субота, 22. јун 2013.

Grigorijeva bruka: Niko od sveštenstva nije dočekao Nikolića u Hercegovačkoj Gračanici

Piše: Slobodan Vasković

Predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u manastiru Hercegovačka Gračanica na Crkvini iznad Trebinja nije dočekao niko od sveštenika eparhije zahumsko-hercegovačke, javio je portal TrebinjeLive.

“Na Crkvini nije bilo ni pomoćnih radnika ni čovjeka koji prodaje svijeće. Vrata crkve su bila otvorena, a srpski predsjednik se pomolio i zapalio svijeće”, navodi ovaj portal.

Protokol predsjednika Srbije je, kako se navodi, prije sedam dana obavjestio je Srpsku pravoslavnu crkvu da će Nikolić tokom boravka u Trebinju posjetiti manastir Gračanicu. Predsjedniku Srbije Tomislavu Nikolić danas je uručena Povelja počasnog građanina Trebinja.

Očito je da je bojkot Nikolića posledica sukoba državnog vrha Srbije sa vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem. Moji pouzdani izvori tvrde da je predsjednik Srbije svoj dolazak u Trebinje uslovio izričitim zahtjevom da se vladike Grigorija ne pojavi ni na jednom skupu organizovanom u Nikolićevu čast niti da se sretne sa njim. Grigorije je, zato, naredio sveštenstvu da ne dočeka Nikolića u Hercegovačkoj Gračanici, kako bi mu se osvetio. Takođe, umirovljeni vladika Atanasije spremao se da verbalno napadne Nikolića u Trebinju, ali ga je u tome spriječila iznenadna bolest, pa je završio u bolnici.

Grigorije je danima slao poruke na sve strane tražeći od Trebinjaca da ne dolaze na Trg slobode, na kojem se građanima obratio Nikolić, pa se na gradskom trgu okupilo manje ljudi nego što se očekivalo.

Vrh SPC ranije je odlučio, kako sam već objavio, da Grigorija udalji iz eparhije zahumsko-hercegovačke i umjesto njega na tom mjesto hirotoniše vladiku Longina (Krču), koji je trenutno u Americi.
Očekuje se da Grigorije napusti eparhiju oko Vidovdana, a krajnji rok je oktobar ove godine.