уторак, 13. фебруар 2024.

Šaptači

Piše: Slobodan Vasković


1.

Naslovna fotografija je iz vremena kada su Osman Mehmedagić Osmica, bivši pef OSA BiH, i suspendovani predsjednik suda BiH Ranko Debevec svako malo jedan drugom “šaptali na uho” povjerljive informacije dobijene ilegalnim putem.


2. 

Što su šaptali, šaptali. Oba su u pritvoru u Vojkovićima.


3.

Dok čekaju da saznaju šta je sve novo otkriveno o njihovom djelovanju, odlaze lagano njihovi štićenici ili, pak, šefovi: Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH, kojeg su Šaptači pokušali spasiti robije, uskoro će u Vojkoviće i to četiri godine zatvora.


4. 

Sebija Izetbegović je penzionisana, a njen muž Bakir politički izolovan. Istina, na Poljinama, ali se osjeća kao da je u Vojkovićima. U najboljem slučaju, kao da je na “respiratoru", političkom.


5.

Bez obzira na to, “Trojka” koja vlada umjesto SDA, zajedno sa HDZ-om i SNSD-om, nema mnogo razloga za zadovoljstvo - toliko puta su javno pokazali diletantizam i nedoraslost teškoj političkoj situaciji u BiH, da ih od rasula spasava samo činjenica da niko neće sa SDA. 


Ne bi bilo loše za “Trojku” da Dinu Konakovića malo pošalju “na klupu”, da odmori od javnih istupa. Sa sedam riječi teško može da išta objasni; Možda mu na klupi neko došapne i osmu.


Hm, na riječ (O)osam se sav strese, pa bolje preskočiti - neka mu odmah došapnu devetu, a ona broj O(o)sam može i da sačeka.


I da, ne bi bilo loše za "Trojku" da prestanu težiti načinu vladanja na SDA/SNSD/HDZ način. A tendencije su sve vidljivije. Biće tek riječi o ovome. 


6. 

Da se vratim na trenutak do Debeveca - tvrde mi da je u pritvoru potpuno sasut; Debevec nije naivan - možda samo glumi, kako bi “iz džepa” (samo ne iz donjeg veša, kao što ima običaj) izvukao neku “šifru” kojom će se braniti čim se razbiju “šifre” na njegovim telefonima.


Ne bi me iznenadilo da su iste.


7.

Svi se pitaju zbog čega je sudija Mirsad Strika odlučio da napusti predmet koji je vodio protiv Milorada Dodika i odluči se za penziju.


Niko da se zapita da li je Strika možda previše “štrikao” sa Debevecom? Ili možda šaputao; Ili ga, možda, “žuljaju” telefonske šifre?


Saznaćemo, čim sve “šifre” budu poznate.


8.

Do tada “evropejac” Milorad Dodik može da se bavi “tragovima” i bez snijega; Za njegove ne treba ni snijeg ni kiša; Dovoljno je pogledati stepen sprženosti svega u Republici Srpskoj, što je njegov trag protiv vlastitog naroda za koji će trebati decenijne da se sanira.


9.

Dok čeka novi susret sa Senom, Dodik sve češće poseže za narodnim umotvorinama, ali i za ono nešto preostalih narodnih para i resursa. 


Vrijeme “ubija” i tako što, svako malo, pušta u javnost, ispod radara, ublehe o smjenama u Vladi RS, Vlade RS…, kao da se smije usuditi da bilo koga smijeni.


Ionako gotovo svi oko njega čekaju kada će biti presuđen pa da krenu u boj za svoj dio Sekte.


10.

Oni malobrojni, koji čine razliku između svi i gotovo svi, i dalje vjeruju u čuda - da će Dodik politički preživjeti ovu godinu; Da će doći do Enotnija Blinkena i sve završiti oko sebe…; Hm, zar nije već sve sa Donaldom završio, pitam se nakon priča o EB?!


Spinovi su čudo; Posebno Sektini, jer sve kraće i kraće traju. I ne ostavljaju nikakav ozbiljniji trag, sem na onu ostrašćenu manjinu spremnu na sve.


11.

“Teoretičari” tvrde da Dodik ima i međurješenje - Naslijediće ga, u nepovoljnom razvoju događaja, Igor Dodik na čelu stranke. 


Ne isključujem tu mogućnost, iako je ona svedena na to da ga može naslijediti samo na nekoj od krhotina stranke koja će se raspasti kada Dodik Stariji politički ode. 


12.

Što se tiče Južne interkonekcije, Dragan Čović se baš nadima. Nije prijatno ni za gledati, još manje za slušati. Gas(ovi) ga toliko “pritišće” da više ne može ni da se kontroliše. 


Procesi idu dalje nezaustavljivo; Nema potrebe ni za kavim snijegom; Vidljivi su svakom ko hoće da gleda. Biće još svega odvratnog, odvratnijeg, najodvratnijeg, ali noć je oduvijek najmračnija pred zoru.