уторак, 18. јун 2013.

Oštar sukob Radmanovića i Dodika: Iz „šestorke“ ispadaju SDS i SDP BiH

piše: Slobodan Vasković


Nebojša Radmanović i Milorad Dodik oštro su se sukobili, a prvu rundu ovog duela dobio je srpski član Predsjedništva BiH. Izvorište teškog razmimoilaženja Radmanovića i Dodika nije izuzetno složena i krajnje nepovoljna ekonomska, finansijska i socijalna situacija u Republici Srpskoj, već Zlatko Lagumdžija.

Cijela igra koju je Radmanović odigrao u Sarajevu sa neprihvatanjem, a nakon 24 časa, prihvatanjem Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima i graničnom saobraćaju, bila je sračunata da se Dodik istjera na čistinu i on bude taj koji je podržao/naložio aminovanje tog dokumenta.

Ugovor je dogovorio Zlatko Lagumdžija, ministar inostranih poslova BiH, bez konsultacija sa Predsjedništvom BiH, čime je derogirao ovu instituciju u čijoj je nadležnosti spoljna politika zemlje. To je već drugi put da Lagumdžija na vrlo bitnim stvarima po BiH ponizi Predsjedništvo radeći na svoju ruku (prvi put „slučaj Sirija“). S tim, što mu se sada pri ruci našao i Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti.

Iz pravljenja Ugovora bila je potpuno isključena RS, pa je u prihvatanju dokumenta donešenog na taj način Radmanović vidio opasnost da bude optužen za rušenje interesa ovog entiteta.

Očito je razumio da Dodik, u dogovoru sa Lagumdžijom, hoće da ga „potroši“, te je glasao protiv donošenja Ugovora. Na taj način prisilio je Dodika da lično stane iza dokumenta čiji su kreatori Lagumdžija i Radončić.


Pritisnut Radmanovićevim rezolutnim stavom, rokovima koji ističu, kao i strahom od reakcije međunarodne zajednice, Dodik nije imao kud, te je, uz podršku Vlade RS, „naložio“ da se Ugovor prihvati, ističući da je to „prelazno rješenje“. Još je rekao da će se u vremenu koje dolazi raditi na njegovom poboljšanju. Smiješna priča, jer je to međudržavni ugovor i neće skoro biti „poboljšanja“.

Radmanović je tako uspio da sve, eventualne, optužbe za prihvatanje ugovora štetnog po RS, preusmjeri na Dodika, premda je pitanje šta su i jedan i drugi radili proteklih mjeseci i kako im se moglo desiti da moraju prihvatiti dokument za koji horski tvrde da je dobrim dijelom protiv interesa entiteta.  

“Kao predsjednik dao sam saglasnost da se usvoje ti ugovori, svjesni manjkavosti u proceduri i rješenjima, ali i toga da bi njihovo neusvajanje napravilo veće probleme. Zato smo išli sistemom manje štete”, obrazložio je Dodik svoje postupke, potvrđujući štetnost ugovora po RS. 

RS je ovim dokumentom dobila samo jedan granični prelaz prema EU (Gradiška), a ostala tri su na teritoriji FBiH. Prema Dodikovim riječima, RS je oštećena, jer u nadležnoj komisiji nije bilo predstavnika iz RS.

Radmanović je nakon prihvatanja Ugovora zadao težak udarac Lagumdžiji, jer je, sa ostala dva člana Predsjedništva, ovlastio Vjekoslava Bevandu, predsjedavajućeg Savjeta ministara, da dokument potpiše u Briselu, što je žestok šamar na javnoj sceni ministru inostranih poslova.

Međutim, nije tu došlo do kraja sukoba između Radmanovića i Lagumdžije, odnosno Radmanovića i Dodika.

Srpski član Predsjedništva BiH ultimativno zahtijeva od Dodika da iz vladajuće “šestorke” (SNSD, SDP BiH, SBB BiH, SDS, HDZ i HDZ 1990), izbaci Lagumdžiju i njegovu stranku.

