недеља, 18. фебруар 2024.

Sukob zaraćenih frakcija unutar PDP-a ušao u završnu fazu; Sve više funkcionera PDP-a traži izbacivanje Draška Stanivukovića iz te stranke

Grmuša i Crnadak kontra Stanivukovića i Borenovića

Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Političku scenu u Republici Srpskoj u posljednjih mjesec dana je obilježio sukob unutar PDP-a. Ne bi bilo pretjerivanje ako se kaže da je taj sukob u posljednjih desetak dana prerastao u otvoreni rat zaraćenih frakcija.


2. 

Prve ozbiljnije varnice unutar PDP-a nastale su odmah po završetku opštih izbora 20222. godine. Tada je Jelena Trivić ultimativno zatražila od Branislava Borenovića da izbaci Draška Stanivukovića iz stranke.


3. 

Borenović je na navedeni zahtjev odreagovao ćutanjem, što je na kraju dovelo do odlaska Trivićeve i formiranja Narodnog fronta. Da Trivićeva nije pogriješila pokazuje se već sada, jer je njena stranka, u međuvremenu, na nivou Republike Srpske postala znatno snažnija od PDP-a.


Borenović-najveći krivac za raskole i propast PDP-a


4. 

Da problem PDP-a nije Trivićeva nego Stanivuković, pokazuju posljednja dešavanja u toj stranci. Da nešto ne štima u toj stranci moglo se naslutiti prije mjesec dana, kada su Mladen Ivanić i Igor Crnadak otvoreno uperili prstom u Stanivukovića, optužujući ga za blizak odnos sa Miloradom Dodikom.

5. 

Moje informacije iz PDP-a govore da Stanivuković u toj stranci od visokih funkcionera ima podršku samo Branislava Borenovića. Sa druge strane, protiv Stanivukovića je primarno trojac Mladen Ivanić-Igor Crnadak-Milko Grmuša. 


Da je to tako potvrđuje i fotografija sa proslave slave PDP-a od prije nekoliko dana, iz koje se lako može „iščitati“ ko je na kojoj strani.


Slava PDP-a

6. 

Suočen sa sve većim otporom unutar stranke, Stanivuković je prije dva dana sazvao sjednicu Predsjedništva PDP-a Banjaluka, nakon koje je objavio da je to tijelo njega predložilo za kandidata za gradonačelnika Banjaluke.


7.

Odmah sutradan Stanivuković je dobio odgovor suprostavljene frakcije: Informativna služba te stranke je dostavila svim medijima izjavu dvojca Crnadak-Grmuša, u kojoj se navodi da Stanivuković nije kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke, te da će pitanje kandidata tek razmatrati najviši organi te stranke.


8. 

I dok čekamo da se održe sjednica Predsjedništva PDP-a i sjednica Glavnog odbora, kao najviših organa te stranke, sve više informacija govori da će na tim organima biti donesena odluka o isključenju Stanivukovića iz te partije.