среда, 7. фебруар 2024.

Nastavlja se haos u PDP-u: Sve više funkcionera te stranke se protivi ideji da Draško Stanivuković bude kandidat za gradonačelnika Banjaluke


Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Branislav Borenović, predsjednik ruine poznate kao PDP, u više medijskih nastupa je istakao da će Draško Stanivuković biti kandidat te stranke za gradonačelnika Banjaluke.


2. 

Za razliku od Borenovića, sve više funkcionera te partije se protivi Stanivukovićevoj kandidaturi. Kao argument za to oni ističu opštepoznatu simbiozu Stanivukovića i Dodika, koja prijeti da PDP pošalje na političku deponiju.

 

3.

Ovdje treba reći da rezultati nekoliko istraživanja, a koje Branislav Borenović krije od ostatka rukovodstva PDP-a, pokazuju da je ta stranka trenutno u Banjaluci na rejtingu od oko 5 %, sa tendencijom pada ispod izbornog cenzusa od 3 %.

 

4.

Prema trenutnom stanju stvari, od PDP-a bolji rejting u Banjaluci imaju SNSD, Narodni front Jelene Trivić, Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića i SDS. Pritom, ovde je bitno istaći da Narodni front Jelene Trivić, Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića i SDS u zbiru imaju rejting od oko 53 %, što dokazuje da najveći grad u Republici Srpskoj i dalje opoziciono „diše“.


5. 

Prije nekoliko dana, u jednom televizijskom nastupu, počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je vrlo decidno istakao da će Draško Stanivuković morati da biračima objasni svoju simbiozu sa Dodikom.

 Odmah u nastavku, praveći poređenje Stanivukovića i gradonačelnika Bijeljine, Ivanić je izjavio da Ljubiša Petrović, za razliku od Stanivukovića, ne pravi bilo kakve kompromise (simbioze) sa Dodikom.

6. 

Nedugo nakon Ivanićevog nastupa, simbiozni Stanivuković je dobio „šamarčinu“ od još jednog visokog funkcionera PDP-a. Radi se o Igoru Crnatku, koji je bio izričit u tome da opozicija mora imati jednog kandidata za gradonačelnika Banjaluke i da to ne može biti neko čiji odnos prema Dodiku nije čist. Više je nego jasno da je time Crnadak ciljao upravo Stanivukovića.


 

7.

Crnadak je označio februar kao mjesec raspleta. Više izvora iz PDP-a mi je potvrdilo da Crnadak pod „raspletom“ podrazumijeva izbacivanje Stanivukovića iz PDP-a. Upravo se za takav rasplet zalažu Crnadak, Ivanić, Milko Grmuša i još neki visoki funkcioneri navedene stranke.