петак, 14. новембар 2014.

Specijala i dalje u pobuni; Traži se odlazak Krajinovića, Dodikovog i Čubrijevog čovjeka

Piše: Slobodan Vasković

 
Pobuna pripadnika Specijalne policije Republike Srpske ulazi u drugu noć, a riješenje ovog velikog bezbjednosnog problema se ne nazire.

Do pobune je došlo juče, 13. novembra, nakon što je komandant Specijalne policije Predrag Krajinović naložio suspenziju dvojice pripadnika ove jedinice.

Kao razlog je naveo to što oni rade kao obezbjeđenje u ugostiteljskim objektima. Ta dva specijalca su odbila naredbu o suspenziji, nakon čega su im se pridružili i ostali pripadnici jedinice.Pripadnici Specijalne policije imaju i druge zahtjeve, koji se odnose na bolji status njenih pripadnika, kao i sređivanje stanja u jedinici.

Svi oni se nalaze u bazi u kasarni „Sarica“ u Rakovačkim barama i odbijaju da napuste bazu dok ne dođe do smjene Krajinovića.

Sa njima su razgovarali direktor policije Gojko Vasić i ministar unutrašnjih psolova Radislav Jovičić, ali nisu uspjeli da primire pobunu.

MUP je demantovao navode o pobuni, što je, naravno, laž, nadajući se da će uspjeti primiriti specijalu, čija ponuda u svakoj državi, pa i ovoj, znači ogromni bezbjednosni i politički problem.

Komandant Specijalne policije RS Predrag Krajinović je čovjek od najvećeg povjerenja Miloša Čubrilovića Čubrija, preko kojeg je Milorad Dodik ostvarivao kontrolu nad ovom jedinicom.