уторак, 17. март 2015.

UBKC Banjaluka bez stentova, pejsmejkera, reagenasa, konca, rukavica, lijekova...

piše: Slobodan Vasković

Mirko Stanetić i njegovi zaštitinici su od Univerzitetske bolnice Banjaluka napravili poljsku bolnicu u kojoj nedostaje bukvalno sve.

Stanetić, koji je direktor UBKC-a, sveo je ovu ustanovu na najniže grane od njenog osnivanja. Takva sistematičnost u uništavanju jedne institucije, kakvu je pokazao Stanetić u urušavanju UBKC-a, i za aktuelni Režim, koji je srušio sve čega se dotakao, je zapanjujuća.

„UBKC je bez stentova, pejsmejkera, hirurških rukavica, sočiva za oči, kontrasta“, navode moji izvori. Ističu da nedostaje i ogromna količina lijekova, prijeko potrebnih za pacijente.
„Apsurd je da na zalihama u Apoteci ima robe vrijedne 8 miliona maraka, ali ona je mahom nepotrebna. Nabavlja se sve i svašta, osim prijeko potrebnih medicinskih sredstava i lijekova“, naveli su moji sagovornici.

Prema njihovim riječima, u laboratoriji se ne radi pola pretraga, u odnosu na broj uobičajenih.
“Nema reagenasa. Imaju 2000 uzetih uzoraka krvi na čuvanju dok ne dobiju reagense. Uzorke nemaju više gdje čuvati, prepuni su ih frižideri”, tvrde moji izvori.

Potvrđuju to dodatno i navodi iz “Obavijesti o prestanku rada zbog nedostatka dijagnostikuma”, koje je načelnica Zavoda za mirobiologiju dr Mirjana Rakita – Musić putila prof. dr sci. Zvezdani Rajković, pomoćniku direktora za medicinske poslove.

“Molimo vas da se obavijeste svi načelnici OJ da zbog nedostatka dijagnostikuma nismo u mogućnosti raditi sljedeće analize: marker B i C hepatitis, TORCH, HIV, AST-O, EBV, i da nam do daljnjeg ne dostavljaju uzorke krvi, jer nemamo mogućnosti čuvanja”, navodi se u pismu dr Rakite, datiranom 06. marta ove godine.

U zavodu za laboratorijsku dijagnostiku je, prema mojim saznanjima, još gore stanje: Ne rade faktore koagulacije krvi, a običnu krvnu sliku (eritrociti, leukociti, trombiciti) uglavnom “broje ručno”, jer često nema ni tog osnovnog reagensa.

Sa svim ovim problemima upoznat je Stanetić, ali ništa nije preduzeo da se oni prevaziđu.

Stanetić ništa ne preduzima ni da se popravi Magnetna rezonanca 3 Tesla, nabavljena za vrijeme njegovog prvog mandata. Taj aparat plaćen je tada 8 miliona KM, a već šest mjeseci je neispravan.
 
Istovremeno, Stanetić je najstrožije zabranio bilo kakvo raspitivanje o dogradnji UBKC, koju radi „Vamed“. To je projekat vrijedan 84 miliona evra.

Kakav paradoks: UBKC gradi Cerntralni blok vrijedan 84 miliona evra, a nemaju ni rukavice, ni lijekove, ni konce! Ali, taj posao se radi kako bi se njegovi kreatori ugradili u njega, a ne zbog pacijenata.

U Banjaluci su 30. septembra 2014. godine ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor kompanije "Vamed" iz Beča Gerhard Rajter potpisali ugovor za rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka.