уторак, 20. фебруар 2024.

Skaj Roma: Serdarević, saradnik kartela "Tito i Dino" je izručen BiH; Uskoro stiže i Mirza Gačanin; Vrijeme je za hapšenje Kajmakovićeve, Šahinpašića, Bešlije..., Mektića, te još dvojice bivših visokih funkcionera bezbjednosnih agencija BiH iz Republike Srpske

Piše: Slobodan Vasković


1.

Prilično nezapaženo je prošlo izručenje Almira Serdarevića pravosudnim institucijama BiH, iako je riječ o velikom narko igraču, veoma bliskom saradniku klana “Tito i Dino”, ali i narkodilera Mirze Gačanina.


Pravosudne institucije Turske, izručile su, 07.02. o.g.., Bosni i Hercegovini osumnjičenog Almira Serdarevića, koji je pod istragom u predmetu Tužilaštva BiH s dokazima iz Skaj i Anom aplikacija.


Serdarević je na Skaj aplikaciji imao kodno ime ROMA.


2.

Almir Serdarević bio je, prema informacijama potvrđenim iz nekoliko izvora, spona između Edina Gačanina, odnosno kartela “Tito i Dino", koji je Gačanin vodio, i visokih funkcionera OSA BiH i MUP-a Federacije BiH.


3.

Istovremeno, on je bio i linija preko koje je Mirza Gačanin, stric Edina Gačanina, takođe veliki narkodiler, sarađivao sa vieokim funkcionerima OSA BiH i MUP-a Federacije BiH. 

4.

Da podsjetim, Ibro Bešlija, Elvir Hubjer, te Bešlijini poslušnici Muhamed Ramić i Muamer Pašalić i pripadnik OSA BiH Bekim Vejseli putovali su u Holandiju u februaru 2022. godine po nalogu Osmana Mehmedagića Osmice.


U Holandiji su se sastali sa Serdarevićem, a potom i sa Mirzom Gačaninom koji ih je nagradio novcem, skupim poklonima, a, zauzvrat, postignut je dogovor da im "proda" jednog konkurenta, kako bi bez problema prošao Gačaninov kokain. Ostalo je pitanje, na koje bi istražne radnje u vezi sa pomenutim trebale dati odgovor, da li su navedeni policijski funkcioneri sa sobom iz Holandije u BiH dovezli određenu količunu kokaina. 


5.

Sa funkcionerima Federalnog MUP-a, Serdarevića je uvezao Denis Stojnić, narkosaradnik Osmana Mehmedagića Osmice koji je, po sopstvenom priznanju, po Osmicinom nalogu premlaćivao nepodobne i palio im automobile i objekte.


Stojnić je bio veza za odlazak u Holandiju o čemu sam već pisao u tekstu “Iz tajnog sefa Dijane Kajmaković/Skaj Denisa Stojića: Zašto je Osmica Bešliju slao kod velikog narkodilera Mirze Gačanina u Holandiju”.


narkodiler, nasilnik i piroman po naredbi Denis Stojnić

6.

Osim sa Serdarevićem, navedeni pokvareni i prljavi funkcioneri policije tada su se sreli i sa Mirzom Gačaninom. Detalje sastanka, kao i dio ciljeva, objavio sam, između ostalog, i u tekstu “Windmolen: Osmica, Bešlija, Mirza Gačanin, Hubjer... u Vjetrenjači”. U tekstu sam detaljno pojasnio i kako je, po dogovoru, "pao" Davud Šabić, kasnije presuđen na tri godine robije.


7.

Istražujući dalje ovaj slučaj, došao sam do novih izuzetno bitnih informacija koje dodatno svjedoče o uvezanosti vrha OSA BiH, visokih funkcionera Federalnog MUP-a i narkokartela, kako "Tito i Dino", tako i Mirze Gačanina.


8.

Na sastanku u Holandiji došlo je do dogovora (početak februara 2022.) o prebacivanju narkotika preko aerodroma u Frankfurtu.


O kolikoj količini kokina se radi nije mi poznato, ali jeste da je Muhamed Pekić, najbliži saradnik Osmice, putovao u Frankfurt, nakon sastanka u Holandiji, gdje se sastao sa Serdarevićem.


Muhamed Pekić

9.

Nakon što su holandske vlasti otkrile stvarno zanimanje Serdarevića, on je pobjegao u Tursku.


Međutim, Turska je, očito, počela drugačije da se ponaša nego ranije i izručila je Serdarevića BiH.


10.

Treba naglasiti da je i sud u Holandiji odlučio da se Mirza Gačanin izruči BiH. 


Ta odluka je još nepravosnažna, a Gačanin tvrdi da će ga njegov rođak Edin Gačanin “preko svojih veza” likvidirati, što sud u Holandiji nije tretirao kao ozbiljnu prijetnju.


Mirza i Edin Gačanin nisu oduvijek u svađi, iako jeste došlo do sukoba među njima i to najranije u drugom dijelu 2022. godine.


narkoKajmaković

11.

Almir Serdarović, potom Mirza Gačanin, kao i svi navedeni pripadnici MUP FBiH i OSA BiH, te Dijana Kajmaković, suspendovana tužiteljka Tužilaštva BiH, potom Osmica, Dragan Mektić, Vahidin Šahinpašić, kao i još dvojica visokih funkcionera bezbjednosnih agencija u BiH, koji su srpske nacionalnosti, a čija imena ne mogu navesti zbog interesa istrage, čine organizovanu zločinačku grupu, koja je teško kriminalizovala institucije BiH na čijem čelu su bili i stavila ih u funkciju narkokartela “Tito i Dino” i drugih narkoorganizacija. 


Dragan Mektić
12.
Tu grupu neophodno je što prije razbiti, odnosno sve njih pritvoriti, jer dok su na slobodi imaju mogućnost da pokušaju sakriti tragove, pa čak i ukloniti svjedoke njihove saradnje sa velikim narkokartelima.

Stoga je izuzetno važno što je Serdarević izručen BiH, a podjenako je bitno i što će Mirza Gačanin, po svemu sudeći i nakon žalbe, biti u rukama pravusnih institucija države. (nastaviće se(