среда, 21. фебруар 2024.

Imunitet Kriminalnog Pravosudnog Krda Debeveca i Osmice naglo i javno opada: Uzalud je Karcinom Pravosuđa BiH VSTS BiH stao u odbranu pravosudne mafijaške organizacije koju je predvodio Debevec, jer ih ne može odbraniti; Postupak VSTS ne čudi, budući da je dio članova tog tijela u Gangu Debeveca


Piše: Slobodan Vasković


1.

Visoki sudski I tužilaški savjet je Karcinom Pravosuđa. Nije prvi put da ovo ustvrdim, ali njihovo saopštenje, objavljeno 21.02.o.g., dodatno to potvrđuje.


2.

“Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je prateći sadržaje koji su nedavno objavljeni na nekim portalima, primijetilo učestale zloupotrebe javnog prostora na način kojim se ugrožava rad sudija i tužilaca, te pravosuđa u cijelosti. Obavljajući svoju regulatornu ulogu, VSTV BiH ima dužnost da osigura nezavisno, nepristrano i profesionalno pravosuđe te, u okviru svojih nadležnosti, zaštititi nosioce pravosudnih funkcija kada su njihov profesionalni dignitet i zakonom definisan položaj ugroženi. S navedenim u vezi, VSTV BiH osuđuje napade na nosioce pravosudnih funkcija zasnovane na neprimjerenom i neargumentovanom pisanju u medijima te staje u zaštitu nosilaca pravosudnih funkcija prilikom vršenja njihove službene dužnosti. Istovremeno, VSTV BiH poziva novinare da se suzdrže od neprimjerenog pisanja i da svoje izvještavanje prema nosiocima pravosudnih funkcija i pravosuđu generalno temelje na najvišim profesionalnim i etičkim načelima novinarske profesije”, navedeno je u tom sramnom, bezočnom aktu kojim se pokušavaju novinari kriminalizovati, a kriminalci iz pravosuđa abolirati.


3.

VSTS je trebalo prvo da provjeri navode koje su novinari iznijeli, posebno nakon što je uhapšen Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, pa, ako utvrdi da novinari ne pišu istinu, izda saopštenje.


Umjesto toga, oni su, po decenijama oprobanom receptu, pokušali da se sakriju iza institucije koju su pretvorili u izvorište zločinačkih radnji i servis Mafije, koja se bavi svim ilegalnim poslovima - sve do trgovine narkoticima.


4.

O kakvom “profesionalnom dignitetu” zbore pripadnici VSTS? “Profesionalni dignitet” za njih je da se predsjednik Suda BiH predstavlja lažno kao “Inpsektor Dževdet” uposlen u OSA BiH i traži da se snimaju uposlenice Suda BiH?! Ili, pak, prisluškivanje Sudija i Tužilaca BiH u predmetima “Respiratori” i “Diploma”. 



5.

Ako je to “profesionalni dignitet” koji je “sudska praksa”, a jeste i gore od toga, onda je jasno da VSTS teško kriminalno ponašanje pojedinih sudija i tužilaca, kao i članova VSTS, tretira kao “profesionalni dignitet”, dok su oni iz pravosuđa koji pokušavaju pošteno raditi svoj posao za njih - neprofesionalci bez digniteta.


6.

Naravno, potpisnika ovih redova, koji je otkrio broje afere u pravosuđu, kriminalno toksično odbranaško saopštenje VSTS neće uopšte zabrinuti, još manje spriječiti da nastavim razotkrivanje pravosudne hobotnice koja je ogromna. I koja čini sve da se odbrani.


7.

Danas ću krenuti upravo od Debeveca,


Ranko Debevec, koji je u pritvoru već treći mjesec zbog brojnih kriminalnih radnji koje je počinio sa najviše funkcije u pravosuđu BiH, nijedno nedjelo nije mogao počiniti sam.



Ona nedjela (prisluškivanje sudija i tužilaca tužilaštva BiH u predmetima “Respiratori” i “Diploma”) koja mu se stavljaju na teret, a da ih je počinio zajedno sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom OSA BiH, nisu mogli počiniti samo njih dvojica, već su morali imati jaku logistiku upravo u pravosudnim institucijama BiH.


8.

Ranka Debeveca je na poziciju predsjednika Suda BiH dva puta izabrao Visoki sudski i tužilački savjet BiH.


Isti taj VSTS imao je priliku da ukloni Debeveca sa visokih pozicija u pravosuđu u disciplinskim postupcima protiv njega, ali je to “propustio”, zato što u Savjetu sjede saučesnici u teškim kriminalnim radnjama suspendovanog i pritvorenog predsjendika Suda BiH.


9.

Uopšte nemam milosti za njih i javno ću navesti njihova imena.


10.

Krenuću od Vedrane Mijović, koja je bila “tužilac” u disciplinskom postupku protiv Debeveca. Kupljena je vrlo lako - Osmica joj je zaposlio brata u OSA BiH, a ona je učinila sve da optužbe protiv Debeveca za neprimjerene kontakte sa optuženima, učini što banalnijim.


Vedrana Mijović

Sa kim je Debevec imao neprimjerene kontakte? Pa sa Osmicom.


neprimjereni kontakt Osmice i Debeveca

O Mijovićki sam već dosta pisao, kao i njenoj odanosti spram mafijaša iz policijsko-pravosudnih redova, pa mogu nastaviti dalje.


11.

Naveo sam nedavno da je Sanin Bogunić, član VSTS, jedan od onih koji pripadaju Gangu Debeveca.

