среда, 12. новембар 2014.

Zaokret

Piše: Slobodan Vasković

Nikolas Hil, otpravnik poslova ambasade SAD u BiH je posjetio Kazane na Trebeviću, lokaciju na kojoj su brojni civili, većinom građani Sarajeva srpske nacionalnosti, ubijeni 1992. i 1993. godine. Hil je Kazane posjetio sa Slobodankom Macanivić, čiji su roditelji Radoslav i Marina Komljenac, takođe ubijeni na toj lokaciji.

Hil je prvi visoki zvaničnik američke administracije, koji je posjetio jedno od stratišta na kojem su stradali Srbi u proteklom ratu i njegov akt može se okarakterisati istorijskim.

Činjenica da je Hil u Kazane otišao bez pompe, medija, političke pratnje, zajedno sa bliskim srodnikom žrtava nad kojima je počinjen zločin, poruka je da je došlo krajnje vrijeme da sve žrtve, kao i članovi njihovih porodica, moraju prestati biti sredstvo političkih manipulacija, prepucavanja, sredstvo za pritiske, već da ta populacija, bez obzira o kojem narodu je riječ, treba da konačno dobije potpuno zadovoljenje u smislu da oni koji su odgovorni za zločine budu i kažnjeni.

Jednostavnije rečeno, ratni zločini trebaju konačno iz političkih voda zauvijek biti preseljeni u sudske dvorane.

Paradoks je da se to ne može desiti bez političke odluke, što implicira da je u podtekstu Hilovog čina i poruka da SAD smatraju kako je došlo vrijeme za kraj „rata političkim sredstvima“, koji se u BiH bjesomučno vodi od potpisivanja Dejtona do danas.  

Postupak Nikolasa Hila jedan je od najznačajnijih poteza administracije SAD-a u BiH u poslednjoj dekadi. On je vrlo vrlo kompleksan, slojevit i, uz već rečene, nosi druge brojne poruke – ni po kog u BiH one nisu negativne, ali bi po srpsku stranu trebale biti veoma motivirajuće, jer predstavljaju otvoren signal o novom nestigmatizovanom odnosu.

Hilov potez došao je u trenutku kada se BiH i oba njena entiteta nalaze u teškoj socijalno-ekonomskoj i političkoj krizi; kada je zemlja na ivici raspada i kada su oba entiteta na korak od socijalne eksplozije nesagledivih granica.

Politika vođena u poslednjih desetak godina ključni je krivac za ovakvo stanje. Sve to vrijeme, političari nisu donijeli bilo kakav kvalitet, jedino su generisali opšte razaranje i po vertikali i po horizontali.

Politički procesi u Republici Srpskoj, koje diktira aktuelna vlast, su  samoizolacionistički i odbranaški i u unutrašnjoj i u spoljnoj politici, dok se u FBiH i dalje insistira, eksterno sa veličinom žrtve, a interno sa svojatanjem BiH.

Ni jedan ni drugi proces ne mogu izvesti BiH i entitete iz krize; Taj ambijent u kojem svi sve optužuju za sve i ne čine ništa da se to prevaziđe, jedino može dovesti do potpunog sloma i anarhije.

Odustajanje političkih elita od dosadašnjeg hodograma, samo po sebi bilo bi ogroman doprinos napretku. Postizanje pozitivne klime za razvoj, bio bi vrhunski uspjeh i doprinos političkih elita, nakon dvije decenije razarajućih procesa, koje su uzrokovali.  


SARAJEVO - Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill danas je sa Slobodankom Macanović posjetio Kazane na Trebeviću, lokaciju na kojoj su brojni civili, većinom građani Sarajeva srpske nacionalnosti, uključujući i roditelje Slobodanke Macanović, Radoslava i Marinu Komljenac, ubijeni 1992. i 1993. godine.

Otpravnik Hill i Macanović položili su cvijeće na rub jame, te razgovarali o brojnim nepoznanicama u vezi s osobama ubijenim na Kazanima.

Macanović je potvrđeno da su dijelovi posmrtnih ostataka njene majke bili među ostacima koji su ekshumirani na lokaciji Kazani, dok ona i njena sestra Davorka još čekaju na identifikaciju posmrtnih ostataka njihovog oca.

Otpravnik Hill je potvrdio Macanović da je pomaganje porodicama žrtava da nađu smiraj i dalje prioritet za SAD i da mjesta gdje su počinjeni ratni zločini moraju biti locirana, posmrtni ostaci ekshumirani, identifikovani i dostojanstveno pokopani, te da pravda mora biti zadovoljena.

Za porodice, pojedince i društvo koji nastoje zaliječiti rane, od ključne je važnosti, kako je istaknuto, da se sve odgovorne institucije ponovno posvete zajedničkom radu na provođenju ovih važnih aktivnosti, navodeći da "pravosudne institucije, uključujući Tužilaštvo BiH i Institut za nestale osobe, imaju ključnu ulogu u procesu identifikacije lokacija i posmrtnih ostataka".

- Također i Međunarodna komisija za nestale osobe nastavlja da radi na tome da sve nevine žrtve budu dostojanstveno sahranjene. Porodice koje su svoje najmilije izgubile na Kazanima ne zaslužuju ništa manje. Također, pozdravljamo inicijativu da se obezbijedi dostojanstveno memorijalno obilježje koje će predstavljati trajno sjećanje na žrtve Kazana - saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.(fena)