уторак, 24. март 2015.

Superkontrola poslovanja firme “Marinković commerce” koju štiti Špirić

piše: Slobodan Vasković

Dejan Radić, šef Grupe za kontrolu velikih poreskih obveznika u UIO, izdao je nalog za ponovnu kontrolu obračuna i uplate PDV-a kod preduzeća “Marinković commerce” doo Banja Luka za poreski period 01.02.-31.12.2010. (11 mjeseci) i poreski period 01.03-31.07.2011. godine (5 mjeseci).

Radić je tražio potpuno nezavisnu kontrolu, što podrazumijeva da je ne mogu vršiti inspektori iz Regionalnog centra Banjaluka. Uradiće je dva inspektora iz drugih regionalnih centara.

Radić je to učinio nakon što je Pravna služba Uprave za indirektno oporezivanje poništila Rješenje inspektora Milivoja Bibića, koji je u kontroli “Marinković commerce” utvrdio toj firmi poresku obavezu po osnovu PDV-a u iznosu od 854.709 KM.

Prije njega istu firmu i isti obračunski period kontrolisali su u dva navrata inspektori Momir Todorović i Ivan Petonjić, koji su utvrdili obavezu od 1.117.051 KM.

Sva tri nalaza su poništena: prva dva (Todorovićev i Petonjićev) je poništio Radićev prethodnik, a Bibićev je anulirala Pravna služba. Radić nije poništio nijedan.

Jednostavnije rečeno, isti vremenski period kontrolisaće se i četvrti put, što je nezapamćeno. Za nadati se da će ova kontrola konačno dati odgovor koliko su Marinkovići dužni državi?!

Važno je znati da nikada nije pokrenut postupak prinudne naplate, iako je propisano da žalba ne odlaže izvršenje rješenja.

Niko od onih koji su vršili kontrolu nije izvršio popis zaliha, a kad bi se izvršio popis bio bi utvrđen veliki manjak i utaja obaveze po  osnovu neprijavljenog i neplaćenog PDV-a.

Vlasnik pomenute firme je tajkun Goran Marinković. Njega štiti Nikola Špirić.

vezani tekst: Dosje: Špirić omogućio Goranu marinkoviću milionsku utaju poreza