петак, 21. јун 2013.

Vlada RS potpuno poništila ingerencije IRB i Garantnog fonda RS kako bi dokapitalizovala mafijašku Balkan investment banku

 piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik imenovao je Željku Cvijanović za premijera kako bi ona bespogovorno provodila njegove zamisli, bez ikakvih pitanja o opravdanosti istih i njihovom zakonskom utemeljenju. Vrijeme pokazuje da Cvijanovićeva ispunjava svoju zadaću stopostotno, jer potpisuje sve što joj se naloži iz Dodikovog okruženja, pri tom ne vodeći računa o mogućoj štetnosti odluka koje „donosi“. Nije to ni čudo, jer Cvijanovićeva nema pojma ni o ekonomiji, ni o finansijama, ni o o privredi; sve su to za nju „španska sela“, a Dodik, svjestan toga, pokušava prekeo nje javnosti da proda još pokoje „Potemkinovo selo“. Idemo redom.

Vlada RS, pod Dodikovim pritiskom, odlučna je u namjeri da dokapitalizuje mafijašku Balkan investment banku (BIB) i na taj način spriječi njen bankrot. Istovremeno, vrh vlasti u ovom entitetu sprečava svaku istragu oko kriminalnog poslovanja Balkan investment banke, zato što su u izvlačenje stotina miliona iz ove finansijske institucije „do grla“ upetljani tajkuni bliski vlasti, popout Milenka Čičića, vlasnika „Kaldera kompanije“.
Balkan investment banka je u gubitku od cca 34 miliona KM, a u njoj je zarobljeno najmanje 70 miliona KM budžetskih sredstava. Sav ovaj novac izvučen je van granica RS.

Međutim, malo je onih koji žele da stave „ruku u vatru“ za spasavanje Balkan investment banke, te je Vlada RS pribjegla oprobanom receptu - sve odluke o dokapitalizaciji donijeće kabinet Željke Cvijanović, a kako Vlada RS kao „kolektivni organ“ (bar tako smatraju) ne može sudski odgovarati, biće i „vuk sit i ovce na broju“ (Cvijanovićeva zaboravlja da neće vječno važiti nepogrešivost „kolektivnog organa“, jer će se neko, prije ili poslije, „sjetiti“ da je ona potpisivala dokumente). To što neće biti još nekoliko desetina miliona „na broju“ koga briga, najvažnije u ovom trenutku za vladajući režim jeste spriječiti požar koji bi nastao krahom Balkan investment banke.

Jednostavnije rečeno, Vlada RS potpuno je dezavuisala ingerencije Garantnog fonda RS i IRB RS po pitanju kupovine hartija od vrijednosti i sebi dodijelila diskreciono pravo da kupuje kad hoće, kako hoće i od koga hoće. Očito je da u ove dvije institucije nisu bili raspoloženi da na svoja pleća preuzmu teret odgovornosti za kupovinu akcija BIB, svjesni da cijeli situaciju u RS.

Kako bi skratila procedure i izbjegla svaku mogućnost otpora spasavanju mafijaške banke, teletabisi Milorada Dodika, na čelu sa Željkom Cvijanović, su na sjednici Vlade RS, održanoj 7. juna ove godine (Službeni glasnik broj 48, 7 juni 2013.), donijeli Pravilnik o izmjenama Pravilnika o ulaganju Garantnog fonda RS u hartije od vrijednosti.

Promijenjeni su član 6 (stav 1) i član 12 (stav 1) i oni sada glase: „Vlada RS, u funkciji Skupštine akcionara Fonda, na prijedlog Uprave, usvoji investicionu politiku za ulaganje u hartije od vrijednosti za iznose preko 300.001 KM“.

Prije promjene Pravilnika, ovi članovi su glasili: “Investicioni odbor Skupštine akcionara usvoji investicionu politiku za ulaganje u hartije od vrijednosti za iznose preko 300.001 KM“.

Jasno je da Vlada RS ovom promjenom sva ulaganja u HOV uzima u potpunosti u svoje ruke, bez ikakvog učestvovanja za to nadležnih institucija. To, praktično, znači da će Vlada RS svojom odlukom kupiti akcije BIB i za to utrošiti najmanje 30 miliona KM, što će, samo po sebi, biti težak udar finansijskoj stabilnosti.

Interesantno je da je Pravilnik o ulaganju Garantnog fonda RS u hartije od vrijednosti, koji je promijenjen 7. juna, donesen na sjednici Vlade RS, održanoj 15 maja (Službeni glasnik broj 42, 22.05.2013.) i da ga je usvojio kabinet Željke Cvijanović. Potpuno silovanje institucija, ali tako je to kada vlada kriminalna oligarhija.

Još je neophodno znati da je Pravilnikom o odobravanju garancija po garantno-kreditnim linijama (Službeni glasnik broj 28, 22.03.2011.) precizirano (član 10, stav 2) da je „za odobravanje garancija, po garantno-kreditnim linijama, za iznose veće od 300.001. KM neophodno da na prijedlog Garantnog odbora Fonda, odluku o odobravanju garancija, supergarancija i kontragarancija donese garantni odbor Skupštine akcionara Fonda, koji imenuje Skupština akcionara Fonda“.

Međutim, nije tu još bio gotov posao, jer je Vlada RS morala da izmijeni i dosadašnji način poslovanja IRB RS.
Tako je Vlada RS, na famoznoj sjednici 7. juna, donijela Pravila o izmjeni Pravila kupovine i prodaje hartija od vrijednosti.
„Vlada RS u funkciji Skupštine akcionara, na prijedlog Uprave IRBRS, donosi odluku o prodaji i kupovini HOV za iznose iznad 500.000 KM i odluku o kupovini vlasničkih HOV iz prvih emisija“.

Na ovaj način izmijenjen je član 2, stav 1, tačka b, Pravila kupovine i prodaje hartija od vrijednosti, koji je glasio: „Investicioni odbor za HOV, koji imenuje Skupština akcionara IRB RS, po pribavljenom mišljenju Uprave iRB RS, donosi odluku o kupovini ili prodaji HOV za iznose iznad 500.000KM“.

Osim toga, ovom vladinom „bravurom“ izmijenjena su i Pravila plasmana sredstava za podršku finansijskom sektoru, i to član 10, stav 1 i 2, (Sl.gl. broj 82, 25.08.2010.), kojim je bilo precizirano da „Investicioni odbor za HOV Skupštine akcionara IRB RS, na prijedlog Uprave IRBRS“ donosi odluku o kupovini HOV „po jednom emitentu, po vrsti i po klasi, iz emisije javnom ponudom HOV“, odnosno daje „saglasnost na kupovinu HOV po jednom emitentu, po vrsti i po klasi, iz emisije privatnom ponudom HOV“....         

Postupajući na navedeni način, Vlada RS potpuno je poništila ustaljene procedure, svjesno povećala rizike od ulaganja u finansijski sektor RS, izbrisala organe koji su do sada upravljali sredstvima i garancijama, a sebe vaspostavila kao organ koji direktno o svemu odlujuče i koji je nepogrešiv.
Ima li kvalitetnijeg puta u potpunu propast?!