субота, 28. март 2015.

Nakon Sabora SNSD-a Željka Cvijanović se povlači sa premijerske pozicije

 
piše: Slobodan Vasković

Željka Cvijanović će se nakon Sabora Saveza nezavisnih socijaldemokrata, zakazanog za kraj aprila, povući sa funkcije predsjednice Vlade Republike Srpske. Kako tvrde izvori iz vrha SNSD-a, povlačenje Cvijanovićke sa čela Vlade će biti obrazloženo njenim zdravstvenom problemima, iako to neće biti stvarni razlog njenog odlaska sa premijerske funkcije.

Promjena na čelu Vlade RS bi, zapravo, trebalo da bude odgovor vladajuće stranke na finansijsku krizu, koja će zbog nedostataka novca i nemogućnosti izmirenja obaveza iz budžeta, kulminirati krajem aprila i početkom maja.

Plan Milorada Dodika je da sa čela Vlade povuče Cvijanovićku i tako javnosti “zamaže oči” i pokaže kako vlast nešto čini da popravi katastrofalnu situaciju u koju je dovela Republiku Srpsku.

Cvijanovićku će od uklanjanja s premijerske pozicije spasiti jedino ako vlast uspije da obezbijedi kredit od najmanje 200 miliona maraka, na čemu oni rade.
Već sam ranije pisao da vlast i nogama i rukama kopa da obezbijedi kredit od jednog američkog fonda, ali da im to jako teško ide.

U krugovima SNSD-a je već počela borba za naslednika Cvijanovićke, a kao najozbiljniji kandidati za novog premijera RS pominju se Zoran Stevanović, načelnik Zvornika, Zoran Tegeltija, aktuleni ministar finansija i Srebrenka Golić, sadašnja ministarska za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Osim za premijersku poziciju, u SNSD je počela bitka i za ministarska mjesta, jer bi nakon Sabora SNSD-a trebalo da dođe do velikog provjetravanja kadrova te partije u Vladi RS.