среда, 27. децембар 2023.

Milenko Milekić u samo osam godina, koliko se nalazi na funkciji predsjednika Osnovnog suda Banjaluka, stekao nepokretnosti u vrijednosti od 1,2 miliona KM

Mileekić i Vigemark

 

Piše: Slobodan Vasković


1. 

Na početku, moram razočarati one kojima naslovna fotografija sugeriše da će tema ovog teksta biti Lars Gunar Vigemark i njegove zamrznute mačke. O Vigemarku, zamrznutim mačkama i drugim satlerima drugi put.


2. 

Glavni “junak” ovog teksta je Milenko Milekić, predsjednik Osnovnog suda Banjaluka. Iako se ta institucija formalno naziva sudom, ispravnije bi bilo nazvati je mafijaškom jazbinom.


Kriminalac Milekić je na pomenutu funkciju prvi put imenovan 2015. godine. Preciznije, na tu poziciju ga je instalisao njegov tadašnji mentor Milan Potkovani Tegeltija, kako bi preko njega mogao nastaviti da upravlja mafijaškom jazbinom zvanom Osnovni sud Banjaluka.3.

Ako pitate slabo upućene, svi će vam redom reći da je Milenko Milekić bezopasni teletabis. Ipak, oni koji ga dobro poznaju reći će vam da se iza njegovog blagog telećeg pogleda krije okorjeli kriminalac, čiji fetiš su nekretnine.

 

Podrazumijeva se da Milekić nekretnine ne kupuje novcem od plate, nego novcem stečenim kriminalnim aktivnostima. Ovom prilikom ću pobrojati samo najvrjednije nekretnine koje je pomenuti stekao u posljednjih osam godina, koliko se nalazi na čelu Osnovnog suda Banjaluka.

 

4.

Prva skupocjena nekretnina, koju je Milekić pazario za vrijeme svog prvog mandata u Osnovnom sudu Banjaluka je stan u zgradi Mileta Radišića Klena, izgrađenoj u Picinom parku. Taj stan vrijedi oko 500.000 KM.

 

5.

O kakvom diletantu se radi najbolje govori podatak da je Milekić najmanje jednom sedmično obilazio tu zgradu dok je bila u izgradnji. Tako je jednom prilikom Klen zatekao Milekića kako se šeta po zgradi, misleći da se radi o beskućniku. Na Klenovo pitanje „Milenko, šta radiš u mraku?“, Milekić mu je odgovorio „Gledam svoj stan!“.


6. 

Dvije godine nakon kupovine prvog, Milekić je kupio i drugi stan. Taj stan se nalazi, takođe, u centru Banjaluke, u novoizgrađenoj zgradi na području Paskuline ciglane (u blizini su pekara Malta i kafić Ciglana). Taj stan trenutno vrijedi oko 400.000 KM.


7. 

Da Visoki sudski i tužilački savjet BiH cijeni kriminace poput Milekića, pokazuje odluka o njegovom reizboru na istu poziciju, 2019. godine. O razlozima za takvu odluku će prije ili kasnije propričati pojedini članovi pomenutog savjeta, nakon što budu pohapšeni. O tom potom.  


8. 

Nakon što je pazario dva skupocjena stana, kriminalac Milekić se u drugom mandatu odlučio da ponešto i izgradi, za stare dane. On je u selu Malo Blaško, koje se nalazi između Banjaluke i Laktaša, sagradio luksuznu vikendicu. 


Milekić&Partneri

9.

Zapravo, radi se o ljetnoj rezidenciji, površine cca 250 m2. Milekić je taj objekat opremio najluksuznijim namještajem. Vrijednost tog objekta nije manja od 300.000 KM.


10. 

O načinima na koje kriminalac Milekić otima novac ću tek pisati. (nastaviće se)