среда, 26. новембар 2014.

Yozakura: Da li je Vučić pao sa Trešnje ili sa Šljive

Meditira: Slobodan Vasković


Opšte poznata stvar je da je Emir pao sa Magarca, a Dodik sa jabuke. Ostalo je, do danas, nepoznato da li je Vučić pao sa Šljive ili Trešnje?!

Tu veliku dilemu mogla bi razriješiti Humanitarna organizacija Japansko društvo, koja u Skupštini Srbije treba večeras da dodijeli Veliku Nagradu Vučiću, Emiru i Dodiku.

Ma koliko se trudio da nešto saznam o Srpskim Japancima, teško ide. Preteško.

Čak i na njihovom sajtu vrlo vrlo malo informacija.
KRATKA ISTORIJA DRUŠTVA
“Humanitarna organizacija Japansko društvo je srpska neprofitna organizacija podržana od strane pojedinaca, udruženja i korporacija koje zbližava narode Srbije i Japana kroz uzajamno razumijevanje, uvažavanje i saradnju. Cilj humanitarne organizacije je negovanje konstruktivnog, skladnog i dinamičnog odnosa između naroda Srbije i Japana.

Japansko društvo je humanitarna organizacija međunarodnog značaja,multidisciplinarne orijentacije sa uglednim članovima poznatim ličnostima, liderima, umjetnicima, kulturnim radnicima. Japansko društvo u svom programu ima desetak značajnih manifestacija na godišnjem nivou. Program je sofisticiran i sadrži javne događaje putom kojih se prezentuju japanska kultura, tradicija i umetnost, isto kao i savremena japanska dostignuća na polju nauke i tehnike. Ovi programi su od izuzetnog značaja za unapređenje međusobnih odnosa i dublje shvatanje kulture i dostignuća naroda Japana i Srbije”. 

Sve ove krasne rečenice ispisane su na sajtu Japanskog društva, ali nije navedena nijedna jedina manifestacija koja je održana; Još manje da je ispisano ime neke poznate i ugledne multidisciplinarne ličnosti.

Japansko društvo, koje je samo sebe proglasilo organizacijom od međunarodnog značaja, na sajtu precizira ko je osnivač te gromade.

“Japansko društvo je osnovano na ličnu inicijativu srpskog arhitekte i umetnika Slobodana Maldinija, koji je predsednik ove humanitarne organizacije i inicijator dugoročnog plana i programa rada organizacije. Japansko društvo svoje aktivnosti sprovodi na celoj teritoriji Srbije, posebno u Beogradu. Sedište Japanskog društva nalazi se u Novom Sadu, na adresi: Trg Mladenaca 4/14. Šifra delatnosti Humanitarne organizacije Japansko društvo je 9499 - Delatnost ostalih organizacija na bazi učlanjenja. Organizacija je osnovana na neograničeno vreme”.

Već su mi na informacijama saopštili da Japansko društvo nije registrovano na adresi Trg Mladenaca 4/14., što ih čini potpuno virtuelnim.

Ali, Japansko društvo je budućnost, jer nemaju nikakvih akcija iz prošlog ili sadašnjeg vremena, ali imaju u najavi. Kao što je akcija “Trešnje zahvalnosti”.

TREŠNJE ZAHVALNOSTI
JEDNA TREŠNJA - JEDNA ŠKOLA (JEDNA ŠLJIVA - JEDNA ŠKOLA)
Akcija Japanskog društva "Jedna trešnja - jedna škola" se vezuje za japansku tradiciju hanami.

Hanami (
见?, lit. "gledanje cvetova") je japanski tradicionalni običaj uživanja ​​u lepoti cveća,  u ovom slučaju, pod cvetom se gotovo uvek podrazumevaju cvetovi trešnje ("sakura") ili (ređe)  cvetovi šljive ("ume"). od kraja marta do početka maja, sakure cvetaju u celom Japanu,  a oko prvog februara na otoku Okinawi. Prognoze vremena cvetanja objavljuju svake godine meteorološke stanice a njihove prognoze se pomno prate, obzirom da period cvetanja traje samo oko dve nedelje. U suvremenom Japanu, tradicija Hanami ulkjučuje proslavu cvetanja trešanja na otvorenom prostoru, ispod trešnjinog drveća, gde se prave zabave tokom dana ili noći. Ako se tim povodom organizuju festivali, za proslavu se koristi kinesko-japanski izraz kan'ō (桜, pogled na trešnju). Hanami koji se održava noću se zove yozakura (桜, noć sakura).


