недеља, 29. март 2015.

Potpuni raskol: Radojičić više nije predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka

piše: Slobodan Vasković

Igor Radojičić povukao se sa pozicije predsjednika Gradskog odbora SNSD Banjaluka, ali u ovom trenutku još nije poznato da li je napustio i stranku.

Radojičić je obavijestio članove Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka da će u ponedeljak, 30. marta, napustiti kancelariju predsjednika banjalučkog SNSD-a.

Ta njegova najava shvaćena je kao odlazak sa pozicije predsjednika Gradskog odbora SNSD-a, na koju je izabran 21. decembra 2013. godine.

Moji sagovornici nisu mogli precizirati da li je Radojičić već podnio pismenu ostavku na tu funkciju vrhu stranke i da li njegov postupak znači da napušta i SNSD.

Radojičić i Milorad Dodik su se, nakon višemjesečnog obostranog izbjegavanja, tokom protekle sedmice sreli dva puta - 25. i 27. marta. Dodik je na sastanku 25. marta tražio od Radojičića da dođe na stranački skup u Teslić, održan 28. marta. Radojičić je na sastanku 27. marta tražio od Dodika da se odrekne pet funkcionera iz vrha stranke, a dan kasnije nije se pojavio u Tesliću.

„Radojičić je od mene tražio da se odreknem četiri do pet ljudi. Ja to nisam uvažio i svako je otišao na svoju stranu“, rekao je Dodik na stranačkom savjetovanju u Tesliću.

Dodik nije precizirao na koje stranačke funkcionere je Radojičić mislio, ali mi je iz nekoliko izvora potvrđeno da je od njega zahtijevao da se, između ostalog, odrekne i Željke Cvijanović.

Nakon toga je prisutne obavijestio da SNSD više ne može računati na Radojičića, jer on napušta stranku, da im nanosi štetu i da ne zna koliko će sa sobom povući poslanika i članova partije.

Na stranačkom skupu izdao je i zabranu komunikacije s Radojičićem.

 “Nemoj da ko kontaktira s njim, jer ću ja saznati”, rekao je Dodik.

Potom se okrenuo prema Draganu Lukaču, ministru policije, i rekao: “Je li tako Dragane?”
“Jeste”, odgovorio je Lukač.

Na ovaj način su Dodik i Lukač stavili do znanja prisutnima da se Igor Radojičić nalazi pod posebnim policijskim mjerama, što znači da ga prate i prisluškuju. I ne samo njega, već i sve njemu bliske ljude.

Pojedini izvori tvrde da Radojičić može računati na podršku samo dva poslanika SNSD-a u parlamentu RS, dok drugi izvori navode da Radojičić kontroliše sedam poslanika.