уторак, 31. март 2015.

Dodik i Radojičić se dogovorili da se obračunaju na Saboru

piše: Slobodan Vasković

Prvo fakti:
-      25.03.: Sastanak Dodik-Radojičić na kojem je lider SNSD-a tražio od potpredsjednika stranke da prisustvuje stranačkom skupu u Tesliću 28.03.;
-      27.03.: Sastanak Dodik-Radojičić na kojem je potpredsjednik SNSD tražio od lidera stranke da odmah isključi Slavka Mitrovića, Željku Cvijanović, Zorana Tegeltiju i Dušana Petrovića;
-      27.03.: Nebojša Radmanović počinje vršiti brutalan pritisak na sve članove SNSD-a, koje smatra bliskim Radojičiću;
-      28.03.: Skup SNSD u Tesliću, na kojem se Radojičić nije pojavio, Dodik rekao prisutnima da Radojičić napušta stranku i zabranio im komunikaciju sa njim;
-      28.03.: Radmanović nastalja sa “priviđenjem sumnjivih”;
-      29.03.: Radojičić najavio pojedinim članovima Gradskog odbora SNSD Banjaluka da će se povući sa čela tog organa i “razdužiti kancelariju”;
-      29.03.: Vasković objavio da se Radojičić razdužuje 30.03.;
-      29.03.: Članovi GO SNSD Banjaluka krenuli sa pritiskom na Radojičića da se ne povlači;
-      30.03.: Radojičić nije razdužio kancelariju;
-      30.03.: Radmanović izjavio da “ne vjeruje” da Radojičić napušta stranku i nastavio pritisak na “sumnjiva lica”;
-      31.03.: Održan sastanak Dodika, Radojičića i Radmanovića u Palati predsjednika; Svi su izbjegli novinare!

Nekoliko časova nakon tog sastanka na tviteru se oglasio Radojičić: “Danas dug i otvoren razgovor sa predsjednikom Dodikom i saradnicima o budućim aktivnostima SNSD”.

Potom je uslijedio i drugi tvit: “Naročita pažnja u razgovoru posvećena daljem uspješnom radu Gradske organizacije SNSD u BL i pripremama za Sabor. Kritički osvrt na stanje”.


Da prevedem Radojičićeve tvitove: “Odlučio sam da ostanem na čelu GO SNSD Banjaluka, jer sam shvatio da bih odlaskom ispunio želje svojih današnjih sagovornika, što mi ne pada na pamet. U dugom i neprijatnom razgovoru kritički sam se osvrnuo na rad stranke i ostao pri zahtjevima da se iz nje moraju udaljiti Mitrović, Cvijanović, Tegeltija i Petrović. Istakao sam da Radmanović čini iznenađujuće poteze, prijeteći i saslušavajući pojedine visoke funkcionere koje mi smatra bliskim. Posebno sam im naglasio da smatram da GO SNSD radi uspješno, za razliku od ostatka stranke”!

Ukratko, Radojičić i Dodik&Bulumenta i dalje su ukopani na svojim pozicijama i tu pomirenja nema.

Dodik se plaši da isključi Radojičića iz stranke, jer ne zna tačno koliko njegov politički protivnik može povesti poslanika sa sobom.

Očito je i da će do konačnog obračuna doći na Saboru stranke, koji treba da se održi krajem aprila.

Nakon sastanka u Palati oglasio se i Nebojša Radmanović putem Srne. Iz njegove nervozne izjave posve je jasno da je sukob nepomirljiv i da je njegov ishod neizvjestan.  

"Povodom brojnih spekulacija koje se dešavaju već možda mjesec-dva, a naročito one koje su se čule juče da je Igor Radojičić napustio, odnosno podnio ostavku na mjesto predsednika Gradskog odbora, želim da nastavim ono što sam juče rekao, a rekao sam da ne vjerujem da se to desilo. Danas tvrdim da se to nije desilo", rekao je Radmanović.

Očito je da nema komunikacije između Radojičića i vrha SNSD-a, čim Radmanović juče “vjeruje”, a danas “zna”, jer to što je rekao svjedoči da mu treba čitav dan da “sazna” u kojoj je fazi Radojičić.

Srna je još javila da je Radmanović istakao da je rukovodstvo stranke  razgovaralo sa Radojičićem, kojeg smatraju “svojim članom”.
"On to i jeste, predsjednik je Gradskog odbora i potpredsjednik SNSD i uvjerili smo se jutros, nakon analize ukupnog stanja i u funkciji priprema Sabora SNSD-a, da Igor Radojičić ostaje član SNSD", naglasio je Radmanović.

Ukoliko su vijesti o raskolu unutar SNSD-a spekulacije, a ne istina, logično se zapitati zbog čega Radmanović ima potrebu da potvrdi da je potpredsjednik SNSD Igor Radojičić i dalje član te stranke?!

I zbog čega ima potrebu da potvrdi da je Radojičić i predsjednik Gradskog odbora SNSD, osim ako u to ni sam nije bio siguran?! Očito nije.

Srna je javila i da je Radmanović napomenuo da se mogu javiti nove spekulacije, budući da će u narednim danima, kada se još vrše pripreme za Sabor SNSD-a, Radojičić biti na godišnjem odmoru.
"Ali, rukovodstvo stranke računa na Radojičića u budućnosti. On nas je uvjerio da je i sada i ubuduće predsjednik Gradskog odbora i potpredsjednik SNSD", zaključio je Radmanović.

Zaista, nije li van svake pameti da jedan od najznačajnijih funkcionera SNSD, što Radojičić jeste, u jeku priprema za Sabor stranke odlazi na godišnji odmor?!

Naravno da je van pameti, a najava godišnjeg odmora, koju je podvukao Radmanović, znači da se Radojičić ni dalje neće pojavljivati na sastancima vrha stranke. I da će i dalje istupati preko Tvitera.

I da će do Sabora da radi samostalno, a na Saboru – kako Bog da!

Jezivo nervoznom i indisponiranom Radmanoviću se otela i sledeća rečenica: “On nas je uvjerio da je i sada i ubuduće predsjednik Gradskog odbora i potpredsjednik SNSD"!

Jasno je da komunikacije nema, da su na djelu samo teške riječi, da je raskol definitivan i da je Radmanoviću itekako žao što je Radojičić odlučio da se ne povuče sa čela GO SNSD Banjaluka. I što je odlučio da se pojavi na Saboru i ne ostane zauvijek na godišnjem odmoru.