Isto to zahtijevaju i oba HDZ-a, koji u takvom potezu vide kakvo takvo opravdanje za svoje teško izigrano povjerenje, koje su dali Lagumdžiji, a on im od silnih obećanja nije ispunio ni jedno jedino.

Dodik još uvijek pokušava da spriječi udaljavanje SDP-a iz “šestorke”, što svjedoči da on ima i neki “lični dil” sa Lagumdžijom, jer ovaj svakako ne bi mogao bez njegovog znanja dogovoriti sve detalje Ugovora, koji je bio kamen spoticanja.

Jasno je to i Radmanoviću, koji sada zahtjevom za smjenu Lagumdžije hoće Dodika definitivno da istjera na čistinu: ukoliko bi Dodik to odbio, bila bi to jasna poruka da je Lagumdžija u dogovoru sa njim ponižavao Radmanovića i njegovu poziciju.

Sasvim je realno da Dodik izađe u susret Radmanoviću i prihvati smjenu Lagumdžije, pošto bi na taj način dodatno učvrstio srpsko-hrvatsku osovinu u Sarajevu. U toj situaciji u Savjet ministara ušla bi SDA, a njen član bi ostao i Radončićev SBB, čija svađa sa Radmanovićem nije ugrozila ovu novu postavku vlasti na nivou BiH. Uz to, Radončić se već uveliko distancirao od SDP-a, indirektno ih optužujući da stoje iza tzv. talačke krize u Sarajevu. Nije to Radončić učinio tek tako, već što je svjestan da je on u cijelom tom događaju bio jedna od političkih meta SDP-a.

Takođe je važno znati da je Radončić prethodnih dana uspostavio kontakte sa SDA sa kojima ozbiljno razmatra uspostavljanje koalicije i izbacivanje SDP-a iz vlasti na državnom nivou.

U cijelom novom paketu ne bi bilo mjesta ni za SDS, a Dodik je već najavio gotovo potpuni prekid saradnje sa njima. Dodiku, bez obzira na lične dogovore sa Lagumdžijom, odgovara nova politčka bura na nivou BiH, kako bi skrenuo pažnju sa teške situacije u RS.


Uz to, rast rejtinga SDS-a, koji je dostigao SNSD, prisiljava ga da se raziđe sa tom strankom i pokuša im napraviti unutrašnje probleme većih razmjera, jer će brojni visoki funkcioneri ostati bez pozicije.

Dodik uveliko rovari unutar SDS-a, što potvđuju i dešavanja u Doboju, čiji gradonačelnik Obren Petrović opetovano odbija zahtjeve vrha SDS-a da raskine koaliciju sa SNSD-om u tom gradu.

Petrović javno ponižava Mladena Bosića, što je nemali udarac i SDS-u i njenom lideru. Za tu situaciju najveći krivac je upravo Bosić, jer je prihvatio koaliranje sa SNSD-om na državnom nivou, što je, samo po sebi, otvorilo brojne konekcije na lokalu. Uz to je smatrao da je Dodik, valjda, naivčina i da će dozvoliti da ga SDS napusti kada to njima bude odgovaralo. Naivčina je, kao što to potvrđuju dešavanja u Doboju, Bosić, koji je, bježeći od stopostotnog opozicionog djelovanja, otvorio svojevrsnu Pandorinu kutiju, iz koje će politički vragovi tek da izlaze. I u samom SDS-u.

“Ovo je politička igra u kojoj je SDS izabrala da izađe iz priče o sporazumu između SDS i SNSD. Mi nećemo imati obavezu prema SDS-u ni u čemu. Prekršili su sporazum. Primarno pitanje je bila BiH i položaj RS u njoj. Imali smo dogovor i oni nisu poštovali taj dogovor. Krenuli su u političku tuču. Mi nemamo više nikakve obaveze prema SDS-u. Sami su sebe isključili i svi raniji kadrovski dogovori neće biti poštiovani”, najavio je Dodik skori raskid koalicije sa SDS-om u intervjuu “Glasu Srpske” .

Kako god bilo, jedino u vremenu koje dolazi možemo sa sigurnošću računati da izabrani političari neće ni dalje raditi u korist građana, već će isključivo zastupati svoje lične interese.