понедељак, 19. фебруар 2024.

"Maminjovi" dribleri: Ljiljanko Palac i njegovi pravosudni “Prsti”

Ljiljanko Palac


Piše: Slobodan Vasković


Ljiljanko Palac, hercegovački tajkun, nema samo “palac” u najznačajnijim pravosudnim institucijama BiH, već mnogo vše "prstiju". Palacev "palac" bio je, naravno, Ranko Debevec, sada suspendovani i pritvoreni predsjednik Suda BiH.


Palac u potpunosti kontroliše tužiloca Olega Čavku koji je, nakon što se njegovo ime pojavilo u Skaj prepiskama, prebačen u Odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH


Oleg Čavka

Palac i Čavka su postali izuzetno bliski nakon što je na njihovu “vezu” blagonaklono i vrlo sugestivno uticao i Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS koji je smijenjen sa te pozicije, u decembru 2020. godine.


Osim Čavke, Palac u potpunosti kontroliše i Sanina Bogunića, člana VSTS BiH. Čak postoje vrlo kredibilne informacije da je Palac, doslovni, platio instalisanje Bogunića u VSTS, ali je neophodno da se one detaljno istraže i dokažu.


Sanin Bogunić

Veoma česte su bile sjedeljke, druženja i sve što uz to ide, Debeveca, Bogunića, Zdravka Mamića i njegovog kuma Draženka Vukelića, za kojeg se tvrdi da je veliki igrač u podzemlju.


Policijskim agencijama u BiH poznato je iz Skaj prepiski mnogo toga vezano za ove sjedeljke i dogovore postignute na njima, ali i bliske veze pomenutih sa licima iz krimmiljea Hercegovine i cijele BiH.


Bogunić je bio jedan od članova VSTS koji je vjerno služio Debevecu za sve njegove zahtjeve, kao i Duška Bogojević, advokat brojnih osoba iz krim miljea, koja je, takođe, član VSTS-a. Bogojevićevu je u VSTS instalisao Tegeltija, o čemu sam, svojevremeno, detaljno pisao.


Palac je, da podsjetim, u žižu javnosti dospio “uvezivanjem” Ranka Debeveca, donedavno predsjednika Suda BiH, sa Zdravkom Mamićem, nekadašnjim prvim čovjekom FK “Dinamo”, tokom zahtjeva Hrvatske za ekstradiciju kontroverznog Maminja.


Palac je, tokom jednog od sastanaka sa Mamićem i Debevecom, predsjedniku Suda BiH uručio Maminjov “poklon” - sat vrijedan 15.000 evra. 


Palac je to priznao istražiocima koji rade na slučaju Debeveca, kao i Mamić.


"Odlučio sam da počastim predsjednika Suda BiH zbog predmeta u bh. pravosuđu, jer znam da je dobro imati prijatelja ako bude nekih problema", citirala je tužiteljka Bojana Jolović dio Mamićevog iskaza o tome kako je ovaj fudbalski moćnik Debevcu poklonio sat vrijedan oko 15.000 eura.

Mamić odlukom Suda BiH nije izručen Hrvatskoj. Tužilac u njegovom predmetu bio je Oleg Čavka. (nastaviće se)