уторак, 11. новембар 2014.

Mesari Čolovići i dalje imenuju direktore zdravstvenih ustanova

 
Piše: Slobodan Vasković

SNSD je zaista uspio Republiku Srpsku da učini najegzotičnijim mjestom na svijetu, tako što je omogućio da mesari po opredjeljenju i kasapini po ubjeđenju postavljaju i smjenjuju direktore zdravstvenih ustanova. Tako Mirko Čolović, koji je izučio mesarski zanat, već godinama upravlja Psihijatrijskom bolnicom na Sokocu, koju je doveo do finansijskog sloma.  

Sindikat radnika zaposlenih u Psihijatrijskoj bolnici na Sokocu najavio je blokadu ulazne kapije u bolnicu ukoliko za direktoricu ove ustanove bude imenovana Biljana Cvijetić.

Cvijetićeva ne ispunjava uslove raspisanog konkursa niti posjeduje reference potrebne da bi rukovodila Psihijatrijskom bolnicom. Ona ima završenu tek Višu upravnu školu i još jednu godinu na nekom privatnom fakultetu u Banatskom selu. Ranije je radila u preduzeću Romanija, a potom je dobila posao u opštini Sokolac. Tu je predvodila sindikalnu organizaciju, ali je iz nje isključena svog svog nadmenog odnosa i konflikata sa radnicima.

Osim toga, Cvijetićeva nema ni dana iskustva na nekom rukovodećem mjestu, a njen jedini “kvalitet” je to što je slijepi poslušnik perjanica sokolačkog SNSD-a Mirka Čolovića i Bojana Tošića.
Njih dvojica su odluku da Cvijetićevu imenuju na mjesto direktorice jedne ovako bitne zdravstvene ustanove prethodno dogovorili sa glavnim kadrovikom u Vladi RS, Miroslavom Milovanovićem.


Upravo su Čolović i Tošić prije nekoliko godina pozivom iz kafane smijenili tadašnju direktoricu Psihijatrijske bolnice dr Mirjanu Đerić, koja je uspješno vodila ovu ustanovu. Za vrijeme njenog mandata, radnicima Psihijatrijske bolnice su redovno isplaćivane plate i izmirene su sve obaveze prema dobavljačima. Na dan kada je dr Djerić predala dužnost, Psihijatrijska bolnica je bila u plusu 2.000.000 KM.

Posle njene smjene, kroz Psihijatrijsku bolnicu prodefilovalo je nekoliko direktora, a svi oni su odlazili sa te funkcije zbog snažnog pritiska koji su na njih vršili Čolović i Tošić.
Prvenstveno, oni su zahtjevali da se u bolnicu zapošljavaju nekvalifikovani, ali stranački opredjeljeni radnici, vjerni SNSD-u.

Nema sumnje, da su Čolović i Tošić, kao i vrh SNSD-a, odgovorni što Psihijatrijska bolnica danas grca u dugu od 2.000.000 maraka. Radnici bolnice, njih 122, traže da na čelo ove ustanove dođe osoba zaposlena u Psihijatrijskoj bolnici.

Čolovići, braća Mirko i Brane Dalton, opštinu Sokolac su doveli do prosjačkog štapa, dok je u njoj na vlasti bio SNSD. Iza sebe su ostavili duga i kreditnih zaduženja od 7.000.000 maraka, dok njihove firme “Kreator”, “Karavan”… duguju Poreskoj upravi RS više od 4.000.000 KM. I niko ništa ne preduzima.