понедељак, 5. фебруар 2024.

Dodiku konačno pročitana optužnica


Piše: Slobodan Vasković


Miloradu Dodiku konačno je pročitana optužnica u Sudu BiH.


Sudija Sena Uzunović naložila je čitanje optužnice. Uzunovićeva je zamijenila sudiju Mirsada Striku koji se povukao iz slučaja, zbog odlaska u penziju.


Dodik je izjavio da politika igra glavnu ulogu u procesu koji se protiv njega vodi u Sudu BiH.

„Njihove namjere su očigledne, politika igra glavnu igru u ovom postupku. Ovo je politički proces Republici Srpskoj“, naveo je Dodik po izlasku iz Suda BiH.


On je kazao da je Tužilaštvo BiH danas pročitalo optužnicu protiv njega, mada je trebalo da se napiše nova optužnica, jer je postupak protiv vršioca dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukića razdvojen od postupka protiv njega.


„Ne bih došao uopšte da se mene pita. Ovo suđenje je zakazao jedan sudija, Mirsad Strika, a onda ga je nastavila sutkinja kojoj nisam zapamtio ime. Moji branioci nisu o tome bili obaviješteni. Vidjelo se da je ona došla danas sa zadatkom“, kazao je Dodik.


Prema njegovim riječima, to samo potvrđuje da je ovo „čisti politički proces“.


„Ako je već odvojen proces od Lukića, morala je da se napiše nova optužnica. Danas smo mogli da saznamo namjere koje su očigledne, ovdje ne vrijedi nikakvo pravo“, istakao je Dodik.


Naveo je da su iza sudije bile „istaknute dve zastave - zastava BiH i zastava Federacije BiH“, dodavši da je on rekao da se doda ili zastava RS ili da se jedna od tih zastava skloni.


„Nastavlja se praksa omalovažavanja ustavnog poretka BiH. Tužilaštvo BiH je ignorisalo sve do sada izrečene stvari koje smo iznosili. Kao što vidite, oni se ne oglašavaju javno, nastavljaju sa svojim pravnim nebulozama. Činjenice na koje smo ukazivali, da je lažni visoki predstavnik (Kristijan Šmit), sve i da jeste visoki predstavnik, ne može nametati odluke“, naglasio je Dodik.


Dodao je da se u Sudu BiH „osjeća atmosferu linča, ali da će nastaviti da se bori da dokažemo koliko je sve ovo apsurdno“.


„Nije problem čitanja optužnice, nego procedure. Ovo je potpuno ponižavajuće, ne za mene lično. Ja ću pronaći način da se dostojanstveno izvučem….Ovo je zloupotreba Tužilaštva i Suda, ovo nema nikakve veze sa pravom i zdravim razumom“, konstatovao je Dodik.


Dodao je da je on samo radio svoj posao i potpisao ukaze o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda BiH i neizvršavanja odluka visokog predstavnika, koje je usvojila Narodna skupština RS.


Dodik je kazao da je proces protiv njega sporan i zato što su sve sudije u postupku protiv njega Bošnjaci, dodavši da je posebno sporno to što je novi sudija u postupku protiv njega Sena Uzunović bila politički angažovana.


Naglasio je da su „oni koji pritišću sud“ tražili od Mirsada Strike, koji se povukao iz ovog procesa, da donese presudu hitno, na šta on nije pristao, zbog čega je proces preuzela sutkinja Uzunović, o čemu on i njegova odbrana nisu obaviješteni prije današnjeg ročišta.


Goran Bubić, advokat  Dodika, izjavio je da je Tužilaštvo BiH pročitalo optužnicu protiv Dodika, čime je sutkinja napravila proceduralne propuste, zbog čega će biti traženo njeno izuzeće.


Dodika je Tužilaštvo BiH optužilo za neizvršavanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, što je prema Krivičnom zakonu BiH krivično djelo.