четвртак, 20. новембар 2014.

Većina: Paradajz na usijanom skupštinskom krovu

Piše: Slobodan Vasković

Do konstitutivne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske ostalo je oko 80 sati, a u ovom trenutku nijedan od dva suprotstavljena politička bloka nema većinu potrebnu za izbor rukovodstva parlamenta.
Potvrdili su to i ATV, tradicionalno blizak SNSD, i BN TV, tradicionalno blizak Savezu za promjene, koji su objavili da postoji realna mogućnost da se u ponedeljak na sjednici parlamenta samo verifikuju mandati narodnim poslanicima, ali da ne dođe do izbora skupštinskog rukovodstva.

Velika je nervoza i u političkim blokovima, ali i u javnom mnenju. Velika su i očekivanja, pa sam odlučio da svako veče, u ovo vrijeme, predočim trenutne akcije dva suprotstavljena politička bloka.

U ovom momentu, Savez za promjene je manje daleko od formiranja skupštinske većine, nego što je to blok SNSD-DNS-SP. SzP i koalicija Domovina postigli su dogovor o zajedničkom nastupu u NSRS, tako da imaju sigurnih 40 glasova (SDS 24, PDP 7, NDP 4, Domovina 5). Nedostaju im dva poslanička glasa.

Blok Milorada Dodika ima sigurnih 38 poslanika (SNSD 29, DNS 5, SP 4) i nedostaju im četiri.

Pet mandata je „plivajućih“. Dva pripadaju Naprednoj Srpskoj  Adama Šukala i oni tek treba da se odluče na koju će stranu. Situacija u vezi sa njima je pola-pola.

U vakumu su i dva mandata koja Dodikov blok pripisuje sebi, ali to je račun bez krčmara u ovom trenutku. Riječ je o Nedi Petrić, iz SRS Dragana Đurđevića, koja je ušla na listi DNS-a, te jedan mandat socijalista.
Peti „plivajući“ poslanik je Vojin Mitrović, koji je napustio NDP, ali tvrdi da nijednoj strani neće biti 42, a da svakoj strani hoće biti 43.

Tako je večeras, što nikako ne znači da će tako biti i sutra. A kakvo će stanje biti u petak, 21. novembra, saznaćete sutra u 23 časa ako posjetite ovaj blog.

Još nekoliko bitnih stvari.

Odmah nakon verifikovanja mandata narodnih poslanika, što će ujedno značiti i konstituisanje Narodne skupštine, Milorad Dodik će položiti zakletvu i ponovo postati predsjednik grupe građana.
Nakon polaganja zakletve, njemu teče rok od deset dana da predloži mandatara. Kada predloži mandatara, onda mandatar ima 40 dana da obavi konsultacije, sastavi kabinet i izađe pred Skupštinu. Predlaganje mandatara i samo mandatarenje nisu ni na koji način povezani sa izborom skupštinskog rukovodstva.

To praktično znači da od 24. novembra, kada će biti konstituisana Narodna skupština, postoji rok od još 50 dana (10+40) u okviru kojih mogu biti izabrani i rukovodstvo Skupštine i Vlada RS.

Ako se zaista desi da u ponedeljak, 24. novembra, ne bude izabrano skupštinsko rukovodstvo sa SNSD-ovom većinom, biće to novi težak udarac za Milorada Dodika. U toj varijanti, njegova politička snaga biće ravna svježini paradajza, koji je na skupštinskom krovu stajao tri dana na temperaturi od plus 42 stepena Celzijusa.