уторак, 10. март 2015.

RS u finansijskim katakombama: Slijedi smanjenje plata i/ili otpuštanje radnika iz Javne uprave

Piše: Slobodan Vasković

Republika Srpska je na pragu finansijskog kolapsa.

Vlasti trenutno razmišljaju kojim pravcem krenuti: otpuštanjem službenika iz Javne uprave ili smanjenjem plata budžetskim korisnicima.

Istovremeno se pokušavaju smanjiti troškovi na svim pozicijama.
Ukratko, Vlada RS je u velikim problemima.

Samo dug budžetskih korisnika prema dobavljačima iznosi 120 miliona KM. Ništa se gotovo ne plaća, o čemu svjedoči i uvećanje tog duga, koji je u septembru prošle godine iznosio 90 miliona KM.

Upućeni tvrde da je gotovo nemoguće naći izlaz.

Čak je i otpuštanje/smanjenje plata veoma rizična varijanta i ne garantuje stabilizaciju stanja.

U Vladi RS se nadaju da bi moglo doći do povećanja PDV-a, što i nije baš najrealnije. U suprotnom, već od aprila krenuće se u projekte otpuštanja/smanjenja plata.

Vlasti su održavale budžet na aparatima - zaduženjem na domaćem tržištu, ali i to je iscrpljeno.

Odlučeno je da se ne diraju penzje i plate prosvetnim radnicima, ali i ta odluka je bez mnogo osnova.

Fond PIO je prije tri mjeseca povukao kredit od 35 miliona KM, a nedavno novih 16 miliona KM.

Režim ubrzano traži osobu na koju će svaliti svu odgovornost: za sada je najbliži toj ulozi bivši premijer Aleksandar Džombić, kojeg optužuju da je potopio finansijski sistem RS nezakonitim poslovima sa Biračem, Olimpijskim centrom Jahorina, Putevima RS...

Republika Srpska je, kao što sam i najavio, na Banjalučkoj berzi, 9.03., ponudila na prodaju obveznice u vrijednosti od 60 miliona KM. Prodali su ih u vrijednosti 46,9 miliona KM po efektivnoj kamatnoj stopi od 4,5 odsto.

Obveznice je kupila Investiciono-razvojna banka RS i to u vrijednosti 20 miliona, NLB banka u vrijednosti od deset miliona, kao i nekoliko osiguravajućih kuća u vrijednosti 16,9 miliona KM.

Interesantno je da je u kupovini učestvovala NLB banka, čija je izloženost prema državi nedavno bila 180 miliona KM, čime su dostigli limit.

Očito je da su proteklih dana uspjeli naplatiti nešto novca od RS.