Sanin Bogunić

VSTS nije pozvao da se to istraži, već je njihovo saopštenje upereno protiv novinara, samim tim i potpisnika ovih redova, upravo da bi se odbranio Bogunić


12.

Bogunića je nemoguće odbraniti, jer mu je poziciju u VSTS doslovno kupio Ljiljanko Palac, tajkun, koji je, preko Debeveca i tužioca Olega Čavke završio sa Debevecom oslobađajuću presudu za Zdravka Mamića, nekadašnjeg gospodara FK “Dinamo” i tako spriječio njegovo izručenje Hrvatskoj.


Ljiljanko Palac

Kako to da se VSTS ne zapita otkud Ljiljanko Palac sa Bogunićem, Debevecem, Čavkom,   Duškom Bogojević, još jednom članicom VSTS i pripadnicom ganga Ranka Debeveca?! Ne, to nisu provjeravali, iako imaju i fotografije i svjedočenja  o Palacevom uticaju na izbor pravosudnih funkcionera, ali jesu svoj “tomahavk” pokušali zabiti u glavu novinara. Tako i u moju; Neće to ići baš onako kako su zamislili. 


13.

Neće to ići baš nikako, jer pitanje je - ko je Palac da postavlja članove VSTS, da Debevecu da sat od 15.000 evra, da Čavku “drži na sisi” već godinama. 


Oleg Čavka

Otvoreni su telefoni Debeveca; Biće u VSTS vrlo iznenađeni u narednom periodu.


14.

Da ne bude da je Bogunić samo daljinski Palacev i da je Ljiljanko jedini koji utiče na pravosuđe, navešću i druge dokaze o tom vrlo promiskuitetnom (po pitanju usluga kriminalcima) članu VSTS.


Bliskog člana porodice Bogunića, Ibrahim Hadžibajrić, NarkoBeg, koji je u pritvoru i bivši načelnik sarajevske opštine Stari Grad, zaposlio je u opštinu.


Dok je član porodice radio kod Hadžibajrića u opštini, Bogunić je sve istrage, na koje bi NarkoBeg ukazao kao problmatične po njega, opstruisao.


Hadžibajrić

Bogunić je tada bio tužilac u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.


15.

Kada su stvari izmakle kontroli, a potpisnik ovih redova raskrinkao Hadžibajrića kao NarkoBega, nakon čega je i uhapšen, Bogunić je bliskog člana porodice prebacio iz opštine Stari Grad u “antikorupcioni tim”. Koji je vodio Erduan Kafedžić.


16.

Kafedžić je, kao i narkodiler Denis Stojnić, od Osmice dobio počasnu značku OSA BiH.

Kafedžić

Kafedžić je u sarajevskom naselju Švrakino selo imao firmu “VO2Max” koja je bankrotirala. Imao je dug od cca 200.000 KM, a OSA BiH je riješila njegove dugove. Vrlo interesantno, zar ne.


17.

Idemo dalje: Bogunić je najbolji prijatelj Ibre Bešlije, visokog policijskog funkcionera koji je radio za kartel “Tito i Dino”, o čemu sam detaljno pisao.


Bešlija

Neka VSTS otkrije ko je taj koji je usporio istragu protiv Bešlije i pokušao počistiti neke dokaze protiv Hadžibajrića. Da nije lice B.S.? Naravno da jeste, sa svim svojim “profesionalizmom” i “etikom”!


18.

Možda niste znali ko je bio u Drugostepenoj disciplinskoj komisiji koja je, 22.09.2021., oslobodila Debeveca zbog “neprimjerenih kontakata” sa Osmicom. Ako niste znali, članovi te komisije bili su Duška Bogojević, advokatica brojnih narkobosova i članica VSTS, Jadranka Stanišić, sudinica koju kontroliše Milan Tegeltija, te sudija Mustafa Šabić.


Presudu je objavio VSTS. “Profesionalno” i sa “dignitetom”.


oslobađajuća presuda Disciplinske komisije za Debeveca

19.

Bogojevićeva će uskoro morati da objasni kako je njen klijent Tomo Petrović, narkodiler, uspijevao da izbjegne pritvorske dane i da, nakon svega, pobjegne iz BiH u Šengen zonu.  I kakva je tu uloga Debeveca?


Ako ne ona, sve će se objasniti dokazima iz čuvenog “telefona iz gaća” Debeveca.


Bogojević

20.

Pitanje za Bogojevićevu glasi i kako narkobos Mića Danilović uvijek zna kada kreće neka od akcija hapšenja u Istočnom Sarajevu pa, prije njenog početka, otputuje “na odmor”. Bogojevićeva je i njegova advokatica.


21.

O Forci sam mnogo pisao; Navešću samo tekst “300 Drumskih Razbojnika: Sudije su opet, izborom kriminalca Force u VSTS, po ko zna koji put, dokazale da bi im bolje pristajala prugasta zatvorenička odjeća, nego sudijske toge; RS će, zbog toga, ostati bez pozicije predsjednika VSTS”.


Forca

Forca naravno pripada Krdu Debeveca, koje je kupio od Milana Tegeltije Potkovanog.


Potkovani i Inspektor Dževdet

22.

Bez obzira na bezobzirnost saopštenja VSTS, mogu zaključiti da velikom brzinom opada Imunitet Krda Debeveca i da će se vrlo vrlo brzo mnogi od njih naći zajedno sa njim - u Vojkovićima. 

23.

I da ne zaboravim: Da li je VSTS istražio koja sudska i apelaciona vijeća su radila kriminalne poslove za Debeveca? Ma nije to ni bitno; Istražio sam ja, pa ću uskoro i objaviti imena članova tih vijeća. (nastaviće se)