уторак, 18. новембар 2014.

Zastrašivanje novinara: Dodikova policijska hunta krenula u odmazdu; MUP priznao da su Jovičić, Vasić i Mandić počinili teška krivična djela

Piše: Slobodan Vasković

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, ministar Radislav Jovičić i Zoran Mandić, načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP), najavili su obračun sa novinarima i medijima, koji su objavili audio zapis na kojem premijerka Željka Cvijanović tvrdi da je SNSD kupio dva poslanika.
  
UKP je podnijela Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske  Izvještaj protiv  NN izvršioca ili više njih  zbog izvršenja krivičnog djela „Neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje“  više privatnih  razgovora predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović.

Iz UKP-a tvrde da je cijeli snimak montiran i da su “iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane sa drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između Predsjednika Vlade i NN lica – sagovornika”.
Policija otvoreno laže, jer je i laiku jasno da snimak nije montiran.

Da ne govore istinu, svjedoči i činjenica da su, bukvalno, preko noći utvrdili da je snimak lažan, premda za ozbiljne forenzičke analize autentičnosti glasa i snimka treba najmanje četiri do pet dana, prema riječima stručnjaka iz te oblasti.

Ali cilj policijske hunte, koju predvode Jovičić, Gojko Vasić i Mandić, i nije bio da se utvrdi istina, već da se cijeli slučaj zataška, a novinari (među kojima je i potpisnik ovih redova) pokušaju zastrašiti, kako bi se prestali baviti ovim slučajem i kako ne bi objavili slične Cvijanovićkine uratke, ukoliko dođu do njih.

Koliko su Jovičić, Vasić, Mandić i sva ta bratija plitki, nekonzistentni, amateri, neznalice i nikogovići, svjedoči i sledeći citat iz prijeteće paskvile Uprave kriminalističke policije.  
“Navedeno krivično djelo počinjeno je na način da je u prethodnom vremenskom periodu u više navrata ili u kontinuitetu vršeno neovlašćeno tonsko snimanje-prisluškivanje  razgovora Predsjednika Vlade Republike Srpske”, navodi se u saopštenju UKP-a MUP RS.

Ako je ovo tačno, to znači da Jovičić, Vasić, Mandić i ostali šefovi Policijske hunte nisu radili svoj posao, jer su dozvolili da premijerka Republike Srpske bude praćena i prisluškivana u, kako ti vrli profesionalci ustvrdiše, više navrata ili u kontinuitetu.

Ako je to tako, onda je snimak opet dao svoj rezultat, jer je pokazao neefikasnost i neznanje policije, jer je pokazao sav jad i bijedu amaterizma Jovičića, Mandića, Vasića i ostale bratije, koji upravljaju MUP-om RS.

Pitanje onda glasi: Zašto UKP nije podnijela krivične prijave protiv Jovičića, Vasića i Mandića, jer su ugrozili državnu i nacionalnu bezbjednost, jer su premijerku izložili poruzi i jer su, na kraju krajeva, ne radeći svoj posao, ugrozili i život premijerke Željke Cvijanović.

Prema tome, ako je tačno to što je navedeno u saopštenju UKP-a, onda su Jovičić, Vasić i Mandić počinili nekoliko teških krivičnih djela i morali bi odmah podnijeti ostavku, a Specijalno tužilaštvo bi ih moralo pritvoriti do podizanja optužnice, kako ne bi uticali na svjedoke.

Naravno da niko nije danima pratio i snimao Cvijanovićku, već u MUP-u lažu kako bi zataškali i prikrili strašnu sramotu i aferu o kupovini poslanika. I kako bi, što je veoma veoma važno, prikrili političku korupciju i teška kriminalna djela, što kupovina poslanika jeste!

Ta nedostojna bratija otvoreno prijeti novinarima i medijima koji su to objavili, pa i meni Slobodanu Vaskoviću, koji to jesam objavio i koji ću ponovo objaviti svaki sličan autentični audio/video uradak.

“S tim u vezi, NN lice ili više njih koja su počinila ovo  krivično djelo, kao i lica koja su  na nezakonit način došla u posjed snimka i isti objavila  mogu se smatrati kao saizvršioci ovog krivičnog djela”, navode na kraju svog prijetećeg saopštenja Jovičić, Vasić i Mandić.

Nakon ove otvorene prijetnje na redu je progon novinara, blogera i njihovih porodica, prisluškivanje, zastrašivanje i poneko ubistvo. Jer, osobe koje stoje iza užasavajuće prijetnje upućene iz MUP-a RS spremne su na sve. Kao i njihovi poslodavci. Ako mogu kupovati ljude kao robu, zašto ih ne bi mogli i eliminisati, kada “kaliraju”?!

SAOPŠTENJE UPRAVE KRIMINALISTIČKE POLICIJE
Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела је данас Специјалном тужилаштву Републике Српске  Извјештај против  НН извршиоца или више њих  због извршења кривичног дјела из члана 174 став 1 и 2 Кривичног Закона Републике  Српске „Неовлашћено прислушкивање и тонско снимање“  више приватних  разговора предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић. 

Дана, 15. новембра 2014. године на одређеном броју електронских медија  објављен је монтиран, компромитујући снимак  приватног разговора Предсједника Владе Републике Српске снимљен посебним техничким, софистицираним средствима за аудио и видео снимање на којем су из контекста извађене појединачне изјаве премијера те исте монтиране са другим изјавама, те на тај начин створен изведен, привидан стварни разговор између Предсједника Владе и НН лица – саговорника.

Наведено кривично дјело почињено је на начин да је у претходном временском периоду у више наврата или у континуитету вршено неовлашћено тонско снимање-прислушкивање  разговора Предсједника Владе Републике Српске.

С тим у вези, НН лице или више њих која су починила ово  кривично дјело, као и лица која су  на незаконит начин дошла у посјед снимка и исти објавила  могу се сматрати као саизвршиоци овог кривичног дјела.

Управа криминалистичке полиције МУП-а РС наставиће рад на овом предмету са Специјалним тужилаштвом РС.