среда, 19. јун 2013.

Balkan investment banka: Navickas drsko opljačkao milione

piše: Slobodan Vasković

Balkan investment banka (BIB) jedna je od najvećih perionica novca u regionu. RS je u ovu mafijašku firmu uložila najmanje 40 miliona KM, koje su izvučene, mahom, preko firme „Kaldera kompani“ Milenka Čičića, a namjera vlasti je da u BIB investira dodatnih 30 miliona KM, kako bi spriječila propast te finansijske institucije. Čini se to u situaciji kada je banka 34 miliona u minusu i kada je u njoj zarobljeno 70 miliona budžetskih sredstava.

Ono što je najgore u cijeloj priči, jeste činjenica da nadležni u RS ni ne pokušavaju da otkriju i procesuiraju odgovorne za milionsku pljačku, izvršenu preko BIB. Nije ni čudo, jer morali bi krenuti u hapšenje osoba vema bliskih vlasti, kao i visokih funkcionera iste te vlasti.

Ključni igrač preko kojeg su izvršeni gotovo svi nezakoniti poslovi je Edvin Navickas, donedavni direktor BIB-a, koji je pljačkao ovu banku u tolikoj mjeri beskrupulozno, da je to, dosada, nezabilježena drskost čak i u ovoj i ovakvoj RS.

Naravno, Navickas nije izvlačio novac samo za favorite vlasti i njihove tajkunske firme, već i za sebe, a posjeduje brojne firme u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, preko kojih je to činio.

Primjera radi, milionska sredstva uložio je u kupovinu nekretnina na Jadranskoj obali u Hrvatskoj, kojima gospodari firma „Baltik“ d.o.o. Prigradica BB, Blato, osnovana 2007. godine. Osnivač je Edvin Navickas, a direktor njegova supruga Kristina. Balkan inverstment banka je Navickasovoj firmi dala kredit od 700.000 KM (oko 360.000 evra). Kristina Navickas, upravlja i firmom Industrija Adria, registrovanoj u Federaciji BiH, a, prema raspoloživim podacima, oni su (su)vlasnici i firmi „Kvasko“, čiji direktor je uposlenik BIB u odjelu za nabavke, te firme „Inerga“, kao i brojnih drugih preduzeća.

Banka je odobravala navedenim firmama kredite, a one su od Banke kupovale lošu aktivu. Tako je Banka izbjegla da vrši rezervisanja za loše kredite. Na ovaj način Navickas je oštetio banku za desetine miliona KM (vidi vezane tesktove).

Desna ruka Edvina Navickasa u brojnim nezakonitim poslovima je Mirjana Čomić, jedan od direktora u BIB, koja je, prema mojim saznanjima, uzimala i šakom i kapom. Tako je Čomićeva znala da na ime akontacije za službeni put podigne i 70.000 KM i ta sredstva nikada ne opravda. Čomićeva je, uz pomoć Navickasa, kupila stan u Sarajevu i to od rođene majke i platila ga 300.000 KM. Kredit je uzet od BIB, a obezbjeđenje je bila mjenica. Novac je iznesen izvan BiH. Osim Čomićeve, Navickasu je još nekoliko uposlenika banke bilo na raspolaganju za ovu vrstu prljavih poslova.

Navickas je krao na svemu-nije mu bilo mrsko učiniti kriminalno djelo ni u situaciji kada je plijen bio hiljadu dvije maraka.

Tako je Navickas angažovao firmu Walton International Search Associates (London) za biranje kandidata koji će biti uposleni u Balkan investment banci. Ta konsultantska kuća tako je „izabrala“ za direktora filijale BIB u Bihaću Samira Ćatovića. Sve bi to možda i prošlo da Ćatović nije već bio uposlenik u Una banci, koju je Balkan investment banka kupila. (I ova transakcija je težak kriminalni posao, koji istražuje Federalna uprava policije).

Za ovaj „izbor“, konsultanti su uredno fakturisali cijenu od 2.800 evra, a takvih faktura u BIB je na desetine. Međutim, nema to ko da istraži, jer politika ne dozvoljava.

Posebna priča su Navickasovi poslovi sa firmom „Prime communications“, čiji je vlasnik Dragan Močević, inače kum Ognjena Tadića visokog funkcionera SDS-a.

Balkan investment banka je preko „Prime communications“ potrošila milionska sredstva na „reklamu“, a moji izvori iz banke tvrde da su fakture bile naduvane, te da je Navickas imao veliku korist od tih poslova.

Argumentuju to činjenicom da je Navickas smijenio niz visokih službenika banke, jer nisu htjeli da potpisuju fakture koje su stizale iz Močevićevog  „Prime communications“. Tako su zbog toga smijenjeni i otjerani iz banke Romualdas Casnavicius Romas (bio član Uprave i direktor sektora finansija), Žilvinas Milerius (bio član Uprave i direktor komercijalnih poslova), Rasa Buividinene (jedan od direkora u banci), te brojni drugi, čija su mi imena poznata. Nekima od njih čak je prijećeno smrću.  

Samo u jednom danu (30.10.2010.), „Prime“ je fakturisao BIB tri fakture, čiji je ukupni iznos (bez PDV-a) 63.453,45 KM, dok sa PDV-om ta cifra iznosi 74.240, 52 KM.

Za projekat- Zakup medija za kampanju „10 godina“ fakturisano je 28.637,09 KM, za kampanju „štednja-oktobar“ 27.003,29 KM i za „produkciju, dizajn, pripreme za štampu i upravljanje kampanjom Štednja“ 18.600,14 KM. Sav novac Močevićevoj firmi „Prime“ uplaćen je 10.11.2010. godine.

Nije se u Balkan investment banci štedilo ni na koktelima, pa je tako „Prime“ za „marketinške materijale za visa platinum karticu i organizaciju koktela u Banjaluci“, 07.03.2011., fakturisao iznos od 22.480,08 KM, koji je plaćen dva dana kasnije.   

Nakon svega, Vlada RS donijela je odluku da narodnim parama u izuzetno teškoj situaciji spasava banku koja je opljačkana i preko koje je RS opljačkana! I da zataška sve navedene kriminalne poslove.

vezani tekstovi:
Balkan investment bruka
IMA NEKA TAJNA VEZA: KAKO JE VLADA RS NEPUNIH 60 MILIONA KM PLASIRALA BALKAN INVESTMENT BANCI I KALDERA COMPANY IZ LAKTAŠA