уторак, 26. децембар 2023.

Iz tajnog sefa Dijane Kajmaković/Skaj Denisa Stojića: Zašto je Osmica Bešliju slao kod velikog narkodilera Mirze Gačanina u Holandiju

Privođenje Osmice

Piše: Slobodan Vasković


Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor OSA BiH, nalazi se u pritvoru jer je, zajedno sa Rankom Debevecom, suspendovanim predsjednikom Suda BiH, osumnjičen za ilegalno prisluškivanje sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH.


Uporedo sa tom istragom, protiv Osmice se vode istrage i za veze sa narkokartelima, a jedan od njegovih ljudi bio je i Mirza Gačanin, koji je uhapšen Alikanteu u Španiji, 03.06. ove godine.


Mirza Gačanin se dovodi u vezu sa kartelom “Tito i Dino”, čiji je šef Edin Gačanin nedavno presuđen na sedam godina zatvora u Holandiji.


Gačanin

Mirza Gačanin bio je vrlo blizak i sa narkogangom Bojana Cvijetića, protiv kojeg je podignuta optužnica u BiH, a s njim u vezu dovode se i Osmica i Dragan Mektić, bivši ministar bezbjednosti BiH.


Mektić je pripadnicima škaljarskog klana, čiji je infiormant bio, obezijedio najmanje dva pasoša BiH, na lažna imena. I o tome se vodi istraga.


Nakon hapšenja Osmice, tek mogu da se otvore brojne istrage protiv njega za saradnju sa narkogrupama, jer on više nije u situaciji da ih opstruiše.


Ranije sam objavio niz njegovih narkoveza, ali Osmica je imao u FUP-u cijelu “ekipu” koja je štitila narkodilere.


To su, prije svih, suspendovani visoki funkcioneri FUP-a Ibro Bešlija i Nermin Šehović, potom Elvir H., te Bešlijini poslušnici Muhamed R. i Muamer P. Posljednja dvojica još nisu suspendovani.


Osmica je, u dogovoru sa Šehovićem,  2021. godine naredio Bešliji da sa Elvirom H., te Muhamedom R. I Muamerom P. otputuje u Holandiju kod Mirze Gačanina. 


Bešlija

Zvuči nestvarno, ali toliko su se osilili da su otputovali službenim automobilom FUP-a.


Gačanin im je, tokom sastanka, dao velike količine novca i opreme.


Ono što je veoma interesantno, Mirza Gačanin im je dao i informaciju o transportu određene količine narkotika koja je trebalo da prođe kroz Bosnu i Hercegovinu.


Gačanin je ovu informaciju dao zbog tri cilja: Da ruši konkurenciju; Da se Bešlija i Šehović u javnosti predstave kao vrhunski istražioci; Treći cilj bio je neometan prolazak njegovih pošiljki.


Naravno, sva tri su ostvarena. Nakon zapljene narkotika, nije, što je vrlo interesantno, bilo dalje istrage. 


Kajmaković

Tu je “uskočila” Diana Kajmaković, suspendovana tužiteljka, koja je sve “popeglala” nakon zapljene i opstruisala svaku dalju istragu.


Sve navedeno, vrlo detaljno je opisano u Skajaplikaciji Denisa Stojnića koju je Kajmakovićeva krila u svom privatnom sefu, a ne u Tužilaštvu BiH. 


Stojnić

Stojnić je, zajedno sa Elvisom Keljmendijem, bio jedan od najbitnijih velikih narkodilera Osmice. (nastaviće se)