субота, 10. фебруар 2024.

Februar - mjesec raspleta u PDP-u: Branislav Borenović pod sve većim pritiskom stranačkih funkcionera da izbaci simbioznog Draška Stanivukovića iz PDP-a

Piše: Slobodan Vasković


1. 

Proteklih dana smo bili svjedoci da u PDP-u ključa na sve strane. Nije pretjerano reći da postoje velike šanse da će ta stranka u ovoj godini prestati da postoji. Razloga za to je mnogo. Ipak, ono što je više nego sigurno je da će Branislav Borenović i Draško Stanivuković ostati upamćeni kao grobari pomenute stranke.


2. 

Proces raspadanja PDP-a započet je još u kampanji za opšte izbore 2022. godine, kada je postalo evidentno da Draško Stanivuković aktivno radi protiv PDP-a i Jelene Trivić kao kandidata te stranke za predsjednika Republike Srpske. U neviđenoj pljački glasova, na štetu Trivićeve, Stanivuković je itekako učestvovao, a što je potvrdilo i ponovljeno brojanje glasova u Banjaluci.

 

3.

Odmah po okončanju opštih izbora Trivićeva je zatražila od rukovodstva PDP-a da izbace Stanivukovića iz stranke. Nakon što je taj zahtjev odbijen, Trivićeva je napustila tu stranku i osnovala Narodni front, koji je u međuvremenu po rejtingu daleko prevazišao PDP.


4. 

Za razliku od perioda dok je Trivićeva bila član PDP-a, kada se Stanivukovićeva simbioza sa Miloradom Dodikom samo nazirala, u posljednjih godinu dana je postalo očigledno da je Stanivuković više član SNSD-a nego PDP-a.


Borenovićevo istrčavanje pred rudu

5.

Da se sa, sada, opštepoznatom simbiozom ne mire svi u PDP-a, pokazuju dešavanja u posljednjih desetak dana. Prvo je Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a, u jednom televizijskom nastupu javno prozvao Stanivukovića, pozivajući ga da biračima pojasni svoju simbiozu sa Dodikom.


6. 

Nakon toga je Igor Crnadak javno obznanio da kandidat opozicije za gradonačelnika Banjaluke ne može biti neko ko je blizak Dodiku. On je time, jasno, ciljao Stanivukovića. Pored toga, Crnadak je mjesec februar označio kao mjesec raspleta u PDP-u.


7. 

U jednom od mojih tekstova sam Crnatkov „rasplet“ definisao kao izbacivanje Stanivukovića iz PDP-a. Da je takav epilog sasvim realan, može se zaključiti i iz objava Milka Grmuše, potpredsjednika PDP-a. On se prvo javno usprotivio kandidaturi Stanivukovića za gradonačelnika Banjaluke, da bi odmah nakon toga, iritiran prozivkom Branislava Borenovića, objavio pismo koje je u decembru 2023. godine uputio najvišim funkcionerima navedene stranke.


Objava Milka Grmuše

8. 

U pomenutom pismu Grmuša je zatražio od rukovodilaca PDP-a da se jasno izjasne o kriminalnim aktivnostima Stanivukovića. Za sada nismo čuli komentar Borenovića na navedeno pismo, ali možemo očekivati da će on nastaviti da tihuje po pitanju Stanivukovića. Razlog za to je poznat svima koji su upućeni u dešavanja u pomenutoj stranci - Borenović je ponovo naplatio Stanivukovićevu kandidaturu za gradonačelnika Banjaluka.