петак, 9. фебруар 2024.

Kontaminatori


Piše: Slobodan Vasković


1.

Ogavne uvrede Milorada Dodika izrečene na račun pokojnog Pedija Ešdauna su vulgarno, primitivno i neljudsko odvlačenje pažnje sa činjenice da je prihvatio dogovor o tri zakona, odustajući od uslova svih uslova, kako ga je lično nazvao, promjene stranih sudija Ustavnog suda BiH.


2.

Najava izmjena tog zakona za april ove godine je prazna priča, jer Dodik ne može izdejstvovati njegovu promjenu.


3.

Vrijeđanje mrtvih je poodavno narativ dijela vrha teško kriminalizovane Sekte koju predvodi Dodik i upražnjavaju je i on i drugi kada god se nađu u stupici iz koje nema izlaza.


4.

Osim  prikrivanja odustajanja od zakona o promjeni stranih sudija, Dodikove morbidne riječi upućene mrtvoj osobi on doživljava i kao strijelu prema Kristijanu Šmitu, visokom predstavniku - Bezočno pljuvanje mrtvog Ešdauna treba da posluži kao tvrda podloga za rikošet što “pogađa” Šmita.



5.

Ali da, što bi rekao Dragan Čović,  “ne kontaminiram atmosferu” nakon sastanka Nermina Nikšića (“Trojke”), primitivca Dodika “nekontaminiranog” Čovića, na kojem su, najpreciznije rečeno, dogovorili da dogovore tri zakona - o sukobu interesa, o sprečavanju pranja novca, o sudovima, plus Izborni zakon.


6.

Najsporniji je Zakon o sudovima, jer Dodik insistira na tome da sjedište Apelacionog suda bude u Banjaluci, dok se tome protive čelnici “Trojke”, koji predlažu da sjedište bude u Istočnom Sarajevu. 


7.

Objektivno, potpuno je neracionalno da sjedište bude u Banjaluci, jer bi tužioci iz Sarajeva morali dolaziti u Banjaluku (i nazad); Pritvoreni osumnjičeni dovoziti iz Vojkovića (Istočno Sarajevo) u Banjaluku (i nazad); Dolasci brojnih sudija koji nisu iz Banjaluke… Ima još mnogo razloga, ali za Dodika je Istočno Sarajevo manje u RS nego Banjaluka iz prostog razloga što u Banjaluci može izvršiti mnogo veći pritisak na sudije nego u Istočnom Sarajevu. 


8.

Kako stvari stoje, ni “Trojka” ni Dodik nisu spremni progutati prijedlog druge strane, tako da bi sve moglo da se slomije na ovoj tački.


9.

Ali da “ne kontaminiram atmosferu”, što bi rekao Čović koji, izvjesno, neće ništa reći na Dodikovo odvratno kontaminiranje javnosti pljuvajem po mrtvim.


10.

Dodik je politički satruo, tu nema nikakve dileme i sve što čini je samo širenje sopstvene političke truleži kojom kontaminira ne samo BiH, već cijeli region.


11.

Interesantno je da Dodik prihvata i tehničke izmjene Izbornog zakona (više od toga ne mogu dogoviriti), što je pravo iznenađenje; Sve čini da te izmjene ne nametne visoki predstavnik, jer bi, nakon takve situacije, on morao da uđe u donošenje entitetskog Izbornog zakona koji je najavio; Nakon takbog akta ušao bi u nove ogromne probleme.


U suprotnom, prihvatanje Šmitovih mogućih nametnutih izmjena isto je što i prihvatanje Šmita.


Prihvatanjem da učestvuje u donošenju izmjena Izbornog zakona Dodik doslovno bježi od sopstvenog obećanja o entitetskom Izbornom zakonu i tako po ko zna koji put dokazuje da je u svakoj agendi, pa i ovoj vrlo trošnoj evropskoj, njemu jedini cilj njegov lični interes.


12.

Jasan je, zato, razlog za pokušaj Rikošeta.


13.

Bez obzira na sve, prihvatili ne prihvatili zakone, dobili ne dobili početak pregovora, Dodik za nekoliko mjeseci završava svoju odvratnu političku karijeru. 


14.

Ne bih da “kontaminiram atmosferu”, Ali, čini mi se, da i Čović ide njegovim stopama. Put im je već utabao u velikoj mjeri Bakir izetbegović.