четвртак, 26. март 2015.

Režim u naprednijoj fazi: Krade dokumentaciju i podmeće požare

piše: Slobodan Vasković

Ponovo je zapaljeno Glasinačko polje kod Sokoca, već drugi put u u tri dana. I ponovo gase vatrogasci, a policija traga za NN licima.

I sve to se dešava nakon što je Vlada RS oduzela koncesiju sokolačkoj Braći Dalton na to zemljište.

Nema dileme ko to pali, kao što nema dileme ni ko je ukrao Ugovor o prodaji RK „Boska“ i mjenice vrijedne 300.000 evra iz Vlade RS. I ko će, kako stvari stoje, nastaviti da krade dokumentaciju, pali polja i ko zna šta još, kako bi prikrio kriminalne radnje.

Kako stvari trenutno stoje, plan Zločinačke Organizacije koja još uvijek vlada ovim entitetom je sledeći: Prvo su opljačkali entitet i doveli ga do eutanazije, potom su otpočeli pljačku dokumentacije koja svjedoči o njihovom kriminalu, kako bi spriječili istrage; Poslednja faza je paljenje svega, da bi se spriječilo razotkrivanje monstruozne, sistematične i detaljne otimačine.

Samo jedan mali djelić Pljačkaškog Mehanizma koji je u proteklih deset godina poharao Republiku Srpsku čine braća Mirko i Brane Čolović sa Sokoca.

Taj dvojac oteo je nekoliko desetina miliona maraka, a dokumentacija koja je u mom posjedu, svjedoči o opljačkanih dvadeset miliona KM. Preciznije 20.850.977,13 KM.

Hotel „Karavan“ i fabrika vode „Akva lajf“, koji su bili vlasništvo Čolovića, zbog višemilionskih kredita kod „NLB razvojne banke“ su prešli u vlasništvo te finansijske institucije.

Milorad Dodik je 16.06.2007. godine, kao Predsjednik Vlade Republike Srpske, u mjestu Primčići kod Sokoca, pustio u rad Fabriku vode "Akva lajf".
Dodik je tada istakao da je važno da u RS postoji ovakav pogon, jer voda može da bude domaći izvozni artikl i istakao da će proizvodi Fabrike "Akva lajf" biti plasirani na evropskom tržištu.

"Svako ko doprinosi razvoju RS, imaće podršku Vlade", rekao je tada Dodik.

Direktor Fabrike "Akva lajf" Brane Čolović tada je rekao da je već dogovoren izvoz u Švajcarsku, kao i na tržišta zemalja bivše Jugoslavije i EU. On je precizirao da će u ovoj fabrici, čiji je kapacitet 60 litara vode u sekundi, biti zaposleno pedesatak radnika.

Zaista je „Akva lajf“ fabrika svih fabrika, jer su samo sto sati proizvodili vodu. I nikada više. Ali zato jesu izvozili šumu.

Tipičan Dodikovski posao i pristup razvoju privrede.

Tipičan SNSD-ovski burazerski pristup ekonomiji, jer Čolovići su vedete te stranke na Sokocu.

Pri tom je „Akva lajf“ ostala dužna „Šumama RS“ cca 200.000 KM.

Obaveze „Karavana“ i „Akva lajf“ prema NLB banci su 5.500.000 KM osnovnog duga po kreditnom zaduženju i plus kamate 4.500.000 KM. Sve u svemu deset miliona KM.

Uz to, „Karavan“ je na kraju 2014. godine bio dužan UIO za carine 203.713,57 KM, dok je za PDV ta firma  ostala dužna 2.437.559, 62 KM. I nikom ništa.

Čolovići i dalje žare i pale, jer ih štiti Režim!

Nije ovdje kraj priče. Njihova firma „Kreator“ za PDV je dužna 471.409,80 KM, a „Klaonica i prerada mesa“ 86.777, 30.

Čolovići su imali i „Mesnu industriju Čolović“, koja je pronevjerila 7.451.116,84 KM, a najviše je oštećena Hypo banka, od koje su oteli 3.019.483,01 KM. I preko „Mesne industrije“ su izvozili šumu i ostali dužni gazdinstvu „Visočnik“, kao i brojnim drugim firmama.

Okružni privredni sud Istočno Sarajevo je 2010. godine pokrenuo stečajni postupak, nakon čega Čolovići uspijevaju da iz „Mesne industrije Čolović“ isknjiže zemljište, objekat i mašine. Međutim, stečajni upravnik uspio je dobiti na sudu spor protiv njih i isknjižena imovina vraćena je u stečajnu masu. U pripremi je licitacija za prodaju pokretnosti i nepokretnosti.

Ukoliko ne budu zapaljene!