четвртак, 1. фебруар 2024.

Vlado Crta Đajić nastavlja da „lupa šamare“ simbioznom dvojcu Dodik/Stanivuković


Piše: Slobodan Vasković 


1. 

U proteklih mjesec dana Milorad Dodik je na sve načine pokušao da sakupi 16 odbornika koji bi bili spremni da izglasaju rebalans budžeta Grada Banjaluka. Da se radi o nezakonitom rebalansu potvrdilo je i Ministarstvo finansija Republike Srpske. 


Ne bi me začudilo da se pripitoj ministarki Zori Vidović omaklo, pa je bez Dodikove saglasnosti nabacila „loptu na volej“ Crti u njegovoj borbi sa Dodikom i Stanivukovićem.


2. 

Dodika usvajanje rebalansa budžeta interesuje samo iz jednog razloga: on time želi da spasi Draška Stanivukovića od hapšenja. Rebalans je jedini način da Stanivuković popegla rupe u budžetu koje su nastale trošenjem novca na stavke koje uopšte nisu bile predviđene budžetom grada Banjaluka za 2023. godinu. Radi se o cifri od oko 20 miliona KM.


3. 

U kojoj mjeri je Dodik istrajan da spasi Stanivukovića najbolje govori podatak da je u toku januara on lično zvao odbornike SNSD-a i tražio od njih da glasaju za Stanivukovićev rebalans. Na Dodikov zahtjev samo je dvoje odbornika pomenute stranke pozitivno odgovorilo: Marinko Umičević i Rankica Pušić.


4. 

Na iznenađenje svih, a posebno Dodika, Vlado Crta Đajić se vrlo oštro usprotivio Dodikovim namjerama. On je otišao i korak dalje, pa je zaprijetio direktno odmetnutim odbornicima, a indirektno Dodiku, da će biti izbačeni iz stranke.


5. 

Da su Crtine prijetnje urodile plodom, najbolje pokazuje događaj od prije nekoliko dana. Crta je boravio u posjeti fabrici na čijem čelu se nalazi Umičević, zajedno sa odbornicima SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluka. Među tim odbornicima je bila i Rankica Pušić, drugi odmetnuti odbornik.

 

6.

Crta je okupljanjem svih odbornika Crvene Sekte u Banjaluci poslao poruku da je uspio da vrati pod svoju kontrolu dvoje odmetnutih odbornika. Moji izvori iz Crvene Sekte su mi potvrdili da su Umičević i Pušić obećali Crti da neće glasati za rebalans koji pokušava da progura simbiozni dvojac Dodik/Stanivuković. 

Povratak odmetnutih odbornika

Nema sumnje da je Crta ponovnim ujedinjavanjem odborničkog kluba lupio poprilično snažan šamar pomenutom dvojcu.


7. 

Uvidjevši da je izgubio podršku među odbornicima Crvene Sekte, Dodik se okrenuo odbornicima koalicionih partnera. Tako su u proteklim danima predstavnici Demosa i Ujedinjene Srpske u svojim javnim nastupima najavili podršku nezakonitom rebalansu.


Podrška DEMOS-a za Stanivukovića

8. 

Svakom ko je stariji od pet godina je više nego jasno da iza odbornika Demosa i Ujedinjene Srpske stoji Dodik. Opšte je poznato da koalicioni partneri Crvene Sekte u Banjaluci ne bi smjeli ni pomisliti da podrže neki Stanivukovićev prijedlog da to ne odobri lično Dodik.


Podrška US za Stanivukovića

9. 

Osim preko koalicionih partnera, Dodik pokušava da izvrši pritisak na Crtu i na druge načine. Tako je Crta u jeku borbe protiv Sanivukovića dobio od MUP-a RS poziv za saslušanje. Gle čuda, Crta je saslušan u vezi sa krivičnom prijavom koju je protiv njega podnio upravo Stanivuković. To je u suštini bio Dodikov pokušaj da zastraši Crtu.


Dodik preko MUP RS vrši pritisak na Crtu

10. 

Ostaje da vidimo da li će Dodik i Stanivuković u februaru uspjeti da sakupe dovoljan broj odbornika za usvajanje nezakonitog rebalansa. Prema mojim saznanjima, oni za sada ne raspolažu sa 16 ruku potrebnih za izglasavanje rebalansa.