Pošto će Vučić, Emir i Dodik nagradu dobiti u večernjim časovima, onda nije Hanami, već je Yozakura.

A sad se bacimo na Šljive, uz precizne instrukcije Japanskog društva.
Još stariji oblik hanamija se danas zadržao u Japanu, u obliku obožavanja cvetova šljiva (梅 ume) umesto obožavanja cvetova trešnje, a ovaj ritual se naziva umemi , što je (见posmatranje šljiva). Ova vrsta Hanamija je popularna među starijim ljudima, jer je ritual mirniji od Sakura zabava koje se organizuju povodom cvetanja trešnji, a koje su bučne i žive, jer na njima učestvuju naječešće mladi ljudi.
Ovaj japanski ritual obožavanja cvetanja šljiva je povezan sa srpskom tradicijom gajenja šljiva. Poznato je da su šljive najzastupljenije voćarsko drvo u Srbiji, čija sandnja ima u Srbiji dugu istoriju. Povezivanje japanskog rituala proslavljanja cvetanja šljiva ume sa srpskom tradicijom sadnje šljiva ima veliki značaj.
Japansko društvo će u akciji jedna trešnja-jedna škola ili jedna šljiva-jedna škola saditi trešnje i šljive u svim školama u Srbiji gde je to moguće. Ova akcija će biti povezana sa drugom akcijom - podizanjem japanskih vrtova i biće medijski propraćena. Biće pozvane javne ličnosti iz Srbije i Japana, posebno japanski ambasador u Srbiji i predstavnici srpskog političkog vrha da uzmu učešće u ritualnoj sadnji drveća i proslavi dana cvetanja trešnje i šljive.

Nigdje se ne navodi kada će krenuti da sade Trešnje ili Šljive, ali važno je da imaju namjeru. Možda će nagrađeni trojac imati to zadovoljstvo da prvi posade Trešnje i Šljive. Bar oko Skupštine Srbije.

U Japanskom društvu su i vidoviti, pa znaju šta će se desiti sa sadnicama.
“Ova manifestacija će da preraste u tradicionalan događaj. Japansko društvo posebno predlaže da se proslava cvetanja trešnje i šljive organizuje u onim područjima Srbije koja su poznata po proizvodnji trešnje i posebno, šljive”.

MEDITACIJE
Nakon što dobiju Veliku nagradu, posade Trešnje i Šljive, Vučić, Dodik i Emir će i meditirati. Zen budizam, koji preporučuje Japansko društvo izvanredan je relaks. I to kada se upražnjava sjedeći.
U japanskom zen budizmu, zazen (doslovno meditacija sedeći) je meditativna disciplina u kojoj učesnici smiruju telo i um i u mogućnosti su da se dovoljno snažno koncentrišu da dožive uvid u prirodu postojanja, čime se dobija prosvetljenje. Meditacija zazen se smatra srcem prakse zen budizma. Cilj meditacije je sedenje, za vreme kojeg se obustavljaju sve misli rasuđivanja, a puštaju se reči, ideje, slike i misli da protiču bez uključivanja svesti u direktan kontakt sa njima.
Čuvajući tradiciju zena i budizma uopšte, Japansko društvo će organizovati povremene meditacije. One će biti vođene od strane japanskih i drugih budističkih sveštenika, prvenstveno sveštenika zen budizma. Meditacije će biti vođene na mestima koja su za to pogodna, u enterijerima objekata ili eksterijeru, u zelenilu. Vođenje meditacije treba da preraste u tradicionalnu aktivnost Japanskog društva, koja će biti sprovođena jednom nedeljno.
Enso (
相) je japanska reč koja znači "krug" i predstavlja koncept snažno povezan sa zenom. Enso je jedan od najčešćih predmeta japanske kaligrafije, iako je to simbol, a ne znak. Enso simbolizuje apsolutno prosvetljenje, snagu, eleganciju, svemir. Također možesimbolizirati samu japansku estetiku. Kao "izraz trenutka" često se smatra oblikom minimalističke ekspresionističke umetnosti.

Ne znam Vas, ali mene je Enso “dotukao”. Japansko društvo je takva sprdacina, da možda samo u japanskom jeziku postoje riječi za opisati je. Laureati Velike nagrade ovog i ovakvog Japanskog društva su je zaista i dostojni.