среда, 6. децембар 2023.

Završeno ročište Dodiku; Suđenje će se odvijati svake srijede; Sudija dao datume ročišta za decembar ove i januar iduće godine; Nije moguće prebaciti suđenje iz Suda BiH na bilo koji entitetski sud

piše: Slobodan Vasković

Završeno je prvo ročište suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, v.d. direktoru "Službenog glasnika RS", zbog neizvršenja odluka visokog predstavnika za BiH.

Bila je to statusna konferencija na kojoj su dogovorena pravila i termini suđenja koje su akceptirale i odbrana i tužilac i moraju se ponašati u skladu sa istima.

Dodikova odbrana zahtijevala je da se suđenje prebaci u Banjaluku, na šta je sudija Mirsad Strika odgovorio da će o tome odlučiti Apelaciono vijeće Suda BiH i da se suđenje nastavlja.

Dodik je, nakon suđenja izjavio, da je Strika odbio zahtjev, te da će se žaliti Apelacioniom vijeću Suda BiH.

Sudija je obavijestio Dodika, Lučića i njegov advokatski tim da će se ročišta održavati svake srijede i dao datume održavanja ročišta u decembru ove i januaru 2024. godine. 

Dodikov zahtjev da se suđenje prebaci u Banjaluku je potpuno besmislen i, praktično, nemoguć.

Sud BiH je nadležan za krivična djela iz Krivičnog zakona BiH.


Ne postoji nijedan drugi sud u BiH koji može suditi za krivična djela iz Krivičnog zakona BiH. 


Krivično djelo za koje se terete Dodik i Lukić inkorporirano je u Krivični zakon BiH.  


Anto Nobilo, član advokatskog tima Milorada Dodika rekao je da, u slučaju da Apelaciono vijeće Suda BiH odbije njihov zahtjev za prebacivanjem suđenja u Banjaluku, proces se nastavlja 20.12.o.g.