четвртак, 20. јун 2013.

Prime communications: Objavili ste netačne podatke u vezi našeg poslovanja sa Balkan investment bankom

Blog  Slobodan Vasković
n/r urednika i autora Slobodana Vaskovića


PREDMET: Ispravka

Poštovani gospodine Vasković,

U tekstu pod nazivom „Balkan investment banka – Navickas drsko opljačkao milione, objavljenom 18. juna, na potpuno netačan i nekorektan način pomenuto je ime agencije Prime communications, te Vas molim da na istom mjestu u nastavku teksta objavite ovo pojašnjenje i ispravku netačnih navoda anonimnih izvora iz Banke.

Agencija Prime communications imala je višegodišnju saradnju s Balkan investment bankom. Saradnja je započeta 2003. godine i obustavljena početkom 2004. godine na naš zahtjev jer nismo imali dovoljno resursa da nastavimo saradnju sa bankom u istom kapacitetu zbog drugih, važnijih projekata. Tokom 2007. i 2008. godine u Banjaluci su u dva navrata boravili predstavnici agencije Hill & Knowlton iz Litvanije koji su provodili izbor agencije partnera za BiH. Niko iz menadžmenta banke u Banjaluci, uključujući i g. Navickasa nije učestvovao u tim razgovorima i odabiru agencije partnera.

Saradnja je nastavljena sredinom 2008. godine, kada je došlo do pljačke banke od strane radnika obezbjeđenja banke, pa je bila potrebna agencijska pomoć u kriznom komuniciranju i kada su nas kontaktirali predstavnici agencije Hill & Knowlton iz Litvanije. Tada je potpisan ugovor o saradnji koji je trajao do 15. avgusta 2009. godine kada je zbog finansijskih razloga saradnja obustavljena. Nakon toga banka je započela saradnju s drugom marketinškom agencijom iz Banjaluke.

Nastavak saradnje je uslijedio u martu 2010. godine i saradnja je trajala do avgusta 2012. godine. Na poslovima za banku je tokom trajanja ugovora bilo angažovano svakodnevno od 4 do 8 zaposlenika naše agencije jer u banci nije bilo zaposlenih u marketing i PR sektoru (druge banke iako imaju ove sektore takođe sarađuju sa agencijama i imaju slične ugovore). Na ovaj način je banka pravila uštede jer nije imala zaposlene u tom sektoru.

Ugovor je raskinut na naš zahtjev u avgustu 2012. godine jer je banka, tj. gospodin Navickas predložio da smanjimo cijenu ugovora i naših usluga. To je bilo neprihvatljivo jer je agencija sve vrijeme saradnje davala banci maksimalne popuste zbog višegodišnje saradnje. Agencija je takođe prepuštala banci sve agencijske popuste koje je dobijala za zakup medijskog prostora i usluge štampe, te drugih podizvođača.
Svaka faktura koju ste objavili je imala dodatak - specifikaciju troškova, a što je vidljivo i iz gornjeg lijevog ugla gdje se vidi da je bio „zaheftan“ dodatak koji niste objavili. Ne znamo da li vam to nisu dostavili ili niste željeli objaviti, ali većina faktura je imala specifikaciju. Kontrolni organi u banci su imali uvid u naše poslovanje koje je u tom periodu finansijski vođeno isključivo preko računa ove banke. Na taj način kontrolni organi su mogli da provjere da li su iznosi koji su fakturisani banci plaćeni podizvođačima u istom iznosu i pouzdano znamo da su takve kontrole rađene.

Saradnja je obustavljena 1. oktobra 2012. godine, po isteku 30 dana otkaznog roka. a nakon toga banka je započela saradnju sa agencijom.
Nikada tokom naše saradnje ni gospodin Navickas, ni bilo ko drugi iz banke nije od naše agencije ni tražio ni dobio bilo kakav poklon, uključujući i sve drugo na šta vaši izvori aludiraju, niti su to tražili. Nijedan od direktora koje nabrajate nije prestao raditi u banci zbog saradnje s Prime-om nego iz potpuno drugih razloga. Takođe, nikada nikom u banci nije zaprijećeno da mora uraditi nešto što ima veze s našom agencijom. Osim toga, većinu faktura koje ste objavili je odobrila tj. potpisala druga osoba (domaći kadar) koja je bila rukovodilac službe te godine.

Nije nam jasna namjera da se normalno poslovanje koje sve banke imaju s raznim agencijama stavi u kategoriju nekih sumnjivih ili čudnih poslova. Svako ko se u BiH bavi poslovima iz oblasti marketinga i odnosa s javnošću zna da su iznosi faktura koje ste objavili (ali i mnoge druge fakture koje su postojale tokom saradnje s bankom) vrlo skromni iznosi za kampanje oglašavanja u medijima koje se rade u BiH. Fakture koje ste objavili su uključivale razne podizvođače za šta vam u nastavku šaljem specifikaciju.

Zaista nam nije jasno zbog čega ste u svom tekstu stavili takve kvalifikacije i optužbe na račun agencije. Posebno je zanimljivo da nekom smeta agencija koja je u maju prošle godine obilježila 10 godina rada i koja je izrasla u najveću PR agenciju u BiH a nikom od medija nije bilo zanimljivo da postavi pitanje zašto takva agencija ne može dobiti nijedan ozbiljan posao u Banjaluci. Nikom nije bilo čudno zašto smo u poslednjih 7 godina u Banjaluci imali samo 2-3 manja posla s nekim od naših institucija.
 
U svom dosadašnjem radu nismo imali nijedan sudski spor s bilo kojim od klijenata, ponosni smo na svoje projekte, zaposlene i klijente i drago nam je da većinu svog posla obavljamo s uglednim međunarodnim klijentima.
Molim vas da me ubuduće slobodno pozovete oko bilo koje informacije koja vas zanima u vezi s našim poslovanjem i sve što bude moguće ću Vam rado odgovoriti (ukoliko nisu stavke koje se tiču poslovanja klijenta i povjerljivi elementi ugovora i rad).

Nadam se da ćete ovu ispravku objaviti ispod teksta koji ste objavili 18. juna. Cijeneći vaš rad kao slobodnog novinara i autora/blogera, smatramo da bi, zbog objektivnog informisanja javnosti i umanjenja štete koja nam je nanesena iznošenjem netačnih informacija, objava ove ispravke bio minimum koji možete napraviti.


Srdačan pozdrav,

Dragan Močević