петак, 27. март 2015.

Formular

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik dobro je nagazio Igora Crnatka, jer nije unio sve potrebne podatke u Formular na osnovu kojeg CIK BiH izdaje potvrde o ispunjavanju uslova za imenovanje u Savjet ministara.

Crnadak bi trebalo da bude novi ministar spoljnih poslova, a epizoda sa Formularom ne znači da je baš skroz nekompetentan za tu poziciju, ali svakako znači da je dekoncentrisan i da bi ubuduće morao mnogo pažljivije pročitati uputstvo. A ne pitati Mladena Ivanića čak i za takve sitnice kao što je popunjavanje Formulara.

Očito je i Ivanić bio dekoncentrisan, pa mu nije mogao izdiktirati adrese najbližih. Valjda smatra da je Crnatku sasvim dovoljno da u Formularu navede njegovu (Ivanićevu) adresu.

Crnatkova odbrana od Dodikovih podsmješljivih strelica još je smješnija od Formularske nepismenosti.

Crnadak, sav u pozitivnoj vatri nakon dobro položenog popravnog Formular-ispita, optužio je Dodika da mu je bliži Zlatko Lagumdžija od njega. I pri tom podsjetio kako je još uvijek aktuelni ministar spoljni u svoju prvu posjetu, nakon što je izabran na tu poziciju 10.02.2012., došao u Banjaluku, u dvore Dodiku.

I to je kao neka optužba?! Pa nije otišao tada Dodik Lagumdžiji, već Lagumdžija njemu, što znači da Crnadak nije uzvratio Dodiku, već ga još pohvalio. Dodik je tada bio prejak politički, što je pozicija od koje je danas udaljen milionima svjetlosnih godina.

Uz to, Crnadak baš i ne bi trebao da bilo koga, pa ni Dodika, kritikuje “udarajući ga Lagumdžijom”, jer je bivši šef SDP BiH progurao Ivanića u Dom naroda BiH, nakon izbora 2010. godine. Ivanić je tada prošao u Dom glasovima SDP BiH.

I od tada vraća taj dug Lagumdžiji.

Očito je Crnadak neupućen. Što i ne čudi, jer je zadeveran Formularom i njegovim zamkama.   
 
Ustvari, Formular nije toliko bitan, koliko činjenica da će nakon Crnatkovog imenovanja na poziciju ministra spoljnog Mladen Ivanić obavljati dvije funkcije. I srpskog člana predsjedništva BiH i ministra inostranih poslova.

Crnadak je samo medijum (da ne kažem pomoćno sredstvo) preko kojeg će Ivanić upravljati i ministarstvom spoljnih poslova. Što je i logično, jer je Crnadak bez ikakvog iskustva, a Ivanić sa prebogatim. Čak je, svojevremeno, kada je obnašao funkciju ministra inostranog, dospio do Paragvaja. Koji je vrlo bitan partner za BiH. RS posebno.

Ne sjećam se je li Ivanić tada bio u Čadu ili Namibiji, ali mi je svježe sjećanje na njegov poslednji politički promašaj, koji se ogleda u tome što je Ranku Škrbiću, bivšem ambasadoru BiH u Srbiji, dozvolio da podnese ostavku, umjesto da ga smijeni.

Lakše bi Ivanić popunio Formular umjesto Crnatka nego smijenio Škrbića.

Mora da je njegov čuveni “politički nos” osjetio da mu je najpametnije da politički kapital, koji bi smjenom Škrbića dobio takozvani Savez za promjene, proda za poštedu od napada Režimskih medija i samog Dodika.

A i Lagumdžija je na Škrbiću uzeo ratu za onaj Dom naroda, što Crnatku nije poznato. Ne stiže, bakće se sa Formularom.

Kada smo već kod Formulara i Dodik ih popunjava.

Posebno onaj Nebojše Radmanovića, čija ekipa mete po budžetu.

Taj Formular se u arhivama Režima ne nalazi pod “F”, već pod “”P”-Paraziti.

Nije ni čudo ako se zna da među Radmanovićeve “P”-ove spadaju i Nenad Novaković, prvi Beskičmenjak RS i Zoran Novaković, prvi Zenga RS, i Strujni Udavi, i Đoko Ekvator i Zoran Kalinić, zvani NUBL.
 
Svi navedeni su zahvaljujući Visokom Pokroviteljstvu Radmanovića postali izuzetno imućni, neki čak i multimilioneri, a da se nisu svojski oznojili.

Poslednji primjer u Radmanovićevom “P” Formularu je “uspješna prodaja” dijela stare zgradurine Kalinićevog NUBL-a Republičkoj geodetskoj upravi za dva miliona KM. I to u situaciji kada NUBL, prema Formularima, duguje za poreze, doprinose i ostale dadžbine 600.000 KM!

Pitanje glasi: Da li će Dodik pocijepati Radmanovićev Formular ili će i dalje da ga, vrlo čitko i precizno, popunjava milionima za neuslovne i/ili nekvalitetno izgrađene zgradurine, koji se redom fakturišu njemu?! Ili će se nastaviti sakrivati iza Crnatkovog Formulara?

Dodik odluku mora brzo donijeti, jer Čamac za spasavanje je već u vrlo vrlo uzburkanom moru i u njemu nema mjesta za sve!