уторак, 27. фебруар 2024.

Smjena na vrhu SNSD-a već se desila

Piše: Slobodan Vasković


Nije tačno da će Igor Dodik preuzeti SNSD od svog oca Milorada Dodika.


Tačno je da je Igor Dodik već preuzeo vođenje SNSD-a i to prije održavanja Glavnog odbora na kojem su izabrani potpredsjednici Sekte, kao i njen novi Generalni sekretar.


Izabrano je, 03.02.o.g., pet potpredsjednika - Željka Cvijanović, Radovan Višković, Sanja Vulić, Miroslav Bojić i Luka Petrović.


Dva potpredsjednika su direktan izbor Igora Dodika - Bojić i Vulićeva, kao što je njegov izbor i Srđan Amidžić, novi generalni sekretar Sekte.


Dvije sedmice kasnije, 16.02.o.g., mlađeg Dodika su Tata Milorad&ostali imenovali za “organizacionog sekretara”, što je samo "maska" za novog šefa SNSD-a.


Uostalom, sve je u porodici Dodik, tako da je svejedno ko se kojom funkcijom “zakitio”.


Milorad Dodik još uvijek je zadužen za politička pitanja, dok Igor Dodik odlučuje o svemu vezanom za stranku, kao i o svim kadrovskim rješenjima, a imenuje one koji su mu odani.


Počeo je i mlađi Dodik da daje “političke izjave”.


To su samo probni baloni kako bi se vidjela reakcija javnosti koja budno prati sve oko Familije iz Bakinaca; Izjave su, moram to da kažem, bez ikakve snage, ali to ne umanjuje činjenicu da je mlađi Dodik na čelu SNSD-a.


I da je zbog toga unutar Sekte veliko nezadovoljstvo, jer je mlađi Dodik brutalniji i bezočniji čak i od oca.


Promjena na čelu SNSD-a neće sačuvati tu stranku nakon odlaska Milorada Dodika sa političke scene, iako on smatra da će uspjeti da i dalje upravlja preko sina.


Ništa od toga - dinastički model koji sam najavio poodavno, neće se održati, jer će se Sekta raspasti.


Međutim, Dodikov izbor Dodika Juniora na čelo stranke ukazuje da je Senior itekako svjestan da odlazi. I pokušava da se “produži” na ovaj način.


Što jeste nemoguća misija, ali nada umire posljednja.