уторак, 31. март 2015.

SNSD - triler: GO ne dozvoljava Radojičiću povlačenje; Radojičić tražio od Dodika izbacivanje Mitrovića, Cvijanovićeve, Tegeltije i Petrovića; Radmanović najžešće progoni Radojičićeve ljude

piše: Slobodan Vasković

Unutar Saveza nezavisnih socijaldemokrata traje brutalni obračun Milorada Dodika i Nebojše Radmanovića sa frakcijom koju predvodi Igor Radojičić.

Dodik i Radmanović smatrali su da je bitka završena nakon što je Radojičić najavio svoje povlačenje sa pozicije predsjednika Gradskog odbora SNSD Banjaluka i obavijestio članove da će “razdužiti kancelariju”.

Trebalo je to da učini 30.03. Međutim, do toga nije došlo, jer je na njega ogroman broj članova Gradske organizacije izvršio snažan pritisak da odustane od svoje namjere.

Radojičić je, prema provjerenim saznanjima, do daljnjeg zamrznuo povlačenje sa mjesta predsjednika GO SNSD Banjaluka.

On nije podnio pismenu ostavku na tu poziciju, što je onemogućilo Dodika da imenuje njegovog naslednika.

Ovaj Radojičićev zaokret izazvao je pravu agoniju kod Dodika i Radmanovića, jer se plaše da će na Saboru stranke, koji se treba održati krajem aprila, doći do potpunog haosa.

Gradska organizacija Banjaluka na Sabor šalje 60 delegata i očekivano je da Radojičić, ukoliko se do tada ne povuče, delegira svoje ljude koji bi otvorili raspravu o politikama stranke.

Stoga je Dodik izdao naredbu da se svi oni koji podržavaju Radojičića “privedu” i da se na njih izvrši snažan pritisak da mu okrenu leđa.

Taj prljavi posao obavlja Radmanović, što je iznenađenje samo za neupućene. Radmanović i Radojičić, koji su nekada bili veoma bliski, potpuno su se razišli prije dva mjeseca.

Radojičić je konačno shvatio da Radmanović njihovu bliskost koristi za lične interese.

Radmanović (još od petka, 27.03.) vrši snažan i brutalan pritisak na sve članove SNSD-a koje smatra bliskim Radojičiću.

Međutim, ni on ni Dodik ne znaju ko sve podržava Radojičića i koliki je broj poslanika koje predsjednik Gradskog odbora kontroliše.

Prema pouzdanim informacijama, Radojičić u ovom trenutku ima podršku najmanje sedam poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Isti izvori tvrde da nema šansi za pomirenje Dodika i Radojičića.

Do konačnog raskola došlo je na sastanku, održanom u petak 27.03.

Tada je Radojičić zahtijevao od Dodika da iz stranke isključi Slavka Mitrovića, Željku Cvijanović, Zorana Tegeltiju i Dušana Petrovića.
Dodik je taj zahtjev odbio, nakon čega su se razišli.  

„Radojičić je od mene tražio da se odreknem četiri do pet ljudi. Ja to nisam uvažio i svako je otišao na svoju stranu“, rekao je Dodik na stranačkom savjetovanju u Tesliću, održanom 28.03..

Nakon toga je prisutne obavijestio da SNSD više ne može računati na Radojičića, jer on napušta stranku, da im nanosi štetu i da ne zna koliko će sa sobom povući poslanika i članova partije.

Na stranačkom skupu izdao je i zabranu komunikacije s Radojičićem.

Osim Radmanovića, na Radojičića i njegove ljude najviše kidišu još Mrkonjićka linija SNSD-a, koju predvodi Zoran Tegeltija i Zvornička na čijem je čelu Zoran Stevanović. Njegov kadar je Dušan Petrović, predsjednik mladih SNSD-a, čije je isključenje zahtijevao Radojičić.

Mrkonjićki i Zvornički klan insistiraju da se Radojičić odmah isključi iz stranke.