субота, 22. новембар 2014.

Bitka za kotu 42: I danas crni dim iznad Skupštine


piše: Slobodan Vasković

Prethodna noć, kao i dan koji je na izmaku, bili su veoma dramatični.
Milorad Dodik i Marko Pavić su u subotu, 22. novembra, ponovo saopštili da imaju skupštinsku većinu. Pavić je čak rekao da se sve dogovorio sa Naprednom Srpskom i da su oni odustali od delegate u Domu narodna BiH u korist DNS-a, kao i da je ta stranka za predsjednika parlamenta RS kandidovala Nedeljka Čubrilovića.

Međutim, to što je Pavić rekao je na vrlo klimavim nogama i pokušaj je ubjeđivanja javnosti da grupacija SNSD-DNS-SP imaju većinu za formiranje skupštinskog rukovodstva.

Marko Pavić je na sjednici GO DNS, održanoj 22. novembra, otvoreno izrazio veliku zabrinutost da grupacija SNSD-DNS-SP veoma lako može ostati bez skupštinske većine.

Pavić je GO izvjestio da je u petak naveče, 21. novembra, razgovarao sa Adamom Šukalom i da je Šukalu ponudio poziciju četvrtog potpredsjednika Narodne skupštine i Ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu. “Iako je on načelno pristao na ovo, ja mu ništa ne vjerujem”, rekao je Pavić na GO DNS-a.

On se požalio na izuzetno teške razgovore sa Šukalom i optužio predsjednika NS-a da ne odlučuje sam, već u skladu sa “instrukcijama koje dobije”.
“On je instruisan van granica Republike Srpske i ništa mu ne vjerujem i nisam siguran da će on ispoštovati ono što smo sinoć dogovorili”, rekao je Pavić stranačkim kolegama.

On je izrazio nadu da će grupacija kojoj pripada DNS ipak dostići 44 poslanička glasa, navodeći da će ih podržati sigurno Vojin Mitrović, kao i da imaju još jednog poslanika Saveza za promjene.

Odmah potom je izrazio i sumnju u ono što je izgovorio, jer je članove GO DNS-a obavijestio da nisu sigurni u sve poslanike Socijalističke partije.
Kada se sabere sve što je Pavić rekao na GO DNS, potpuno je jasno da u ovoj stranci nisu sigurni ni u šta. Ostaje činjenica da u ovom trenutku SNSD-DNS-SP imaju sigurnih 39 mandata.

Sa druge strane, u Savezu za promjene tvrde da su sto posto sigurni u svojih 35 poslanika i da se nijedan od njih neće priključiti suprostavljenom bloku, kao što je to učinio Vojin Mitrović. U Savezu za promjene ističu da su ubjeđeni da će Napredna Srpska podržati njihov blok, kao i da će to učiniti još najmanje dva poslanika iz suprotnog tabora.
Bez obzira što u Savezu demonstriraju ubjeđenost da će dostići brojku od 42 poslanika, oni u ovom trenutku imaju sigurnih 40 (35 Savez za promjene i 5 Domovina), dok su još “plivajuća” četiri poslanika, koji, kako stvari stoje, ni sami nisu sigurni na koju će stranu.

Dodatak:
Narodna skupština Republike Srpske može imati dva do četiri potpredsjednika. Broj potpredsjednika se utvrđuje odlukom Narodne skupštine, na prijedlog predsjednika parlamenta.
Do sada su birana tri potpredsjednika, od kojih su dva iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, dok je treći bio iz najveće opozicione stranke.