понедељак, 12. фебруар 2024.

Zaboravljeni slučaj/Pokušaj ubistva i pokušaj ubistva zbog pokušaja ubistva: Sikima “ranio” jaknu Ace Makedonca; Zauzvrat dobio četiri metka u leđa i još uvijek nikom ništa - optužnice ni na vidiku

mjesto zločina


Piše: Slobodan Vasković


Narkodiler Goran Sikima pokušao je, kako je 07.01.2022. godine navelo OJT Istočno Sarajevo, da ubije Aleksandra Mičića; Pucao je dva puta u njega, jednom pogodio njegovu jaknu, jednom promašio jaknu i nakon toge krenuo u bijeg. 


Baš dirljivo: "Uvaženi" kriminalac Mičić i "uvaženi" gradonačelnik Ćosić slave slavu

Međutim, onda mu je Mičić, poznat i kao Aco Makedonac, takođe narkodiler i perač narkonovca, ispalio četiri metka u leđa.


Mičić je bio u pritvoru nekih petnaestak dana, Sikima u bolnici, a nakon toga je sve utihnulo. Pisao sam u nekoliko navrata detaljno o svemu.


Prvo da podsjetim šta je OJT Istočno Sarajevo saopštilo 07.01.2022. godine.


U Saopštenju OJT Istočno Sarajevo, koje treba uokviriti, jer je pravi raritet, se navodi:


“Navedena lica se sumnjiče da su dana 02.01.2022. godine, oko 03:20 časova, u ulici Hilandarska, na lokalitetu parking prostora kod zgrade broja 25, a u neposrednoj blizini Benzinske pumpe Brčko Gas, opština Istočno Novo Sarajevo, a nakon što je M.A. krećući se navedenom ulicom prema svojoj kući primjetio S.G. koji je na licu imao kapuljaču i zaštitnu masku preko lica, te istog pozvao da je skine kako bi vidio o kome se radi, što ovaj nije učinio već je izvadio vatreno oružje – pištolj, nepoznate oznake, serijskog broja i kalibra koji je imao kod sebe i usmjerio ga u pravcu M.A., te u namjeri da ga liši života ispalio najmanje dva hica od kojih je jedan pogodio u jaknu, te se okrenuo i počeo bježati kako bi se udaljio sa lica mjesta, da bi potom M.A. iz vatrenog oružja – pištolja, marke „Smith Wesson“, crne boje, serijskog broja XXX, kalibra 9mm, koji je imao kod sebe, a za koje oružje posjeduje odobrenje nadležnog organa za držanje i nošenje u smislu Zakona o oružju i municiji (“Službeni glasnik RS” br. 26/16, 18/17, 31/18 i 58/19), ispalio najmanje osam hitaca u pravcu S.G. koji je bježao, sve u namjeri da ga liši života, od kojih ispaljenih hitaca su S.G. pogodila četiri i time mu prouzrokovali tjelesne povrede koje su konstatovane u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a zbog kojih povreda je podvrgnut hitnom operativnom zahvatu toj zdravstvenoj ustanovi”, saopšteno je tada iz OJT.


Nakon toga predmet preuzima Tužilaštvo BiH, kojem sam uputio pitanja u kojoj se fazi nalazi.


Evo i odgovora.

“Tužiteljstvo BiH je navedeni predmet preuzelo na uvid od OJT Istočno Sarajevo, kako bi se utvrdilo mogu li se osobe i događaji iz tog predmeta, dovesti u vezu sa predmetom za organizirani kriminal, protiv skupine Elez Darka i dr.

 

Kako je utvrđeno da se osobe i događaji u tom trenutku ne mogu dovesti u vezu sa predmetom u Tužiteljstvu BiH, isti je vraćen tužiteljstvu u Istočnom Sarajevu, koje i dalje postupa u predmetu.

 

S obzirom da je predmet u fazi rada u drugoj tužiteljskoj instituciji, ne možemo davati bilo kakve operativne detalje ili informacije, povezane sa događajima i osobama iz predmeta koji je u radu u OJT Istočno Sarajevo”, odgovoreno mi je iz Tužilaštva BiH.



Budući da su naveli da je “predmet u fazi rada u drugoj tužiteljskoj instituciji” nema šta pitati OJT Istočno Sarajevo, jer su “radovi u toku”.


I tako duže od dvije godine - Mičić se slobodno kreće, kao i Sikima. Kolaju raznorazne informacije ko je koga zaista “sačekao”, ali da ne širim.


Samo sam htio da podsjetim na ovaj slučaj koji će, budući da Mičić uživa “veliki ugled” u Režimu i ima ogroman uticaj u policiji i OJT, biti “Zaboravljeni slučaj”.