петак, 1. децембар 2023.

“Rođak” iz Bakinaca je Rijetko viđena Rđa

Piše: Slobodan Vasković


1.

“Znam da se moji stavovi neće svidjeti čitaocima NIN-a, ali je bitno da moje poruke dospiju i do njih, da shvate da je RS, iako nema međunarodno priznanje, najnezavisnija zemlja u regionu”, izjavio je Milorad Dodik u intervjuu za “NIN”.


To je njegova posljednja rečenica, kojom je zaključen intervju i koja, sama po sebi, svjedoči o tome koliko je tokom razgovora sa Milanom Ćulibrkom bio “iskren”.


2.

Ističući notornu laž da je “RS, iako nema međunarodno priznanje, najnezavisnija zemlja u regionu”, Dodik je neuspješno, krajnje budalasto i nimalo politički (što mu je već kontinuitet), pokušao da sebi “digne cijenu” po principu “pogađanja na pijaci”, iako on, kao političar, više nema nikakvu težinu.


3.

Potrošen je, jednostavno rečeno. I ne postoji način da se njegova moć obnovi, ma koliko se on trudio da ultraradikalnim izjavama, pa i u intervjuu “NIN”-u sebe pokaže kao nekog ko ima značaj i ko može da odlučuje.


Dodik više nije u stanju da odlučuje ni u svojoj stranci, jer da jeste ne bi mu bijeljinski Gradski odbor SNSD-a spriječio imenovanje kadra Nenada Nešića na čelo firme “Orao”. Da dodam još i Lazara Prodanovića Progledalog i sasvim je dovoljno.


4.

Osim glupog, bespredmetnog i lažnog hvalisanja kako je RS “najnezavisnija zemlja u regionu”, Dodik je uspio da uvrijedi sve države iz regiona, počevši od BiH, jer je entitet u kojem su njegovo samovlašće, autokratija, iranija, progoni, napadi na žene u sred bijela dana, napadi na neistomišljenike, svakodnevno ispaljivanje desetina tona laži za što gušće zagađivanje javnog prostora, a pljačke i otimačina kontinuitet (“kradu kao da im je zadnje”)…, najcrnja rupa u Evropi.


5.

I dok god je on na njegovom čelu, zahvaljujući pokradenim izborima, biće sve crnja, dublja i opasnija sa tendencijom da usisa kompletnu RS u sebe.


6.

Srećom, Dodik je završio političku karijeru, na djelu je njegovo odvlačenje na političku deponiju, gdje mu je poodavno mjesto, tako da RS možda i izbjegne nestanak u crnoj rupi sastavljenoj od toksičnosti, živog blata i kanalizacije u šta je vladajući Režim pretvorio sadašnjost tog entiteta.


7.

Nije Dodik baš budala do mjere da koristi notorne gluposti kako bi se samo hvalisao, već je to, u skladu sa svojom toksičnom politikom, svjesno uradio kako bi ispalio otrovne strelice prema BiH, ali i prema Srbiji.


Jer, za Dodika i Srbija je manje nezavisna od RS, što je idiotluk koji se rijetko može čuti; Čak i od Dodika.


8.

RS za Srbiju, kao i većinu zemalja u regionu, nije ni politički patuljak, a ni palčić. Manje je i od toga. U ekonomiji, privredi i drugim društvenim oblastima nema je ni u mikronskim česticama.


9.

Međutim, Dodik pokušava da zloupotrijebi predizbornu kampanju u Srbiji ne bi li “prisilio” aktuelnu vlast, koju on navodno podržava, da stane u njegovu odbranu; Da ga podrži u razvaljivanju BiH, ali, posebno, u odbrani pred Sudom BiH.


10.

Ne postoji nijedan jedini razlog da to Srbija učini, posebno zbog toga što je Dodik proteklih godinu i nešto učinio sve, ali baš sve, da Srbiji zabije nož u leđa, naročito po pitanju Kosova. (Što se tiče predizborne kampanje u Srbiji ne vidim kome bi on, koji je brutalno pokrao izbore,  uopšte bio potreban, bilo da se radi o poziciji lili opoziciji).


11.

Pisao sam o tome često, a nije se libio da lično, kao i preko svojih plaćenika, napadne Srbiju u sred Beograda i pokušava da “drži lekcije”.


 “Rođak” iz Bakinaca.


12.

Srbija je bezbroj puta spasila RS, u ključnim trenucima pomogla kako finansijski, tako i na brojne druge načine; Sjetimo se samo stalaka za infuziju kojih, tokom korone, nije bilo dovoljno u bolnicama RS, pa je Srbija i to morala da donira; Sve od brašna pa do lijekova i medicinskog materijala. Plus veliki novac.


13.

Dodik čak i sam priznaje da je Srbija pomogla u spasavanju održavanja likvidnosti RS kupovinom obveznica, ali taj nezahvalni “Rođak” iz Bakinaca bi najrađe da mu zvanični Beograd preda budžet države na upravljanje i, ako bi mogao, uz to, da dođe u sukob sa brojnim snažnim državama, pa čak i sa SAD-om, Njemačkom, Velikom Britanijom…, samo da bi njemu pomogla da se spasi odlaska sa političke scene.


14.

Za to bi Dodik žrtvovao i RS i Srbiju i svakog njenog stanovnika; I onog kojem se ne dopadaju njegovi navodni stavovi, kao i onog kojem se isti ti Dodikovi idiotluci čine prihvatljivim.


15.

“Rođak” iz Bakinaca nije samo nezahvalan, podmukao, prljavih postupaka, uvijek spreman na “nož u leđa”; “Rođak” iz Bakinaca je jedna Rđa kakva se rijetko viđa ne samo u regionu, već i na kontinentu. Rijetko viđena Rđa.