa životima građana; I to bez imalo empatije, ni ne obazirući se na sve težu egzistencijalnu situaciju u kojoj se stanovništvo nalazi, baveći se raznoraznim idiotlucima samo da bi odvukli pažnju sa pandemije i sopstvene nesposobnosti da joj se suprotstave.


I da vlasti ne prestaju da lažu, lažu, lažu…


20.

Ima i jedna dobra stvar; Dodik je prebolovao koronu, a uz to je i vakcinisan. Što znači da je stekao Imunitet Krda. Ipak, ni to nije za bilborda, već za Šatora.